Pratite nas

Vijesti

Fra Josip Šoštarić: Posljedice srpske agresije i danas se osjećaju

Objavljeno

na

Povodom posvete župne crkve sv. apostola Petra i Pavla u Šarengradu iskoristio sam prigodu i porazgovarao s domaćim, mladim i vrlo zauzetim, župnikom fra Josipom Šoštarićem.

[dropcap]P[/dropcap]rije nego što je izabrao franjevački poziv fra Josip je osjetio tvrdoću radničkog kruha i svu težinu pečalbarskog života. Izbijanjem rata u Hrvatskoj Josip se vraća u svoju domovinu i stavlja se na raspolaganje Zboru narodne garde. Nakon Domovinskog obrambenog rata odlučio je postati svećenik franjevac. Fra Josip je u ovoj župi četiri i pol godine i na toj dužnosti naslijedio je svoga, sad već pokojnog, redovničkog subrata fra Budimira Cvitkovića. U četiri i pol godine puno je toga pokrenuo. U njegove najveće zasluge zacijelo spada i temeljito obnovljena župna crkva. Kao sudionik Domovinskog rata jako je osjetljiv na političke nepravde i lopovluk. On o tome javno i otvoreno govori. Ne boji se izrečene riječi jer se i sam osobno borio za bolju i drugačiju Hrvatsku. Ova današnja nije ona za koju se on borio. Ako je suditi po njegovim prosudbama i pogledima na današnju Hrvatsku onda se može reći da se u stvarnosti crkveni ljudi bave politikom, a oni kojima je to profesija bave se politikanstvom.

Za one koji su manje upućeni treba reći da politika izvorno znači: “briga, skrb, zauzimanje za vlastiti narod!”, a “politikanstvo” je bavljenje politikom radi osobne koriste, a osobito profita. Drugim riječima politikanstvo je prodavanje magle! O tome najbolje svjedoči i primjer jednog sisačkog biskupa, mons. Vlade Košića, ili pak biskupske komisije “Justitia et pax”, što u prijevodu znači “Pravda i mir”, kojoj je on na čelu. A onih koji se bave politikanstvom ima bezbroj, pa nema mjesta ni da im navedem imena. Zar o tome ne svjedoče i tolike afere jučer i danas? Novine su pune afera kojekakvih Sanadera, županica i gradonačelnika…

Nakon što se malo pribrao fra Josip se vratio na naš zacrtani razgovor o Šarengradu, koji je svečano proslavio, u nedjelju 2. ožujka, posvetu u potpunosti obnovljene župne crkve sv. apostola Petra i Pavla. Potom je uslijedila svečana misa zahvalnica. Na kraju slavlja narod je Božji u sav glas zapjevao: “Tebe Boga hvalimo!”, a ljubav prema svojoj domovini Hrvatskoj pokazao je i pjevanjem nacionalne himne “Lijepa naša domovino!”

“U želji da se spriječi krvoproliće i potpuno uništenje starodrevnog mjesta i čitave okolice, a zbog izrazito lošeg položaja i nemogućnosti duže i učinkovitije obrane, Šarengrađani su zajedno s Iločanima, sredinom listopada 1991. godine, bili prisiljeni da napuste ovaj kraj” – ponovno započinje svoje predstavljanje župe slavljenice naš ljubazni domaćin. “JNA i njihovi bradati pomagači, potpomognuti domaćim izdajnicima, prisilili su hrvatsko pučanstvo na egzodus i višegodišnje progonstvo. Nakon mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja Hrvati se polagano počinju vraćati u svoj srijemski kraj. Puno njih se nije vratilo i vjerojatno se više neće  nikad  niti vratiti. Agresor je uspio u svojim đavolskim namjerama očistiti od Hrvata hrvatski dio Srijema i proglasiti da oni tu nikad nisu ni bili! Posljedice rata i danas se osjećaju.  Zabrinjavajuća je činjenica” – govori nam fra Josip – “da sve veći  broj mladih odlazi u svijet. Ljudima je ubijena volja za životom. Prošle su 22  godina od Domovinskog rata,a vrijeme je ovdje stalo. Sasvim iskreno i otvoreno govori fra Josip.

U prošlosti su Šarengrađani  više i bolje živjeli od Dunava nego od oranica i srijemskih vinograda. Mnogobrojne obitelji u Šarengradu živjele su od ribolova. Danas se samo jedna obitelj bavi tim poslom. Ne što ne bi oni htjeli, nego što im se ne dozvoljava. Agresori i dalje patroliraju na Dunavu. Na Šarengradskoj adi mještani su gotovo kroz čitavu godinu držali na stotine konja, ovaca, svinja i goveda. Tek kad je pao prvi snijeg životinje su vraćane u selo. I za vrijeme bivše države ovaj je riječni otok pripadao Republici Hrvatskoj. Tijekom rata JNA je osvojila ovaj otok te ga do kraja rata drži pod okupacijom. Godine 1992. Hrvatska postaje neovisnom i odlukom Badinterove komisije republičke granice postaju državnim tako da Šarengradska ada postaje i službeno hrvatski otok pod srpskom okupacijom. Pod okupacijom i nadalje ostaju i još neki riječni otoci na lijevoj obali Dunava. Godine 2004.

Srbija povlači vojsku sa Šarengradske ade, ali je tamo i nadalje prisutna srbijanska policija. Službeni Zagreb šuti, a moji župljani i nadalje ne mogu pristupiti svojim posjedima na Šarengradskoj adi” – govori ogorčeni župnik. “Gospođa Pusić se tri put ljubi sa svojim srbijanskim kolegom, a dijelovi zemlje koju ona predstavlja su još uvijek pod srbijanskom okupacijom. To je ono politikanstvo o kojem smo govorili. U ratu je poginuo 21 mještanin, a danas ih više umire od posljedica rata i životnog beznađa. Ove godine imao sam jedno krštenje i devet sprovoda. U župi  je 1991. godine bilo tisuću i pet stanovnika, od tog broja devedeset posto bili su Hrvati, a Srba je bilo svega 4,6 posto. Samo deset godina kasnije, 2011. godine,  kod popisa pučanstva u selu je bilo 167 stanovnika manje. Ovdje se i umire ranije za deset godina u prosjeku za razliku od onih krajeva gdje rata nije bilo. Od 2002. godine u našem bivšem franjevačkom samostanu smjestila se zajednica “Cenacolo”. Radi se o mladićima koji se liječe od ovisnosti droge i alkohola. I oni žele napustiti ovu sredinu.”

Vrlo vrijedni župnik fra Josip Šoštarić se ne predaje. Na svečanom domjenku upriličenom nakon posvete crkve u iločkom hotelu “Dunav” govorili su mnogi uzvanici. I fra Josip je bio jedan od njih. Nakon zahvale svima, koji su na bilo koji način pomogli temeljitu obnovu župne crkve sv. apostola Petra i Pavla, župnik  je izrijekom zamolio domaćeg nadbiskupa mons. Đuru Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolitu, kao  i provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željka Železnjaka, da mu produže župničku službu u ovom mjestu barem za još nekoliko godina kako bi se kroz ovo vrijeme više posvetio radu s ljudima, a manje sa građevinskim obnovama.

 

 

Tekst i snimke: Vjenceslav Janjić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Kujundžić: Ako želimo zadržati liječnike i sestre, treba povećati plaće

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U Ministarstvu zdravstva u petak će se u 9 sati okupiti pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva kako bi započeli nove pregovore o plaćama u zdravstvenom sustavu.

“Vjerujem da će sindikati pokazati razumijevanje, da ćemo korektno razgovarati i naći rješenje. Mi svi isto promišljamo. Ako želimo zadržati liječnike i sestre, treba povećati plaće. Vjerujem da ćemo to razriješiti u tjednima koji su pred nama”, rekao je uoči sastanka ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Govoreći o uspješnosti hrvatske medicije dotaknuo se i slučaja talijanskih turista koji su otrovani na brodu na Hvaru.

“Potvrda uspješnosti hrvatske medicine su i spašeni životi dvoje djece iz Italije u Splitu. Vjerojatno da su bili u većini drugih bolnica u svijetu ne bi preživjeli. To je dokaz i u Splitu kvalitete hrvatske medicine”, rekao je.

Uoči sastanka Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske kazao je kako danas očekuju konkretnu ponudu.

“Očekujemo ponudu. Iskreno se nadam da će pregovori biti konkretni. Kad čujemo, odlučit ćemo… Mi pripremamo štrajk, no sve to ovisi o daljnjem tijeku pregovora”, kazao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća ekshumirane na području Gračana

Objavljeno

na

Objavio

U suradnji Zagrebačke nadbiskupije, župe sv. Mihaela Arkanđela Gračani, Grada Zagreba, Udruge Falaček Prigorja i Ministarstva hrvatskih branitelja u petak 23. kolovoza održat će se u cintoru župne crkve u Gračanima posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Sprovodne obrede i misu zadušnicu u 10 sati predvodit će dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, župnikom fra Marinom Matančićem i ostalim svećenicima.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizirala je i provela ekshumaciju posmrtnih ostataka. U svojim istraživanjima Ministarstvo hrvatskih branitelja vodilo se i autentičnim zapisima župljanina Gračana pokojnog Miroslava Haramije. (ika)

Ekshumirani ostatci 265 osoba u Gračanima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari