Connect with us

Komentar

Film ‘Ustav Republike Hrvatske’ – Protuhrvatski agitprop

Objavljeno

-

‘Ustav Republike Hrvatske’ je film notornoga Rajka Grlića u kojemu se ismijavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda i države. Sve glavne uloge igraju Srbi.

Takvo nešto u komunizmu ni jedan partijski komitet nikad ne bi dopustio.

Štoviše, glavni glumac, Nebojša Glogovac, koji glumi pervertiranoga homoseksualnog i transvestitskoga ustašofila, u svojim je javnim istupima posve neuvijeno slavio i veličao četnički pokret, a napose četničkoga đenerala Dražu Mihajlovića.

Takvi filmovi su iznimno štetni, jer kod neobaviještene inozemne publike potiču i cementiraju štetne, zlonamjerne i neistinite stereotipe o Hrvatima. Takvi primitivni, neobrazovani, krezubi i perverzni Hrvati žive samo u glavama primitivaca poput Rajka Grlića, Milorada Pupovca, Jurice Pavičića i Ante od Kante… Napose je opasno što se ti filmovi predstavljaju kao hrvatski proizvod, pa ih se uzima zdravo za gotovo i u startu se odbacuje mogućnost pristranosti i podvala neke treće strane.

Pravi problem je što govore neistinito o istinitim ljudima i stvarnim narodima.

Za Hrvatsku bi bilo sasvim bezopasno da Grlić, Matanić ili Brešan svoje orjunaške ili pročetničke pamflete plasiraju iz kakve balkanske ili srbijanske bunje, ali da to rade iz srca Hrvatske – to je više nego suludo. Zato hrvatska država na njihove svinjarije više ne smije olako gledati, a kamo li ih još i financirati. Filmovi toga tipa mogu biti zanatski savršeni, iako su, uglavnom, daleko od toga.

Pravi problem je što govore neistinito o istinitim ljudima i stvarnim narodima. Ako ne insinuiraju ili ako otvoreno ne lažu, onda takvi filmovi i takvi autori najčešću rade metodičku podvalu izdižući pojedinačno, marginalno i ekscesno na opću razinu, kada kroz akcidentalne priče razvijaju opći stereotip.

Neupućeni stranci mogu takve filmove gledati sa zanimanjem, mogu im čak i podijeliti kakvu nagradu, (iako je priča o nagradama lažna i napuhana), ali u domaćem miljeu takvi filmovi izazivaju nelagodu, djeluju usiljeno, nategnuto i manipulativno. I onda kad pričaju istinitu priču, u njihovoj podlozi je manipulacija i laž.

Zbog njihove lažne matrice i zbog svjetonazorskoga nasilja, ovdje su negledljivi i domaća publika ih uglavnom zaobilazi u najširem luku. Najstrašnije je što takve potvorbe i podvale protiv sebe samoga hrvatski narod plaća preko ovakvih odnarođenih tipova s kriminalnim nagnućima – kakvima se odao upravo Hrvoje Hribar, komentirala je Zorica Gregurić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas