Connect with us

Povijesnice

Fra Luka Ibrišimović na brdu Sokolovcu kod Požege s narodnom vojskom razbio Osmanlije (12.03.1689.)

Objavljeno

on

Na dan Sv. Grgura 1688. g. Franjevac Luka Ibrišimović pobijedio je s Požežanima nadmoćniju tursku vojsku predvođenu Bršljanović-agom, protjerao Turke i oslobodio od njih Slavoniju. Kao uspomenu na tu bitku u Požegi se od davnine svake godine na Grgurevo održavaju svečanosti u gradu i Požeškom vinogorju, gdje se pucanjem iz mužara i veseljem podsjeća na taj davni događaj. Nedavno je osnovana i udruga “Sv. Grgur” koja održava i obogaćuje ovaj događaj.

Fra Luki podigli su Požežani 1893. godine spomenik pred sadašnjom katedralom Sv. Terezije. Spomenutom pobjedom ušao je ovaj Franjevac u narodnu legendu, a car Leopold nazvao ga je “Sokolom” dok se brdo na kojem je održana glasovita bitka nazvalom – Sokolovcem. Evo što o toj glasovitoj pobjedi kažu povjesni izvori s kojima se prepliće legenda i narodna pjesma: “Tek što su okopnjeli posljednji snjegovi mjeseca veljače 1688. zaposjedne velika turska vojska brežuljke oko grada Požege iz koje su Požežani predvođeni fra Lukom ranije (u listopadu 1687.) istjerali Turke.

Čuvši da su se Turci kradom primakli gradu, čak njih 3 000, odluči se Luka na obranu. Kao već iskušani u borbama protiv njih, znao je da bi opsada grada bila najgore rješenje za branitelje. Zato se odluči da prvi napadne Turke i tako ih iznenadi. Prikupio je četu odvažnih Požežana i čekao svoj trenutak, što je narodni pjesnik ovako opisao:

“Kad je Sokol četu sakupio
Lijepu četu lijepih junaka,
Besjedio i četi govorio:
Djeco moja mlada sokolići,
Sutra ćemo gorom udariti,
I na Turke silno navaliti,
Dok su Turci još nepripravni,
Nepripravni za boj neuredni”

U ranu zoru na Svetoga Grgura dok su tmina i magle sakrivale brijeg na kojem se ulogorila turska vojska, primicala se četa hrabrih Požežana predvođena svojim brkatim fratrom. Kada su ih Turci primjetili, bilo je kasno. Razvio se ljuti boj. Probijao se Luka svojim sabljom kroz redove janjičara do agina šatora:

“Pogiboše age i spahije
Janjičara ni broja se ne znade.”

Nakon pobjede održao je Luka svojim junacima pobjednički govor, obavio je svoju vojničku dužnost i kako kaže narodna pjesma:

“To govori, pak se problači,

On mi svlači od mejdana ruvo,
Pa oblači misničko odilo,
Da zahvali Bogu i Mariji,
Što j´ od Turak´ zemlja očistila”

[ad id=”40551″]

Luka Ibrišimović (ili Imbrišimović) (Požega ili Sibinj, oko 1626.- Požega, ožujak 1698.) franjevac, protuturski borac i vođa ustanka u Slavoniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari