Connect with us

Komentar

Fra Mario Knezović: Film ‘Dara iz Jasenovca’ ili kako dobro lagati i mrziti

Objavljeno

on

Sinoć sam pogledao film „Dara iz Jasenovca“. Mučno je to gledati 2 sata i 5 minuta. Ako bi u jednu riječ stala moje misao o filmu ta riječ bi glasila NAIVAN. Film je baš naivan.

To tvrdim jer je toliko proziran i bilo kojem gledatelju, osim onima koji žive na mržnji i laži, je lako uočiti koja mu je svrha. Tužno je da u dvadesetprvom stoljeću netko ima motiv praviti film koji je čista propaganda i platforma za širenje mržnje. Meta te mržnje je poslana na ove adrese: Hrvati, Katolička Crkva, Stepinca, časne sestre, fratre itd.

Kad bi izdvojili samo jedan detalj bilo bi dovoljno za argumentaciju kako je film naivan, površan i zlonamjeran. Naime, u istu ravan se stavljaju likovi Pavelića i Stepinca. Danas kad čitamo pravu povijest na temelju istinitih dokumenata svima je jasno da se Stepinca ni po čemu ne može vezati niti uspoređivati s Pavelićem.

No, kad ti je nadahnuće laž onda je sve moguće. Kome će film nauditi? Film će nauditi prije svega Srbima. Film će opet iznova u tom narodu, koji je izmučen lažnom poviješću i propagandom, rađati nove mrzitelje i indoktrinirati djecu koja će smišljati osvetu kako bi se opet negdje dogodila Srebrenica i Vukovar. Svaka mržnja se uvijek vraća kući. Mržnja je poput onog psa Lesija koji se uvijek vraća kući.

Svu tugu oko filma izrazio je i srpski predsjednik Vučić koji reče da je on inicirao snimanje tog filma. Kad se politika u sve miješa onda rezultat mora biti poguban. Film je toliki pamflet laži da u njemu ni Boško Buha ne bi htio glumiti. Što je u filmu dobro: Dobra je djevojčica koja je igrala ulogu Dare, kao i mali dječak Dudo. Sve ostalo je na sramotu onih koji nikako shvatiti da se nečije počinjeno zlo, a zla i zločina je bilo u Jasenovcu, ne može ispraviti stvaranjem temelja za novo zlo.

Film „Dara iz Jasenovca“ je uzletište za poticaj novih zločina. Film po sebi nikad takav ne smije biti. Stoga, postoji bezbroj drugih načina da si pokvarite dan i zato nema potrebe gledati taj filmski uradak, komentirao je fra Mario Knezović.

Hodak: Za jugonostalgičarski virus još dugo neće biti izumljeno cjepivo

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari