Pratite nas

Komentar

Fra Mario Knezović: Duh mitskoga načina uljepšavanja stvari naslijedila je Srbija

Objavljeno

na

Kad sam bio dječak koji je bio zaljubljenik u sport bio sam uvjeren da je Boba Živojinović najbolji tenisač svijeta.

To je bilo zato što se propaganda tadašnje diktatorske države služila širenjem mitskih priča o svojim uspjesima dok su se tuđi uspjesi umanjivali i negirali.

Duh toga mitskoga načina uljepšavanja stvari naslijedila je Srbija.

Oni opet svoj narod uvjeravaju kako su čudo neviđeno, kako nitko nije kao oni, kako su jači po svemu od Hrvatske itd.

A što je istina? Istina je ta da se nalaze na 38 mjestu osvajača medalja, a Hrvatska zauzima 16 mjesto sa 5 osvojenih zlata (7 medalja ukupno) a Srbija ima jedno zlato (4 medalje ukupno). Još veća razlika je u korist Hrvatske gledano koliko su medalja osvojili po glavi stanovnika. Tu je Hrvatska na 5. mjestu na svijetu.

No, mit na mit i tako se obmanjuje vlastiti narod. Osobno kao ljubitelj sporta divim se igri njihovoga Teodosića i ostalih. Svaka im košarkaška čast.

No, to što pobjede Hrvatsku u košarci ne znači da su bolji i da su srpski sportaši dosegli vrh vrhova.

Ti isti zaboravljaju da na natjecanju uopće nemaju rukometaša, da im se nogometna reprezentacija dva posljednja puta nije kvalificirala na veliko natjecanje itd.

Žele medijski nabildati uspjeh i dominaciju nad jednim narodom.

Svima nama koji volimo sport mora biti jasno da kad pobijedimo Srbiju ili oni Hrvatsku ne znači da smo porazili jedan narod ili oni nas. To je samo sportska pobjeda i igra.

A ako će pisati o pobjedama i porazima zašto ne napišu da su u Domovinskome ratu doživjeli poraz?

Mitove treba ostaviti za neke dječje bajke, a ozbiljna nacija i ozbiljni mediji govorit će o istinama. I, naravno onaj Boba Živojinović nikada nije bio ni blizu najboljega na svijetu, a kamo li da je bio najbolji.

P.s. Sinoć je Hrvatska osvojila još jedno zlato (Sara Kolak) zato ta medalja zlatna za Hrvatsku nije još upisana kao peta osvojena!

hrvatska ljestvica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ivan Selak: Zlatko Mejaški nema svoj trg, ulicu, ni sokaka nema, a zaslužio je jer je ovu zemlju itekako zadužio…

Objavljeno

na

Objavio

Vojni pilot i brigadir Hrvatske vojske Ivan Selak na svom facebook profilu prisjetio se Zlatka Mejaškog, kolege iz Domovinskoga rata, koji je poginuo 21.travnja 1995. uvježbavajući se za operaciju Bljesak.

Njegov dirljiv status u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Na današnji dan prije 23 godine, na zadaći uvježbavanja za operaciju Bljesak, poginuo je moj kolega i prijatelj, hrvatski vitez, pilot i junak Zlatko Mejaški.

Nema njegove spomen sobe, trga, ulice, ni sokaka nema, ni spomena kad je prigoda, a zaslužio je jer je ovu zemlju itekako zadužio.

Pa tko je bio Meš?

Rođen u Bariloviću, nedaleko Karlovca, od prvoga dana stao je u obranu svoga kraja, pilot, s kalašnjikovom u rukama tukao se u rovovima oko Karlovca, Duge Rese i Barilovića, nije on bio u Maksimirskoj dok su padale granate po njegovu kraju…

Nije letio do 93., dok nismo nabavili avione, imao je prekid od gotovo četiri godine jer njegov zadnji let bio je u Bihaću… Sjećam se, zima 89./90., letimo noću, aerodrom Željava, više od pola metra snijega, hladno je, Meš na slijetanju dodiruje predpolje 60 metara prije praga piste, udar je strahovit, dijelovi kotača ostaju na pisti, a avion završava u dubokome snijegu 600 metara od praga i 60 metara pored piste, nema eksplozije, nema prevrtanja, snijeg u usisniku zabetoniran, pilot koji je tu noć bio na startnoj nije skužio da se čovjek rasuo, da je avion uništen, slijećemo još trojica nakon njega na istu pistu punu ostataka Mešova aviona, i nitko ništa nije zakačio, što ti je sudbina!

Parkiramo avione, a Meša nema, dovozi ga kolega koji je bio na startu i koji se vraćao pistom nazad, Meš ga je stopirao, ovaj u šoku… Koliko je volio taj avion, rekao mi je još na stajanci: “Kad sam vidio što je ostalo od aviona, da sam imao pištolj, ubio bih se”…

I sjeo je ponovno 93. i ja sam bio za to, trebali su nam takvi jer bilo nas je malo, bio je svjestan da puno više može za ovu zemlju uraditi avionom, dao je sve od sebe, ponovno je bio najbolji u poznavanju ZTUP-a, od svih nas garant najviše… Često smo letjeli skupa. Ove fotke su iz zime 94./95., snimio sam ga nekim kršem od fotoaparata.

Dva i pol mjeseca kasnije zadnji put sjeda i odlazi. Odlazi i više se nikad ne vraća, pozvali su ga Žile,Vule, Anton, Miroslav, poletio je s Batariletom (ni njega više nema) u paru kao pratilac. U nekom jebenom zaokretu na maloj visini i velikoj brzini dira krilom zemlju koju je toliko volio i nestaje, odlazi i pridružuje se plejadi hrvatskih vitezova, kažu da duše takvih idu u sazviježđe Coma Berenices, e tamo su moji heroji…

Meš, vječna ti slava, velika hvala, počivao u miru… – napisao je na Facebooku Ivan Selak

 

Foto: Ivan Selak

Foto: Ivan Selak (Zlatko Mejaški stoji u sredini)

 

15. svibnja 1992. – Herojski prelet Selaka i Ivandića

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Predrag Peđa Mišić: RETROAKTIVNA ZABRANA

Objavljeno

na

Objavio

Pišući negdje prvog listopada 2017 o posjeti sada već omraženog ministra Vulina na ustoličenju u Šibeniku, njegovom poimanju “OLUJE” najsvjetlije VRO novije hrvatske povijesti, pišući tada zatražio sam zabranu ulaska u RH svim takvim zločincima.

Naravno tada sam pisao gluposti.
Pa onda opet posjet Vučića, opet ja pišem gluposti.

Oni traže, oni zahtjevaju, oni se brinu o svakom srbinu ma gdje bio.
Ma gle čuda pozivaju Pupovca da ih izvjesti o problemima Srba.

Svojim odnosno srpskim tenkovima, bježeci ispred bojovnika HV gaze svoj, moj narod, da imate i malo stida, nema te ga, nikad više ne bi spominjali Oluju.

Milorade čujes li ti što ovi tvoji mentori pričaju, hoćeš li u novostima, objaviti da su ustaše zabranile četniku ulaz u RH.

Hoćes ali na tebi jedinstven, svojstven način, plačući da opet netko diže tenzije i napada goloruke četnike naoružane do zuba, ali briga me što ti misliš, da li će se pojaviti neka nova zabrana za Vučića ili će jos mnogo vode proteći Dunavom

Ma tko sam ja da pišem retroaktivno

A sad isljednici, DORH, ma neka…

Predrag Peđa Mišić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati