Pratite nas

Komentar

Fra Mario Knezović: Duh mitskoga načina uljepšavanja stvari naslijedila je Srbija

Objavljeno

na

Kad sam bio dječak koji je bio zaljubljenik u sport bio sam uvjeren da je Boba Živojinović najbolji tenisač svijeta.

To je bilo zato što se propaganda tadašnje diktatorske države služila širenjem mitskih priča o svojim uspjesima dok su se tuđi uspjesi umanjivali i negirali.

Duh toga mitskoga načina uljepšavanja stvari naslijedila je Srbija.

Oni opet svoj narod uvjeravaju kako su čudo neviđeno, kako nitko nije kao oni, kako su jači po svemu od Hrvatske itd.

A što je istina? Istina je ta da se nalaze na 38 mjestu osvajača medalja, a Hrvatska zauzima 16 mjesto sa 5 osvojenih zlata (7 medalja ukupno) a Srbija ima jedno zlato (4 medalje ukupno). Još veća razlika je u korist Hrvatske gledano koliko su medalja osvojili po glavi stanovnika. Tu je Hrvatska na 5. mjestu na svijetu.

No, mit na mit i tako se obmanjuje vlastiti narod. Osobno kao ljubitelj sporta divim se igri njihovoga Teodosića i ostalih. Svaka im košarkaška čast.

No, to što pobjede Hrvatsku u košarci ne znači da su bolji i da su srpski sportaši dosegli vrh vrhova.

Ti isti zaboravljaju da na natjecanju uopće nemaju rukometaša, da im se nogometna reprezentacija dva posljednja puta nije kvalificirala na veliko natjecanje itd.

Žele medijski nabildati uspjeh i dominaciju nad jednim narodom.

Svima nama koji volimo sport mora biti jasno da kad pobijedimo Srbiju ili oni Hrvatsku ne znači da smo porazili jedan narod ili oni nas. To je samo sportska pobjeda i igra.

A ako će pisati o pobjedama i porazima zašto ne napišu da su u Domovinskome ratu doživjeli poraz?

Mitove treba ostaviti za neke dječje bajke, a ozbiljna nacija i ozbiljni mediji govorit će o istinama. I, naravno onaj Boba Živojinović nikada nije bio ni blizu najboljega na svijetu, a kamo li da je bio najbolji.

P.s. Sinoć je Hrvatska osvojila još jedno zlato (Sara Kolak) zato ta medalja zlatna za Hrvatsku nije još upisana kao peta osvojena!

hrvatska ljestvica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Medved: Od Srbije tražimo informacije o masovnim grobnicama

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je u utorak iz Vukovara poziv srbijanskim državnim vlastima da dostavom informacija daju doprinos rasvjetljavanju sudbine zatočenih u nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i rekao kako ne želi licitirati zašto to Srbija ne čini ali kako očekuje da Srbija da svoj doprinos.

“Podigli smo naše sposobnosti kao i koordinaciju, a idemo i s prijedlogom zakona o nestalim osobama. Dakle, vrlo ozbiljno i vrijedno radimo, ali ono što nam nedostaje su informacije. Svaku informaciju i saznanje vrlo ozbiljno analiziramo, ali nismo zadovoljni rezultatima, a osnovni preduvjet su informacije koje Srbija posjeduje i za koje očekujemo da nam ih Srbija dostavi”, kazao je ministar Medved.

On u Vukovaru nazoči mimohodu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koja od Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskg rata idu do mjesta masovne grobnice na Ovčari kako bi odala počast tamošnjim žrtvama.

Medved je također kazao kako na Ovčari više nema masovnih grobnica.

“U proteklih godinu dana smo proveli temeljti pregled Ovčare kao i cjelokupni pregled okolne šume, ali nismo ništa pronašli. Isključili smo mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare. Na širem području Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u proteklih godinu i pol dana proveli smo više od 70 izvida, odnosno obradili smo više od 70 lokaliteta, ali su rezultati izostali”, kazao je.

Rekao je i kako su na određenim lokalitetima pronađeni tragovi o ranijoj grobnici iz koje su tijela preseljena na neku drugu lokaciju.

“Posebno od Srbije tražimo informacije o takvim grobnicama”, rekao je ministar Tomo Medved.

(Hina)

 

Stjepan Sučić: Prekopali smo sve oko Ovčare, vjerojatno su grobišta premještena

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: ‘Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde’

Objavljeno

na

Objavio

Kako li je ovo velik i svet čovjek. Govoriti istinu, hrabro i mudro, a opet beskompromisno, pazeći da svaka pohvala bude ljudska, svaka kritika još ljudskija i svaka poruka ispunjena ljubavlju, to je ono što samo čovjek nadahnut dobrom i istinom može činiti, komentirao je Marijan Knezović propovijed željezanskog biskupa Egidija Živkovića na misi zadušnici u Vukovaru u nedjelju 18. studenoga

Kada mi kao pojedinci i narod budemo upola hrabri izložiti se zbog istine i budućnosti kao ovaj sveti čovjek, naši problemi će se moći nabrojati na prste jedne ruke.

Među njima neće biti nepronađenih ratnika i civila, zatvorenih arhiva, osuđenih nevinih ljudi, prevara i lažnih obećanja, materijalizma i mržnje bilo koje vrste. Svaka mu čast!

“Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde.”

Biskup Živković na misi u Vukovaru: Nadam da mi neće nitko danas isključiti mikrofon

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari