Connect with us

Iz Svijeta

Finska zatvara granične prijelaze s Rusijom zbog priljeva azilanata

Objavljeno

-

Foto: EPA

Finska je rano u subotu zatvorila četiri prijelaza na granici s Rusijom nastojeći zaustaviti višednevni priljev tražitelja azila, za koji Helsinki kaže da ga je potaknula Moskva.

Finska granična straža u petak je objavila da će od ponoći po lokalnom vremenu postaviti barijere na graničnim prijelazima Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala u jugoistočnoj Finskoj, preko kojih prolazi većina putovanja između dviju zemalja.

“Imali smo veće brojke kao u ponedjeljak 39 i u srijedu 75. Jučer je bilo prilično mirno, ali danas je ponovno više od sto ilegalnih imigranata došlo u jugoistočni okrug Finske”, rekao je kapetan Jussi Vainikka iz finske granične straže Reutersu u Nuijamai.

Finska vlada optužila je Rusiju za usmjeravanje migranata na prijelaze u znak odmazde za svoju odluku da poveća obrambenu suradnju sa Sjedinjenim Državama, što je Kremlj odbacio.

Finska dijeli 1.340 kilometara granice s Rusijom, koja je također i vanjska granica EU-a.

Oko 300 tražitelja azila, većinom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stiglo je u Finsku ovog tjedna, podaci su granične straže.

Kremlj je u petak rekao da Finska čini “veliku pogrešku” zatvaranjem graničnih prijelaza i da potez Helsinkija uništava bilateralne odnose.

Granična agencija Europske unije Frontex u petak je rekla Reutersu da će poslati službenike u Finsku da pomognu u zaštiti granice.

Finska ministrica financija Riikka Purra iz antiimigracijske stranke Finaca u televizijskom je intervjuu u četvrtak rekla da je njezina zemlja spremna zatvoriti sve prijelaze na ruskoj granici ako bude potrebno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas