Pratite nas

Događaji

FOTO Predstavljena zbirka pjesama Velimira Raspudića; “VJERA, LJUBAV I DOMOVINA”

Objavljeno

na

U sklopu tradicionalne kulturne manifestacije “Uskrs s Maticom u Brotnju”, sinoć je u prepunoj dvorani hotela “Brotnjo”  u Čitluku predstavljena prva zbirka pjesama Velimira Vele Raspudića pod nazivom “Vjera, ljubav i Domovina”.

Velimir Velo Raspudić, bivši nogometaš i dragovoljac Domovinskog rata, već više vremena pozornost privlači svojim pjesmama. Raspudićeve pjesme put do čitatelja pronašle su i prije objavljivanja prve knjige.

Sinoćnje predstavljanje zbirke pjesama „Vjera, ljubav i domovina“, potvrdilo je da pjesme iz srca i duše kod čitatelja izazivaju veliku pozornost i divljenje. Naime, na predstavljanju zbirke poezije koja je objedinila sedamdeset Raspudićevih pjesama, čije su teme najčešće: vjera, ljubav prema domu i domovini, ljubav prema Bogu i bližnjima, Hercegovini, velikani hrvatske povijesti i Domovinski rat okupilo se 200 posjetitelja koji su uživali u predstavljanju.

Pored autora, u predstavljanju zbirke su sudjelovali Mate Grbavac, Nelica Jelčić, Ivana Miletić Grbavac i Andrija Stojić. Događaj su glazbeno upotpunili učenici Glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Foto: Kamenjar.com / Velimir Raspudić sa suborcima iz Specijalne policije

Pjesnik Raspudić u nekim svojim pjesmama duboko promišlja o vlastitom identitetu. Ta pjesma je uvijek duboka, ima nekoliko idejnih razina, a koliko god da progovara o pjesnikovim osobnim doživljajima, o njegovim razmišljanjima o vlastitom bitku, ideja se može prenijeti i na čitatelja, čak i na cijelo društvo… Pjesnik u svojim pjesmama govori o istinama života i to najčešće s mnogo žara i poletnosti, pogotovo kada se radi o domovini. Na izražajan i osjećajan način opjevana je ljepota i osobitosti rodnog kraja, Brotnja. Zastupam tezu da je svaka knjiga kuća od jezika, ova Velimirova – Velina kuća je lijepa iznutra i izvana i iznad svega promicateljica baštine i vrijednosti – kazao je, uz ostalo, govoreći o zbirci poezije Vjera, ljubav i domovina prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, i čitateljima toplo preporučio najnoviji naslov iz naklade Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Urednik prve Raspudićeve zbirke poezije je Borislav Šimović, dok je recenzent Mate Grbavac. Osvrćući se na zbirku poezije koja nagovještava buduće stvaralaštvo, Grbavac je u svojoj recenziji zabilježio:

Ono što se može reći za Velimira Raspudića je to da se pojavio pjesnik koji ima i talenta i duha. Sav je u pjesmi. U njoj je bilo njegova srca, njegov grleni domoljubni glas, u njoj je slika njegovog Brotnja, njegove Hercegovine, njegova i naša Hrvatska, ljubav prema svome rodu, zemlji, teškoj, ali ponosnoj prošlosti. Kada govorimo o tematici njegovih pjesama ona se nazire iz samog naslova: vjera, ljubav i domovina! Kako reče i sam pjesnik, inspirirana je pjesmom Miroslava Škore, ali ispjevana njegovim glasom, njegovim srcem i dušom koja se krili nad domovinom koja nema granica, zapreka i kolebanja.

Dugogodišnjeg prijatelja i kuma, u kratkim crtama, predstavila je Nelica Jelčić i to vraćajući uspomene na ratno vrijeme, kada je i sama izbjegla iz Mostara u Dobro Selo, rodno mjesto svojih roditelja, i vrijeme kada je započelo njeno prekrasno prijateljstvo sa mještanima ovog mjesta među kojima je bio i Velimir Raspudić.

Velo se uvijek trudio podići atmosferu u društvu. Što bi njemu palo na pamet, vjerujte mi, nama nikada ne bi. Radovali smo se svakom njegovom prijedlogu i svakoj novoj avanturi – kazala je Jelčić i otkrila da su se neke od zgoda iz tog vremena dobile svoje mjesto u sinoć predstavljenoj knjizi.

Prisjetila se Nelica Jelčić tako nastanka prvih pjesama koje su sve koji su ih čuli oduševljavale iz dana u dan, te zaključila kako nakon 25 godina može reći da je rat ostavio tragove na živote svih koji su osjetili njegove strahote, ali i da je podario istinska prijateljstva koja traju do danas.

Predstavljanje zbirke pjesama „Vjera, ljubav i domovina“ bilo je izuzetno dobro posjećeno. Svim posjetiteljima autor je srdačno zahvalio na dolasku. Hvala mojoj obitelji, prijateljima, poznanicima, mojim Dobroseljanima, Brotnjacima, hvala mojim Hercegovcima! Hvala svima koji ste me podržali i koji ste bili uz mene sve ovo vrijeme. Bez vas ne bi bilo ni ove zbirke! Pokazali ste da se na prave prijatelje čovjek uvijek može osloniti! Još jednom od srca vam HVALA!!!, kazao je Velimir Velo Raspudić i zahvalio svima koji su svojim trudom pomogli da njegove pjesme budu objavljene u zbirci.

Pored toga što je imao napisan pjesme, Velimir dugo nije ima naslov za svoju zbirku pjesama, ali se na kraju odlučio na riječi iz pjesme Miroslava Škore.
Ne znam jesam li baš ja najpozvaniji da pričam o vjeri, možda o domovini malo više, ali ljubav veže te dvije riječi na najbolji mogući način. Vjera bi trebala biti temelj svakog katolika, svakog Hercegovca, Hrvata. Nama, mojoj sestri i braći vjeru je usadila naša pokojna baka. Jednu sam joj pjesmu posvetio. Ona je bila temelj na našem putu u život – kazao je Velimir Velo Raspudić i naglasio da se nada da njegovo pjesničko stvaralaštvo neće ostati na samo jednoj zbirci.

Posebnu pozornost posvetio je pjesmi posvećenoj pokojnoj Kati Šoljić na koju je s razlogom ponosan.

 

 

Vjerujem da će ova moja prva zbirka naći put do srca svih onih istinskih domoljuba, onog običnog Hrvata koji je i stvorio državu svojom krvlju!  Zbirku posvećujem hrvatskim braniteljima i onima koji su dali najviše u Domovinskom ratu.

 

 

 

 

Čitluk.ba / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predstavljena monografija “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge Specijalne Policije HR-HB u petak je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljana monografija pod nazivom “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”.

Prije predstavljanja monografije, položeni su vijenci kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred Kosače. Ova monografija predstavlja trajnu uspomenu na izuzetan doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu.

Velimir Raspudić posvetio je pjesmu svojim suborcima iz Specijalne policije

NAD KUPRESOM

Nad Kupresom,plovi oblak rata!
Para ga jeziv krik granata.
Ispod njega svojom krvlju pišu,
slavnu povijest sinovi Hrvata!

Specijalci policije Herceg Bosne,
gaze kupreške livade rosne!
U svitanju jesenjeg dana,
prekrila ih magla i jutarnja slana.

Ni jedan smrti se ne boji!
Kao da smrt za njih ne postoji .
Već joj hrabro prkose u lice
a ona ih gleda poput zmije otrovnice!

I pregaziše kuprešku ravnicu!
Pod Stožerom razviše trobojnicu.
Godinama ona se vijori
na toj svetoj i krvavoj gori!

Ali nisu na Kupresu stali.
Najhrabriji živote su dali,
diljem ove zemlje napaćene.
Sklopiše se mlade oči snene!

Od Kupresa do Mrkonjić Grada,
koliko ih u mladosti strada !?
Gazili su i polomljenih krila,
da bi zemljo moja,ti slobodna bila!

 Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Raspudić: Sve se može zaboraviti ali oni !!!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Šibenik: U nazočnosti predsjednice Grabar Kitarović potpisan ugovor o dodjeli bivše vojarne Županiji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Šibeniku prilikom potpisivanju ugovora o dodjeli bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za izgradnju posjetiteljskog centra, rekla kako se u županijama koje je dosad obišla  pokazalo da su odlazak stanovništva i raspolaganje državnom imovinom najveći problemi te je ministru državne imovine Goranu Mariću zahvalila što je konačno pokrenuto pitanje raspolaganja vojnom imovinom.

“Zahvaljujem ministru Mariću što smo uspjeli dogovoriti ovo potpisivanje u vrijeme izmještanja ureda u Šibensko-kninsku županiju. Moram istaknuti da obišavši petnaest županija, dva najveća problema koja bi se iskristalizirala na terenu su demografija i pitanje raspolaganja državnom imovinom i njeno propadanje, te zadržavanje i zaustavljanje raznih razvojnih projekata. Zahvaljujem ministru Mariću što je konačno pokrenuo to pitanje, ovaj rezultat pokazuje koliko je dobra odluka Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu ministarstva i da mu se da odgovarajući značaj. Utvrdili smo kako je to jedna od ključnih okosnica u razvojnim projektima, ali i u ulaganjima u Republiku Hrvatsku. Drago mi je da su se konačno počeli rješavati projekti koji stoje godinama,“ istaknula je predsjednica Republile.

Dodjela bivše vojne nekretnine u Uvali Minerska Šibensko-kninskoj županiji uvjet je za izgradnju posjetiteljskog centra,  koji je zamišljen kao dnevni boravak tvrđave sv. Nikole koja je pod UNESCO zaštitom. Riječ je o drugoj fazi projekta turističke valorizacije Kanala svetog Ante u Šibeniku predstavljenog 2010. godine.

Župan Goran Pauk je istaknuo da je otvaranje šetnice u Kanalu svetog Ante jedna od najvećih prekretnica u turističkoj povijesti Šibenika i jedan od prvih uspješno realiziranih europskih projekata. „Ministar Marić prepoznao je našu dugogodišnju inicijativu, da ne kažem borbu, i učinio da ovaj iznimno vrijedan prostor ustupi na upravljanje građanima Šibenika i Županije. Dobivanjem prostora Minerske na upravljanje riješeni su svi imovinskopravni uvjeti za provedbu druge faze projekta turističke valorizacije u Kanalu sv. Ante,” rekao je.

Projekt Minerska ključan je za uspješno upravljanje tvrđavom sv. Nikole prema standardima UNESCO-a, a Minerska kao središte buffer zone i posjetiteljski centar za prezentaciju prirodne i kulturne baštine postaje pristupni centar čitavog područja sa svim popratnim sadržajima, “ istaknuo je župan Goran Pauk. Dodao je da ove godine slijedi potpisivanje ugovora iz europskih fondova za projekt uređenja posjetiteljskog centra vrijednog 26 milijuna kuna čime će, rekao je, Uvala Minerska postati dnevni boravak Šibenčana i bitan faktor u kreiranju turističke ponude.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako se prostor bivše vojarne u uvali Minerska na ovaj način vraća Šibenčanima i ocijenio da će projekti u Minerskoj i na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) izmijeniti lice Šibenika.

„Dijelim zadovoljstvo za županom što sam danas imao prigodu potpisati ugovor u nazočnosti predsjednice. Ima li ljepše poruke od toga da jedan prostor koji je služio povijesno upitnoj instituciji kakva je JNA stavljamo na raspolaganje narodu. Koji je paradoks da nešto što je izazivalo nelagodu i neugodnost danas postaje mjesto afirmacije. Zamislite, vojni hangari su bili skladište straha, a danas postaju posjetiteljski centar Kanala sv Ante. Želim da se svi priviknu na taj šok i buduću stvarnost. Ministarstvo državne imovine učinilo je napor da toga i dođe,“ kazao je ministar Goran Marić, koji se danas sastao i sa svim gradonačelnicima i načelnicima na području Županije.

Predsjednica će u sklopu trećeg dana boravka u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je privremeno premjestila Ured, posjetiti otoke šibenskog arhipelaga Žirje, Prvić i Murter i sastati se s ribarima u Tribunju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati