Connect with us

Događaji

FOTO Predstavljena zbirka pjesama Velimira Raspudića; “VJERA, LJUBAV I DOMOVINA”

Objavljeno

-

U sklopu tradicionalne kulturne manifestacije “Uskrs s Maticom u Brotnju”, sinoć je u prepunoj dvorani hotela “Brotnjo”  u Čitluku predstavljena prva zbirka pjesama Velimira Vele Raspudića pod nazivom “Vjera, ljubav i Domovina”.

Velimir Velo Raspudić, bivši nogometaš i dragovoljac Domovinskog rata, već više vremena pozornost privlači svojim pjesmama. Raspudićeve pjesme put do čitatelja pronašle su i prije objavljivanja prve knjige.

Sinoćnje predstavljanje zbirke pjesama „Vjera, ljubav i domovina“, potvrdilo je da pjesme iz srca i duše kod čitatelja izazivaju veliku pozornost i divljenje. Naime, na predstavljanju zbirke poezije koja je objedinila sedamdeset Raspudićevih pjesama, čije su teme najčešće: vjera, ljubav prema domu i domovini, ljubav prema Bogu i bližnjima, Hercegovini, velikani hrvatske povijesti i Domovinski rat okupilo se 200 posjetitelja koji su uživali u predstavljanju.

Pored autora, u predstavljanju zbirke su sudjelovali Mate Grbavac, Nelica Jelčić, Ivana Miletić Grbavac i Andrija Stojić. Događaj su glazbeno upotpunili učenici Glazbene škole Brotnjo iz Čitluka.

Foto: Kamenjar.com / Velimir Raspudić sa suborcima iz Specijalne policije

Pjesnik Raspudić u nekim svojim pjesmama duboko promišlja o vlastitom identitetu. Ta pjesma je uvijek duboka, ima nekoliko idejnih razina, a koliko god da progovara o pjesnikovim osobnim doživljajima, o njegovim razmišljanjima o vlastitom bitku, ideja se može prenijeti i na čitatelja, čak i na cijelo društvo… Pjesnik u svojim pjesmama govori o istinama života i to najčešće s mnogo žara i poletnosti, pogotovo kada se radi o domovini. Na izražajan i osjećajan način opjevana je ljepota i osobitosti rodnog kraja, Brotnja. Zastupam tezu da je svaka knjiga kuća od jezika, ova Velimirova – Velina kuća je lijepa iznutra i izvana i iznad svega promicateljica baštine i vrijednosti – kazao je, uz ostalo, govoreći o zbirci poezije Vjera, ljubav i domovina prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, i čitateljima toplo preporučio najnoviji naslov iz naklade Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Urednik prve Raspudićeve zbirke poezije je Borislav Šimović, dok je recenzent Mate Grbavac. Osvrćući se na zbirku poezije koja nagovještava buduće stvaralaštvo, Grbavac je u svojoj recenziji zabilježio:

Ono što se može reći za Velimira Raspudića je to da se pojavio pjesnik koji ima i talenta i duha. Sav je u pjesmi. U njoj je bilo njegova srca, njegov grleni domoljubni glas, u njoj je slika njegovog Brotnja, njegove Hercegovine, njegova i naša Hrvatska, ljubav prema svome rodu, zemlji, teškoj, ali ponosnoj prošlosti. Kada govorimo o tematici njegovih pjesama ona se nazire iz samog naslova: vjera, ljubav i domovina! Kako reče i sam pjesnik, inspirirana je pjesmom Miroslava Škore, ali ispjevana njegovim glasom, njegovim srcem i dušom koja se krili nad domovinom koja nema granica, zapreka i kolebanja.

Dugogodišnjeg prijatelja i kuma, u kratkim crtama, predstavila je Nelica Jelčić i to vraćajući uspomene na ratno vrijeme, kada je i sama izbjegla iz Mostara u Dobro Selo, rodno mjesto svojih roditelja, i vrijeme kada je započelo njeno prekrasno prijateljstvo sa mještanima ovog mjesta među kojima je bio i Velimir Raspudić.

Velo se uvijek trudio podići atmosferu u društvu. Što bi njemu palo na pamet, vjerujte mi, nama nikada ne bi. Radovali smo se svakom njegovom prijedlogu i svakoj novoj avanturi – kazala je Jelčić i otkrila da su se neke od zgoda iz tog vremena dobile svoje mjesto u sinoć predstavljenoj knjizi.

Prisjetila se Nelica Jelčić tako nastanka prvih pjesama koje su sve koji su ih čuli oduševljavale iz dana u dan, te zaključila kako nakon 25 godina može reći da je rat ostavio tragove na živote svih koji su osjetili njegove strahote, ali i da je podario istinska prijateljstva koja traju do danas.

Predstavljanje zbirke pjesama „Vjera, ljubav i domovina“ bilo je izuzetno dobro posjećeno. Svim posjetiteljima autor je srdačno zahvalio na dolasku. Hvala mojoj obitelji, prijateljima, poznanicima, mojim Dobroseljanima, Brotnjacima, hvala mojim Hercegovcima! Hvala svima koji ste me podržali i koji ste bili uz mene sve ovo vrijeme. Bez vas ne bi bilo ni ove zbirke! Pokazali ste da se na prave prijatelje čovjek uvijek može osloniti! Još jednom od srca vam HVALA!!!, kazao je Velimir Velo Raspudić i zahvalio svima koji su svojim trudom pomogli da njegove pjesme budu objavljene u zbirci.

Pored toga što je imao napisan pjesme, Velimir dugo nije ima naslov za svoju zbirku pjesama, ali se na kraju odlučio na riječi iz pjesme Miroslava Škore.
Ne znam jesam li baš ja najpozvaniji da pričam o vjeri, možda o domovini malo više, ali ljubav veže te dvije riječi na najbolji mogući način. Vjera bi trebala biti temelj svakog katolika, svakog Hercegovca, Hrvata. Nama, mojoj sestri i braći vjeru je usadila naša pokojna baka. Jednu sam joj pjesmu posvetio. Ona je bila temelj na našem putu u život – kazao je Velimir Velo Raspudić i naglasio da se nada da njegovo pjesničko stvaralaštvo neće ostati na samo jednoj zbirci.

Posebnu pozornost posvetio je pjesmi posvećenoj pokojnoj Kati Šoljić na koju je s razlogom ponosan.

 

 

Vjerujem da će ova moja prva zbirka naći put do srca svih onih istinskih domoljuba, onog običnog Hrvata koji je i stvorio državu svojom krvlju!  Zbirku posvećujem hrvatskim braniteljima i onima koji su dali najviše u Domovinskom ratu.

 

 

 

 

Čitluk.ba / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari