Pratite nas

Herceg Bosna

FOTO: Hercegovci piromani, Dalmatinci čuvari svoje vrijedne baštine

Objavljeno

na

Topla, tiha noć, bez ‘ćuva vitra’, kišama natopljena zemlja u potpunom je raskoraku s plamenim jezicima koji ližu u nebo, 14. studeni ljeta gospodnjeg 2014. godine, gorjeli su magazini ljubuške Duhanske stanice, najstarije u BiH.

Okupljeni građani šutke su promatrali prizor. Nestaje srce grada. Nestaju zdanja koja su bila obilježje cijele regije punih 130 godina. Bio je to završni čin obračuna s industrijskom secesijom. Pred tim faktom, pred tim činom nevažnom postaju čak i činjenice – tko je vadio grede, uzimao željezo, raznosio, arčio, krao… Važni su podatci da je tu nekada radilo stotine, na tisuće ljudi, službenika i vagarica, da je u tim magazinima pisana industrijska povijest jednoga kraja, cijele regije. Čak i prvi štrajk 1906. vezan je za to zdanje. Bez njega sve pada u vodu! Zgarište nakon višednevne vatre govori – naša povijest počinje od zadnjeg rata, po već uhodanoj matrici – prije nas nije bilo ništa, a onda su došli ‘Njemci’ i sve porušili!“

Bio je to početak kanonade, koji mjesec kasnije gorjele su duhanske stanice u Čapljini i Širokom Brijegu, prije toga vatra je progutala duhansku u Čitluku. Grudska mnogo mlađa od Ljubuške, još je na uzgoru, stolačka skoro jednako stara, ruševna, propada, ne treba je ni paliti. Što ih je užgalo, što ih je ubilo? Opća nebriga, obijest skorojevića, neznanje, nefunkcioniranje sustava, nešto drugo, peto, šesto… Je li to danas i važno? Nije! Ukradeno željezo i drugi materijali, poodavno su rasprodani za mizernu cijenu, dobiveni novac se istopio u brojnim kladionicama, alkoholu i drogi. Ako bude po narodnoj – oteto prokleto, ugrađene stamene grede i drugi vrijedni ostaci, neće donijeti mira novim vlasnicima…

Da može, da se moglo i drugačije, svjedoče primjeri iz Metkovića i Vrgorca. Tamošnje Duhanske stanice zatvorene su koju godinu prije, na samom početku rata, a danas služe u druge svrhe. Jedna od zgrada „Vage“ u Metkoviću, prekrasan objekt u kojem je smještena Gradska knjižnica i još nekoliko ustanova. U drugoj radi kafić koji se zove „Vaga“. Teško je tako grandiozne objekte posebice u kriznim vremenima, staviti u funkciju, zaključak je nakon pogleda na duhansku u Vrgorcu, gdje se dio objekata koristi u poslovne svrhe. Dakle, može to posve drugačije od našeg hercegovačkog primjera, samo treba znati, htjeti i umjeti.

Primjer iz Makedonije tomu u prilog govori. Tamo i danas radi osam ureda – poduzeća, za otkup duhana, devet hercegovačkih je zatvoreno. Je li nam bolje? Nije. Jesmo li profitirali? Nismo. Ne vjerujemo da će se usrećiti ni oni koji su razvlačili ili kupovali materijal, raskrivali i nagrđivali… Previše je tu znoja i suza proliveno da bi mogla iznići sreća za pojedince.

Duhanske stanice su bile naš parni stroj. Ono što je za Prvu industrijsku revoluciju bio izum Engleza Georga Stephensona 1765., za Hercegovinu je bio početak gradnje duhanskog ureda u Ljubuškom 1880. godine. Od spaljenih duhanskih magazina stariji su i spomena vrijedni jedino – gomile, gradine, po koji rimski miljokaz, stari most, stećci i ništa više! Teško nama s našim novinama.

izvor: Ljubuški portal

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Misa i paljenje svijeća uoči drugostupanjske presude hrvatskim uznicima

Objavljeno

na

Objavio

Povodom drugostupanjske presude hrvatskim uznicima u Haagu, među kojima su dva Brotnjaka Bruno Stojić i Valentin Ćorić, pozivaju se svi Brotnjaci da se u tišini i zajedničkoj molitvi zahvale i prisjete se žrtve koju su podnijeli, piše Brotnjo.info.

U utorak 28. studenoga 2017. u 17:30 sati molit ćemo krunicu u crkvi Krista Kralja u Čitluku, potom u 18 sati slijedi sv.  Misa, a nakon mise zajednička procesija od crkve Krista Kralja u Čitluku do Spomen Križa gdje ćemo se pomoliti i upaliti svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.

Sve Vas pozivamo da u duhu zajedništva i na dostojanstven način pokažemo da smo uz njih i da molimo za oslobađajuću presudu, da istina o Herceg Bosni pobijedi! – poručuju organizatori.

Kako je general Praljak razbio laž o “opsadi Mostara”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Kako je general Praljak razbio laž o “opsadi Mostara”

Objavljeno

na

Objavio

U ovom videu general Praljak je razbio jednu laž i to je vrlo važno. Taj mit je ona čuvena laž o “opsadi Mostara” koju smo i nedavno čuli u Mostaru od notornog Mesića, kao i na ovom suđenju od isto tako notornog Manolića, odnosno tezi da je HVO držao Mostar u potpunom okruženju.

Svjedok je efendija Seid Smajkić, inače duhovnik 4. muslimanske brigade “Muderis” jedne izrazito radikalne mudžahedinske džihadističke fundamenatlističke postrojbe sa sjedištem u Konjicu, koja je poznata po svojim zlodjelima i zločinima prema Hrvatima. 

General Praljak je služeći se fotografijama skinutim s aplikacije Google Earth vrlo umješno uspio dokazati da je ta priča o opsadi odnosno potpunom okruženju Mostara jedna najobičnija laž i to je morao potvrditi i sam Smajkić. 

I onda, ta laž je pobijena i ovdje, ta laž je pobijena i kad je general Praljak o tome ispitivao kontroverznog novinara BBC-a Jeremy Bowena, i onda je većina u vijeću (Prandler i Treschell) ipak odluči uvrstiti tu laž u presudu, naravno, uz suprotno mišljenje najboljeg suca na haškom sudu, časnog suca Jean Claude Antonettia.

Evo ovdje za one koji ne znaju, nek malo vide tu 4. muslimansku brigadu “Muderis” kako to izgleda i na što to sliči. ISIL, Al-qaida, Al-shabab, Hamas i ovo, nema nikakve suštinske razlike. Militantni islamistički fundamentalistički teroristi. Hrvati i HVO samo su se branili od ovakvih, nikakvog tu UZP-a nema.

Šestorka Herceg-Bosna/Kamenjar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari