Pratite nas

Komentar

Fra Mario Knezović: Duh mitskoga načina uljepšavanja stvari naslijedila je Srbija

Objavljeno

na

Kad sam bio dječak koji je bio zaljubljenik u sport bio sam uvjeren da je Boba Živojinović najbolji tenisač svijeta.

To je bilo zato što se propaganda tadašnje diktatorske države služila širenjem mitskih priča o svojim uspjesima dok su se tuđi uspjesi umanjivali i negirali.

Duh toga mitskoga načina uljepšavanja stvari naslijedila je Srbija.

Oni opet svoj narod uvjeravaju kako su čudo neviđeno, kako nitko nije kao oni, kako su jači po svemu od Hrvatske itd.

A što je istina? Istina je ta da se nalaze na 38 mjestu osvajača medalja, a Hrvatska zauzima 16 mjesto sa 5 osvojenih zlata (7 medalja ukupno) a Srbija ima jedno zlato (4 medalje ukupno). Još veća razlika je u korist Hrvatske gledano koliko su medalja osvojili po glavi stanovnika. Tu je Hrvatska na 5. mjestu na svijetu.

No, mit na mit i tako se obmanjuje vlastiti narod. Osobno kao ljubitelj sporta divim se igri njihovoga Teodosića i ostalih. Svaka im košarkaška čast.

No, to što pobjede Hrvatsku u košarci ne znači da su bolji i da su srpski sportaši dosegli vrh vrhova.

Ti isti zaboravljaju da na natjecanju uopće nemaju rukometaša, da im se nogometna reprezentacija dva posljednja puta nije kvalificirala na veliko natjecanje itd.

Žele medijski nabildati uspjeh i dominaciju nad jednim narodom.

Svima nama koji volimo sport mora biti jasno da kad pobijedimo Srbiju ili oni Hrvatsku ne znači da smo porazili jedan narod ili oni nas. To je samo sportska pobjeda i igra.

A ako će pisati o pobjedama i porazima zašto ne napišu da su u Domovinskome ratu doživjeli poraz?

Mitove treba ostaviti za neke dječje bajke, a ozbiljna nacija i ozbiljni mediji govorit će o istinama. I, naravno onaj Boba Živojinović nikada nije bio ni blizu najboljega na svijetu, a kamo li da je bio najbolji.

P.s. Sinoć je Hrvatska osvojila još jedno zlato (Sara Kolak) zato ta medalja zlatna za Hrvatsku nije još upisana kao peta osvojena!

hrvatska ljestvica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Glasnović: Vratili ste ponos i radost našoj Naciji i Domovini diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Anadolija

Čestitka izborniku Daliću, našim nogometašima i cijelom stožeru na vrhunskom djelu i uspjehu, čime ste zadivili cijeli svijet i pronijeli slavu Hrvatske Domovine!

Primjerom ste pokazali svima kako se voli Domovina, kako se s vjerom u Boga, iskrenim zajedništvom i gorljivim trudom mogu postići najveći uspjesi.

Vratili ste ponos i radost našoj Naciji i Domovini diljem svijeta. Hvala vam u ime svih koji su je u krvi i znoju stvarali. I vi ste naš ponos i dika, uzor sinovi Domovine!

Vrhunska izvedba, vrhunski uspjeh!

Bog i Hrvati!

vaš Željko Glasnović, general u mirovini i saborski zastupnik

 

IMA NEŠTO VRJEDNIJE OD ZLATA, A TO STE VI, VATRENI!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ugledni njemački Bild: ‘Nitko nikada neće zaboraviti ovaj povijesni dan u maloj, mladoj, a ipak ponosnoj Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ivana Široki/facebook

Povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojila srebro odjeknuo je u svijetu.

Ugledni njemački Bild tako piše članak pod naslovom: ”Najbolji gubitnici svih vremena.”

– Suze. Suze ponosa. Finale Svjetskog prvenstva za Hrvate je završilo onako kako je i počelo kad se čuo zvuk nacionalne himne: s djetinjom nevjericom da je Hrvatska dio takvog spektakla koji je gledao cijeli svijet – piše njemački dnevnik u uvodu.

Ističu i sjajnu atmosferu u Splitu. – Službeno, 6000 navijača okupilo se na javnom gledanju pokraj gradskih vrata. Još toliko nalazilo ih se iza, paralelno s ekranom, pa nisu ni vidjeli što se u Moskvi događa, ali željeli su biti tamo – pišu Nijemci pa zaključuju:

– Nitko nikada neće zaboraviti ovaj povijesni dan u maloj, mladoj, a ipak ponosnoj Hrvatskoj. Nakon rezultata 2:4 počeo je veliki finalni tulum, a poražena zemlja pokazala se kao najbolji gubitnik svih vremena. Miran, pun poštovanja za protivnika i bez zamjerki što su propustili veliku šansu. Kao velika obitelj, pozlatili su svoju srebrnu noć.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori