FOTO: Pojata i Blidinjsko jezero

3

Nema ništa ljepše od prizora netaknute prirode. Posebno smo ponosni na pastirske stanove ili ostatke pastirskih skloništa – pojate kojih još imamo priliku vidjeti u Parku prirode Blidinje, a pojedine su i obnovljene. I ovaj put Žaklina Ivanković počastila nas je svojim prekrasnim fotografijama pojate kao i Blidinjskog jezera. A vi dragi čitatelji i dalje možete slati Vaše fotografije na [email protected] ili na našu facebook stranicu koje ćemo rado objaviti i podijeliti sa drugim čitateljima.

Blidinje.NET

facebook komentari

 • peppermintt

  i nema ništa lipše od netaknute prirode.. 🙂

 • Gabro Vuskic

  Ova pojeta me podsjeća na moju kuću u kojoj sam se rodio. Sva kućna čeljad oko kamina, lug se stavlja u jednu rupu pokraj ognjišta, iza leđa ,jer smo svi okrenuti prema vatri, ognjištu da se bolj grijemo, je tor sa ovcama koje se čuju, bleje itd. na lijevu stranu je u trokutu ograđen kutak za malu svinju a na desnu je okrugla sinija. Kašike su zadivene u zid gdje god je klačarda opala i ima koja rupa. Grede iznad naših glava su sve začađile od velikogo dima koji prolazi kroz vrbovinom opleteni strop, kroz koji dim prolazi i gore pod slamnatim krovom se meso suši.

  Gledajući danas iz današnjeg ugla, netko živući danas u mojem selu nebi u takovim uvijetima živio. Ali mi smo bili veseli i zadovoljno. Prije večere baba bi pred nama svima molila večernu molitvu. Ostala čeljad bi slijedila molitvu odgovarajući na babinu molitvu. Djed bi skoro uvijek za vrijeme molitve, da ne gubi vrijeme, kamišon svoje lule češao kroz sukneni koparan leđa, kako bi on to znao reći: “kosti”. Poslije dobre i ukusne večere počima se duhan patkati, razne priče pričati, a gislar iz sela bi došao “skratiti” noć tako da druga čeljad patkajući duhan ne zadrimaju. I tako iz dana u dan.

 • peppermintt

  🙂