Connect with us

BiH

Filipović s Čovićem: Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće

Objavljeno

-

Danas sam u Mostaru imao vrlo konstruktivan susret s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatski narodni sabor BiH, a tema je bila gospodarska suradnja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

S predstavnicima iz BiH dogovaramo izgradnju plinovoda kako bismo plinom iz LNG-a mogli opskrbljivati i BiH, čime će Hrvatska postati ne samo energetsko čvorište ovog dijela Europe, nego ćemo i dodatno ojačati suradnju između naših država. Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i prirodno je da mislimo na interes našeg naroda kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje, objavio je ministar Davor Filipović.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s ministrom gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske Davorom Filipovićem.

Nakon susreta, predsjednik Čović i ministar Filipović obratili su se medijima.

U izjavi medijim predsjednik Čović se zahvalio ministru Filipoviću i Vladi Republike Hrvatske za kontinuiranim sastancima iz određenih oblasti kako bi se jačala suradnja.

„Pomoć koju imamo kroz ovo ministarstvo, ali i ukupno Vladu RH, ogleda se ne samo kroz suradnju dvije Vlade, nedavno je predsjedateljica Vijeća ministara Brojana Krišto, posjetila predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, nego i o svim drugim političkim temama koje opterećuju prostor BiH pa i hrvatskog naroda u BiH“, kazao je dr. Čović.

„Uvjeren sam da će se ova suradnja dinamizirati i dalje, danas smo uz naše političke teme, razgovarali i onome što pokriva ovo resorno ministarstvo, područje energetike, gdje imamo jako puno dodirnih točaka, područje voda, južne interkonekcije, tako da, u tome duhu ćemo nastaviti i dalje danas razgovarati s našim suradnicima“, kazao je predsjednik Čović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Davor Filipović istaknuo je kako su Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH jedno biće te da je položaj Hrvata u BiH jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

„Sasvim je logična najbliža suradnja između naše dvije države. Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade RH je i položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda i mogli ste vidjeti da je upravo zahvaljujući mudroj, inteligentnoj politici premijera (Andrej) Plenkovića došlo i do promjena Izbornog zakona ovdje koji je Hrvatima u BiH ojačao poziciju i njih se sada u ovoj državi percipira kao stabilizacijski faktor i ključan čimbenik na europskom putu BiH, a mi ćemo kao Vlada davati maksimalnu podršku na tom putu“, kazao je ministar Filipović.

„Dotakli smo se i teme Južne interkonekcije kada je riječ o daljnjoj plinifikaciji Bosne i Hercegovine jer u ovoj krizi Hrvatska postaje energetsko čvorište ovog dijela Europe. Izgradnja LNG terminala na Krku pokazala se kao strateški projekt koji nam je u navedenoj krizi omogućio da se ne plašimo hoće li u Hrvatskoj biti dovoljno plina, a odlučili smo udvostručiti kapacitete upravo da bismo bili na dispoziciji našim susjedima, zemljama u našem okruženju, a prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH i da u Hrvatskoj napravimo trasu do granice s BiH. Tu smo u uskoj suradnji s Čovićem da se napravi plinifikacija s ove strane granice tako da plin koji bude dolazio preko našeg LNG terminala s Krka može opskrbljivati i Bosnu i Hercegovinu. I dalje ćemo davati punu podršku i gospodinu Čoviću i Hrvatima u BiH“, istaknuo je Filipović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari