Financial Times o Hrvatskoj: Mjera otpisa dugova je predizborni potez

5

FT piše kako je premijer Milanović dogovorio mjeru prošlog mjeseca, nekoliko dana nakon što je predsjednički kandidat njegove stranke izgubio na predsjedničkim izborima

Mjera otpisa dugova najugroženijim građanima premijera Zorana Milanovića posljednjih je dana tema i mnogih svjetskih medija. I dok većina njih mjeru opisuje iznimnom i neuobičajenom ugledni britanski dnevnik Financial Times navodi kako je navedena mjera povezana s nadolazećim parlamentarnim izborima.

FT piše kako je premijer Milanović dogovorio mjeru prošlog mjeseca, nekoliko dana nakon što je kandidat njegove stranke izgubio na predsjedničkim izborima. – Rejting Milanovićeve stranke pao je 8 posto iza opozicijske stranke desnog centra HDZ-a, prema rezultatima istraživanja Ipsos pulsa iz prosinca. Premijer će se ove godine suočiti i s parlamentarnim izborima, a analitičari ovu mjeru povezuju s prikupljanjem glasova – navodi RT i citira Timothyja Asha, glavnog ekonomista u Standard Bank Plc. – Ovo je klasičan slučaj populizma prije parlamentarnih izbora – tvrdi Ash.

Financial Times ističe i upozorenja analitičara kako bi ova mjera mogla preopteretiti lokalne vlasti i davatelje komunalnih usluga. – Uzorni porezni obveznici već nose velik porezni teret koji ovakvim odlukama samo raste – kaže Katarina Ott sa zagrebačkog Instituta javnih financija.

Uz mjeru otpisa dugova FT, između ostalog, spominje i Vladinu odluku o zamrzavanju tečaja franka za kredite u švicarskim francima na godinu dana.

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Koja je politička perverzija u pitanju?
  Upravo nesposobni Milanović je sve te ljude doveo u stanje u kojem se nalaze , potpuno osiromašene i u dugovima.Sada im ,,oprašta,, te dugove,a oni će mu i pljeskati zbog toga i naravno obavezno glasovati za svog ,,spasitelja,,…
  Sutra kad se probude i shvate da su opet u istim problemima jer i dalje neće moći plaćati ni struju ni vodu ni plin jer nemaju novca ,jer ne rade ,jer nemaju posla ,izbori će biti prošlost a njihovo lupanje glavom stvarnost.
  Postoji jedna stara definicija siromaštva : Bez obzira na društveni status ,društveni položaj ,siromah je svatko tko ne može svoje obveze podmirivati na vrijeme.

 • Sramota

  Kod nas kažu: isto ti je ili ne’imo ili ne’zno

 • EMINƎM

  zooky kao trik majstor, vrlo neubjedljiv i dosadan, a tek kada krene njegova kakofonična kanonada, u zooky slučaju zavidim gluhim i slabovidnim osobama

 • Alan B’Stard

  paušalni govornik! nabraja dvije tri fraze i tu mu je sva pamet

 • EMINƎM

  milina mi ga je slušati jer on je stvarno motoričan lik koji jednu te istu riječ, misao ili pozu zna izreći barem u 6-9 različitih oblika i poza 😉 jeben