Connect with us

Hrvatska

Finci uskoro otkrivaju kakvu je ulogu imao Stipe Mesić u aferi Patria

Published

on

Odluku suda o “hrvatskom dijelu” suđenja nekadašnjim Patrijinim menadžerima finsko tužiteljstvo očekuje početkom idućeg tjedna

Finski tužitelj Jukka Rappe, koji je sastavio optužnicu protiv nekadašnjih menadžera tvrtke Patria zbog nuđenja mita kod ugovaranja isporuke Patrijinih vozila za slovensku vojsku, očekuje da bi protiv nekih od njih uskoro moglo početi i suđenje za sličan slučaj vezan za isporuku oklopnjaka hrvatskoj vojsci, navodi u četvrtak ljubljanski list “Dnevnik”. Tako bi se usko moglo doznati kakvu je ulogu imao u toj transakciji bivši predsjednik Stipe Mesić, koji je tvrdio da nije na listi osumnjičenih u toj aferi.

Odluku suda o “hrvatskom dijelu” suđenja nekadašnjim Patrijinim menadžerima finsko tužiteljstvo očekuje početkom idućeg tjedna, navodi list koji se poziva na Rappeovu izjavu.

Nekadašnji Patrijini menadžeri, Heikki Hulkkonen, Tuomas Korpi i Reijo Niittynen, optuženi su da su ključnim osobama koje su odlučivale u slučaju tendera za oklopna vozila u Hrvatskoj “obećavali mito”, piše list.

Optužbe se odnose na ugovor iz 2007. godine koji su potpisali tadašnji predstavnici Patrije, hrvatskog ministarstva obrane i poduzeća Đuro Đaković, a kojim je dogovorena nabava 84 oklopna vozila u vrijednosti 112 milijuna eura.

Veća skupina nekadašnjih Patrijinih menadžera za koje je tužiteljstvo zahtijevalo zatvorske kazne zbog navodnog nuđenja mita slovenskim dužnosnicima u poslu Patrije i slovenske vojske, vrijednom 278 milijuna eura, oslobođena je optužbi početkom prošle godine. Sud je prihvatio navode obrane da optužnica nije bila dokazana i optužbe protiv svih odbacio.

Finsko tužiteljstvo se na tu presudu žalilo, a o žalbi će se odlučivati krajem ovog mjeseca, najavio je tužitelj Rappe, a prenosi slovenski “Dnevnik”.

U vezi sa spomenutim korupcijskim slučajem vođeni su procesi u Austriji i Sloveniji, gdje je došlo do osuđujućih presuda. U Sloveniji je na dvogodišnju zatvorsku kaznu među ostalima bio osuđen i Janez Janša, koji je bio predsjednik vlade u vrijeme sklapanja ugovora s Patrijom.

Slovenija je nedavno zatražila od Kanade ekstradiciju poduzetnika Waltera Wolfa koji je bio optužen za posredovanje mita, ali se na pozive slovenskog suda nije odazivao.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari