Pratite nas

BiH

Financijsko uništavanje Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Kako sustavno razvlašćivati jedan konstitutivni narod? Kako mu birati predstavnike u strukturama vlasti? Kako ga potkradati kroz poreze? Kako mu oduzimati ustavne ovlasti? Kako ponižavati i vrijeđati njegove heroje?

Za gore navedena i postavljena pitanja odgovor možemo potražiti u protektoratu međunarodne zajednice pod nazivom “država” Bosna i Hercegovina, zemlji u kojoj je međunarodna zajednica zajedno s bošnjačkim političkim vodstvom ovaj proces dovela do savršenstva i s obzirom do koje granice su spremni ići ne bi me iznenadilo da međunarodni gubernatori izdaju i upute na temu uništenja malih naroda.

Pokusni kunić za provedbu eksperimenata na malim narodima u Europi su Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Krvavi rat u Bosni i Hercegovini ostavio je brojne tragove u društvu, pa tako danas imamo tri potpuno odvojena etnička društva koja žive u svojim realnostima. Dejtonski sporazum omogućio je mir u Bosnu i Hercegovinu i postavio kakve takve temelje za ravnopravan odnos konstitutivnih naroda koji žive u Federaciji Bosni i Hercegovini, Hrvata i Bošnjaka.

Ovu kulu od karata ubrzo su počeli urušavati međunarodni visoki predstavnici OHR-a u BiH. Njihove faraonske ovlasti ubrzo su isprobane nakon dejtonskog mirovnog sporazuma. Cilj mi je skrenuti pažnju na ekonomsko potkradanje Hrvata u Bosni i Hercegovini koje se odvija već dugi niz godina. Najprije oduzimanjem pojedinih ustavnih ovlasti županijama u Federaciji BiH, a najveće posljedice tog čina osjećaju županije s hrvatskom većinom, a zatim načinom raspodjele financijskih sredstava odnosno javnih prihoda Federacije BiH.

Način raspodjele

Prihodi koje se slijevaju na Jedinstveni račun Federacije Bosne i Hercegovine se raspoređuju na sljedeći način.

Konvertibilne-marke-milioni1Prvo se podmiruju međunarodne obveze Federacije BiH – dotične obveze stvara Vlada FBiH, koja je u ovom trenutku nelegitimna i nelegalna, ali o o tome ću drugi puta. Vlada FBiH diže kredite kod međunarodnih financijskih institucija po raznim osnovama, kredite za financiranje izgradnje koridora Vc, pokrivanje gubitaka raznih propalih gospodarskih giganata još iz jugoslavenskog gospodarskog sustava, za razne socijalne transfere itd.

Autoput kroz BiH se gradi na način da se prvo završe dionice koje prolaze kroz većinski bošnjačka područja, a tek onda kroz ostatak BiH. Propali gospodarskih giganti zapošljavanju veliki broj radnika i godinama posluju s velikim gubitcima, a Vlada FBiH im redovito isplaćuje velike tranše novca kako bi ih održala na životu i time zadržala socijalni mir, opet pretpostavljate, na većinski bošnjačkim prostorima.

Prihode na Jedinstveni račun uplaćuju županijske i lokalne jedinice vlasti podjednako, pa je jasno zaključiti da većinski hrvatska područja svojim porezima financiraju razvoj i čuvaju socijalni mir na bošnjačkim područjima jer od velikih međunarodnih kredita na hrvatska područja u FBiH ne dolazi ništa.

A s druge strane, najveći izvoznik iz BiH, mostarski ALUMINIJ se nalazi u velikim financijskim problemima jer plaća preveliku cijenu električne energije i gubi na tržišnoj konkurentnosti zbog činjenice da Vlada FBiH ne želi subvencionirati cijenu struju ALUMINIJU kako bi nastavio poslovati s dobiti i nastavio širiti poslovanje, no međutim cilj je očit, uništiti najveće gospodarski sustav u Hercegovini od kojeg kruh što izravno, što neizravno dobije više od 10 000 ljudi.

Ovo je samo dio prijevara koje radi nelegalna i nelegitimna Vlada Federacije, a o prijevarama u raspodjeli prihoda s Jedinstvenog računa Federacije ću pisati u nekoj budućoj kolumni.

Mate Kovač/HKV

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari