Connect with us

Religija i Vjera

FRA JOZO ZOVKO: ”Nema boljega od pape Franje za popraviti Crkvu naših dana!”

Objavljeno

-

Jedno je svjedočanstvo iz broja 4/2007. “Glasnika mira”, koje je dao mons. Emilio Ogñénovich, nadbiskup u miru argentinske nadbiskupije Mercedes-Lujan, utemeljitelj Katoličkog radija i televizije u Buenos Airesu, vrlo je znakovito:

– Naš primas, kardinal Bergoglio, koji je istinski pastir, mudar čovjek koji živi u siromaštvu i u radosti, bio je vrlo sretan kad sam mu rekao da konačno idem u Međugorje. Isto mišljenje o Međugorju imaju i ostala braća biskupi članovi Argentinske biskupske konferencije. Morat ću s njima svima podijeliti svoje uvjerenje – rekao je tada Ogñénovich za kojeg je poznato da je bio jedan od suzareditelja biskupa Bergoglia.

[ad id=”68099″]

Listajući i starije brojeve “Glasnika Mira” i svoje novinarske zabilješke, otkrio sam razlog zbog čega su u tako velikom broju argentinski biskupi i hodočasnici u trećem tisućljeću pohodili Međugorje.

Papa Franjo pokazuje put

PAPA-FRANCESCONaime, koncem devedesetih, u prošlom stoljeću, međugorski župnik s početka ukazanja fra Jozo Zovko, boravio je u Argentini, i tamo je, među inim u Buenos Airesu nekoliko dana propovijedao, a osobito je zanimljivo da je u luci u gradu, u kojem su se na stotine tisuća useljenika iz Italije, Hrvatske i drugih država po prvi put upoznavale s tom dalekom zemljom, blagoslovio kip Kraljice Mira koji se uzdiže u luci i po kojem se ona danas zove.

Zabilježeno je kako se Zovko družio i s nadbiskupima Bergogliom i Ogñénovichem. Nazvao sam fra Jozu i pitao da se prisjeti malo tih dana, no, on me zamolio da ne razgovaramo na temu Međugorje, što od njega traže i njegovi poglavari, dokle god Međunarodna teološka komisija nije donijela svoj sud o tom fenomenu. Na naše inzistiranje da nam kaže koju riječ o papi Franji, fra Jozo je otvorio dušu:

– Dugo smo se družili i razgovarali o svemu u Buenos Airesu. Sve ga je zanimalo. Zajedno smo molili i na kraju je zamolio da ga blagoslovim. Dodirnuo sam jednog lijepog i dobrog čovjeka. On je dobar izbor za Crkvu koja se popravlja, a nema bolje osobe od Frane da obnovi Crkvu. Papa Frane je dar Crkvi, on je plod milosti za ovo vrijeme. Usuđuje se govoriti o našim propustima. Pozvao je na molitvu, a prvi potez mu je bio odlazak u Gospinu baziliku i molitva pred likom Salus populi romani s buketom cvijeća. Došao je čovjek koji poput Marije u Kani Galilejskoj vidi i zna i osjeća kome treba ići. Trebaju nam takvi ljudi duboko ukorijenjeni u molitvi. On drži krunicu u ruci i oslanja se na Evanđelje. To je ključ koji otvara sva zatvorena vrata, a ovaj Papa nam pokazuje put, piše Ivan Ugrin za Hercegovina.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari