Pratite nas

Religija i Vjera

Fra Jozo Zovko proslavio svoju zlatnu misu

Objavljeno

na

Jedini stanovnik otočića Badija pokraj Korčule proslavio je jučer na tom otoku Gospe od milosti svoju zlatnu misu, tj. 50 godina od svećeničkog ređenja.

Radi se o legendarnom međugorskom župniku i sinonimu za međugorski fenomen diljem svijeta fra Jozi Zovku, kojemu su se na „zlatnom jubileju“ okupili mnogobrojni svećenici i vjernici, među kojima je bilo i onih koji su došli iz Italije, piše večernji list

Pedeset godina fra Jozina svećeništva najsnažnije je obilježio njegov župnički rad u Međugorju, gdje je bio župnik od 1980. tj. u vrijeme početka ukazanja i međugorskog fenomena 24. lipnja 1981. Komunistička vlast upravo je njega proglasila rušiteljem države i uhitila ga 17. kolovoza 1981. osudivši ga na tri godine zatvora, koji su ostavili traga i na njegovu životu, životu njegove obitelji i franjevačke provincije, što je priznao i sam fra Jozo Zovko, zahvalivši svojom franjevačkoj braći na podršci i trpljenju koje su zbog njega morali podnijeti.

No, pritisak na fra Jozu Zovka nije prošao niti nakon povratka iz zatvora, jer su njegovu podršku međugorskom fenomenu osporavali neki crkveni krugovi, zbog kojih je, praktički, protjeran iz Hercegovine i iz samostana na Širokom Brijegu, gdje je u ratnom vremenu formirao udrugu kumstva, koja je brinula za oko 8.000 djece koja su u ratu ostala bez roditelja.

Poruka braće franjevaca 

– Tvoja soba tj. tvoja sobica s tvojim stvarima, u samostanu na Širokom Brijegu je zaključana i čeka te – poručio mu je propovjednik na misi fra Ivan Penavić, kojemu je koncelebrirao zlatomisnik fra Jozo Zovko i provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko.

– U tvojim životnim poteškoćama, u tvome zatvoru, koji je dio zatvora 500 godina zatvora Hercegovačke franjevačke provincije, svi se mi osjećamo dionicima te sudbonosne milosti i to je ajvrjednije što si pridonio svojim životom, svojom patnjom i svojim nesalomljivim duhom – rekao je provincijal Šteko, a uime međugorskih fratara fra Ivan Dugandžić je rekao kako je fra Jozo Zovko svojim redovničkim i svećeničkim životom te pastoralnim radom ostavio neizbrisiv trag u mnogim hercegovačkim župama koje ga pamte kao jednog od najupornijih i najuspješnijih pionira koncilske obnove u hercegovačkoj Crkvi, s time da je župa Međugorje zauvijek obilježila njegovo svećeničko poslanje.

– Vremenski gledano, nisi bio dugo u Međugorju, ali bijahu to godine koje su u toj maloj seoskoj župi trasirale put u budućnost i učinile je planetarno poznatom župom, u koju će hrliti hodočasnici iz cijeloga svijeta. Tih nekoliko godina provedenih u Međugorju tebe su zauvijek obilježile i učinile najpoznatijim župnikom na svijetu.

Sve je počelo 24. lipnja 1981., kada ti stjecajem okolnosti nisi bio u župi, kada je Gospa prvi put na Podbrdu progovorila skupini djece iz Bijakovića. No nije sve išlo jednostavno i glatko. Naprotiv! – rekao je fra Ivan Dugandžić, dodavši da, ako malo bolje poznajemo Bibliju, onda nam otkriva da svako Božje pojavljivanje među ljudima prate i stanoviti nesporauzmi.

Poziv na molitvu

– Tako je bilo i ovdje. Kad si se vratio s puta, zatekao si usplahirene duhove. Dok se svijete iz okolnih mjesta već u velikom broju okuplja na Podbrdu, roditelji djece pitaju se zdvojno, što se to zbiva s njihovom djecom.

S druge strane, komunistička vlast prijeti zatvorom i želi sve ugušiti. Nije ti u tom času bilo nimalo lako, ali sačuvao si prisebnost i trijezno rasuđivanje. Dobro se sjećam kako si fra Tomislava Pervana i mene, kada smo šesti dan od početka ukazanja došli da ti na neki način iskažemo bratsko i svećeničko zajedništvo, ispratio do automobila s tjeskobom u srcu i pozvao da zajedno molimo za raspoznavanje duhova – prisjetio se fra Ivan Dugandžić.

– Upozoravao si i biskupa Žanića da ne žuri s donošenjem suda, ali kad si sam shvatio da su djeca posve zdrava i normalna i da ne lažu te da nije posrijedi nikakva manipulacija, postao si njihov nepokolebljivi zaštitnik i gorljiv širitelj Gospinih poruka – rekao je fra Ivan Dugandžić, dodavši kako je fra Jozo bio neustrašiv i nepopustljiv, što ga je i stajalo tamnice te od njega učinilo svjedoka i mučenika.

– Znam pouzdano da je tvoja tamnica mnogima učvrstila vjeru, mnoge ohrabrila da i sami izdrže pritiske i ucjene, a protivnike ostavila bespomoćnim i poniženim. No s izlaskom iz komunističke tamnice nije prestao tvoj progon.

Poprimio je samo novo ruho, ali je ostao nemilosrdan. Uvjeren sam da ti je i bolniji od onoga prethodnoga) jer dolazi sa strane s koje bi trebalo doći i priznanje – poručio mu je jučer fra Ivan Dugandžić.

Blagoslov sa puno simbolike: 70 godina nakon pokolja franjevaca fra Jozo Zovko sa Širokog Brijega blagoslovio je Pantovčak

Što vi mislite o ovoj temi?

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Ne boj se, straha i nemira se možeš osloboditi

Objavljeno

na

Objavio

Kako se osloboditi straha i pronaći životni mir? To je tema predavanja koje je na duhovnome seminaru održao fra Mario Knezović.

Predavanje donosi analizu uzroka straha, metoda riješenja straha, te kako Duh Sveti oslobađa straha i nemira.

fratar.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije

Objavljeno

na

Objavio

Središnja je svetkovina u ožujku blagdan sv. Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika svete Crkve. Štoviše, i čitav je ožujak posvećen sv. Josipu kao njegov mjesec, kad na njega mislimo više no obično.

Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusova hranitelja i Marijina zaručnika je po kalendaru uvijek 19. ožujka.

U svim je crkvama svečanije bogoslužje i nedjeljni misni raspored. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije.

Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

U svakoj je crkvi njegov kip ili slika. Prikazuju ga kao srednjovječna čovjeka blagih, ali odlučnih crta, s bradom, u ruci mu je štap, a Dijete Isus u naručju ili uz njega. Slikaju ga i u radionici, sa stolarskim ili tesarskim alatom. Isti Sveti Josip slavi se po kalendaru i 1. svibnja, kao “Josip Radnik”

“Jakov rodi Josipa, muža Marije, koja rodi Isusa koji se zove Krist” (Mt 1,16).

U toj suhoj, gotovo protokolarnoj rečenici, kojom sv. Matej završava rodoslovlje Isusova ljudskog podrijetla, sadržano je ono najvažnije što predaja kaže o Josipu iz Nazareta. To je da je i on bio “sin Davidov”, anđeo ga tako i naziva, i da je u njegovim žilama kolala krv kralja Davida, iz čijeg je roda imao poteći i Mesija. On sam bit će tome Mesiji poslije Marije najbliži.

Pred zakonom će biti njegov pravni iako ne i naravni otac. Apokrifna evanđelja pričaju o njemu nevjerojatne stvari, koje nemaju ništa zajedničko s trijeznošću kojom ga opisuju vjerodostojna Evanđelja.

Prema njima Josip je bio pravedan muž, čovjek dobra srca, primjernog pouzdanja u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve, zaručnik i muž čista srca koji s poštovanjem živi s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Zbog svega toga zaslužuje sve ono poštovanje kojim su ga osobito kasnija i najnovija stoljeća obasipala.

Povijest štovanja sv. Josipa

Stvarnu veličinu sv. Josipa uz Evanđelja otkrili su i sveti Oci i kasnije teolozi i duhovni pisci. Daleko bi nas odvelo kad bismo spomenuli sva svjedočanstva, zato ćemo se ograničiti na ona najvrjednija i najznačajnija. Sv. Jeronim protiv izmišljotina apokrifa, a i nekih poganskih pisaca, uz Marijino brani i Josipovo djevičanstvo.

Njega slijedi u tome i sv. Augustin te uzvisuje jedinstveno Josipovo očinstvo braneći kako vezu pravoga braka tako i međusobno Marijino i Josipovo djevičanstvo. Walafrid Strabon, opat samostana Reichenau na Bodenskom jezeru u IX. stoljeću, pišući o tome kako su pastiri našli Mariju, Josipa i dijete, zaključuje: “I posredstvom tih troje svijet je bio spašen.”

sveti josip malaRemigije iz Antuna oko godine 900. opisuje sv. Josipa kao intimnog suradnika u djelu našega otkupljenja te uzdiže njegovu izvanrednu poslušnost. Od velikih skolastičkih teologa mnogo su toga rekli o sv. Josipu sv. Bernard i sv. Toma Akvinski.

Prvi ga uspoređuje s Josipom Egipatskim, a drugi tvrdi kako je između Marije i Josipa postojala prava ženidbena veza, ali se nisu služili bračnim pravima. Zatim sv. Toma naučava kako je sveti Josip kroz čitav život održavao savršeno djevičanstvo i, napokon, kako je Marijin i Josipov zavjet djevičanstva prije ženidbe bio uvjetan, a poslije apsolutan.

Razvoju teologije o sv. Josipu mnogo je pridonijela franjevačka škola. Tako sv. Bonaventura veliča sv. Josipa kao savršen uzor pobožnosti prema Isusu i Mariji. Sv. Bernardin Sijenski u jednom govoru čak govori o tjelesnom uskrsnuću sv. Josipa i njegovu uznesenju na nebo. Velik štovatelj sv. Josipa u srednjem vijeku bio je i slavni kancelar Pariškoga sveučilišta Ivan Gerson. On je sastavio o njemu veliku latinsku pjesmu od 4800 stihova uzvisujući njegove kreposti i dostojanstvo.

Održao je i svoj veliki govor pred ocima na saboru u Konstanzu, 8. rujna 1416., u kojem traži da bi Sabor službeno zazivao pomoć i zagovor sv. Josipa te da bi uspostavio njegov blagdan, a sve zato da bi se postiglo jedinstvo Crkve. Bilo je to u jednom od najkritičnijih trenutaka crkvene povijesti kad je valjalo ukloniti takozvani zapadni raskol, kad je Crkva imala trojicu papa i zapadno kršćanstvo bilo razjedinjeno. I Gerson drži da je sv. Josip bio posvećen već u majčinu krilu, da je bio slobodan od požude te da je uskrsnuo skupa s našim Gospodinom i da je uznesen na nebo.

Molitva sv. Josipu za zaštitu

Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svom Sinu i za zaručnika prečistoj Majci Njegovoj i postavio te tako glavarom Svetoj Obitelji, pa te je zbog toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove.Svim pouzdanjem srca svoga molim te priteci u pomoć čitavoj radničkoj Crkvi! Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su sjedinjeni s Petrovom Stolicom!

Brani sve koji se uz sve poteškoće i patnje trude oko spasa duša i učini da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi izvan koje nema spasenja. Udostoj se, predobri sveti Josipe, primiti i mene među svoje štićenike.

Posvećujem ti se posve i molim te budi mi ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini da po tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i za sjedinjenje s božanskim Srcem Isusovim i bezgrešnim Srcem Marijinim i s tobom, o sveti Josipe. Moli za me da postanem vrijedan biti dionikom onoga pokoja i blaženstva što si ga ti osjetio na svom smrtnom času. Amen.

10 stvari koje možete naučiti od sv. Josipa

1. Obrazovanje i posao su važni, ali Bog će nekad imati druge planove.

2. Budite pažljivi i osluškujte! Bog se može javiti i u snu.

3. Da biste snove ostvarili, morate se probuditi.

4. Imajte u vidu da se ljudima neke Vaše odluke neće svidjeti…

5. Ključna stvar za djelovanje po Božjoj volji je otkloniti strah. Poruke “Ne boj se, Marijo!” i “Nemoj se bojati uzeti Mariju za ženu!” imaju za cilj ujediniti dvoje ljudi u Božjem namislu.

6. Poštuj državne zakone. Ako car naredi da ideš u Betlehem, idi u Betlehem. Makar morao putovati s magarcem.

7. Uvijek budi uza svoju ženu. Čak i za vrijeme poroda.

8. Nauči da se nećeš uvijek svima svidjeti, pogotovo ako im usred noći pokucaš na vrata. Ipak, nemoj prestati kucati.

9. Čuvaj svoju obitelj! Čak i pod cijenu da moraš otići s njima od kuće.

10. Budi uzor svojoj djeci i nauči ih da imaju veliko srce za druge ljude.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati