Pratite nas

Komentar

Fra Mario Knezović: Helloween ili noć vještica Širokome Brijegu? Čisto sumnjam!

Objavljeno

na

Ovih dana, preko jedne Instagram stranice, najavljeno je obilježavanje Helloween večeri ili Noći vještica u Širokome Brijegu.

Budući da postoje razni medijski „spinovi“ mislim da je i ovo u toj kategoriji. Očito se želi „probnim balonima“ ispitati stanje stvari u Hercegovini koja je obilježena katoličanstvom. Na objavi ne piše ni mjesto ni vrijeme.

Donesene su samo fotografije, među njima i one sotonističke ikonografije s križem okrenutim naopačke, ali nema mjesta ni organizatora. Stoga, smatram da je ovo podvala na koju ne trebamo nasjedati.

Protiv Helloweena treba i sada i uvijek dignuti glas i kazati mu NE. Naravno, tu mislim na NE od strane vjernika i onih koji žele slijediti stope Isusa Krista i nauk Katoličke crkve. Sama činjenica sotonističke ikonografije i stil rječnika najave govori da se radi o mračnim silama, tako se najavljuje: Krvavo dobra hrana i piće, jezivo dobar ambijent.

Dakle, na ovu neslanu i neukusnu šalu, te želju stigmatizacije Hercegovine ne treba nasjedati. Mi svoj nauk i tradiciju znamo. U tom kontekstu ponavljam što napisah ranije o tom poganskom ritualnu.

Stvar je potpuno jasna: Ne može se sjediti na dvije stolice. Ne može se služiti Bogu i Sotoni. Svi oni koji misle da su kršćani, te će na Svisvete i Dušni dan pohoditi grobove svojih pokojnika i biti na Svetoj misi, a onda će na bilo koji način sudjelovati u proslavi „Helloween“ ili Noći vještica neka se odluče.

Neka se odluče za jedno mjesto. Oba mjesta su nespojiva. Ako ste se odlučili za Boga, onda ne možete ići ili organizirati proslave u čast Noći vještica. A ako ste se odlučili za Helloween – Noć vještica, ne možete biti licemjeri i dolaziti moliti za vječnost i Bogu se klanjati.

Bog kaže da pred nas stavlja blagoslov i prokletstvo. Biraj čovječe! Biraj jedno jer oboje je istodobno nemoguće. Ej, tikvu slave oni kojima je „tikva“ na ramenima!

Preporuka pratite Youtube kanal: Agape RTV

 

Fra Mario Knezović: Ljubljena Crkvo, tko mi te pljuje i ruši?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Što je svrha globalne akcije – djeca slikaju dugu, promovirane na Nova TV?

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/Facebook

Nakon dirljive i “spontane” akcije poticanja dječice na identifikaciju s novim državnim junacima, koji su sasvim slučajno ministri, Nova TV je promovirala još jednu, ovaj put globalnu, hvalevrijednu aktivnost za dječicu u izolaciji.

Djeca diljem svijeta i Hrvatske u svojim domovima, uz oduševljene tate, mame, didove i bake slikaju dugu, a kamere inventivne Nova TV dijele tu dječju radost hrvatskom narodu. Nema što, hvalevrijedna akcija očito nekog globalnog zaljubljenika u Dinka Šimunovića. Kulturološka zamisao rijetko viđene inventivnosti, jedino valja otkriti kojem je globalnom vizionaru to palo na pamet, da ga ili da ju djeca odmah navale crtati. Naravno pred kamerama Nova TV, a tu je i zainteresirani RTL za takve ljepote.

Možda je eruptirala sinergijska veza Obuljen-Divjak s njihovim međunarodnim vezama, motivirana iskorakom odgojnih, kulturnih i obrazovnih metoda, samo ne znam jesu li se potrudili otisnuti dovoljan broj primjeraka antologijske knjige Dinka Šimunovića “Duga” i prevesti ju na sve važnije svjetske jezike.

Očita je namjera djecu potaknuti na ljepotu duginih boja, pogotovo na suvremenu simboliku duge u duhu relativizacije spolnosti, obitelji, prirode i Boga i poticanja svemoći ljudskog izbora i volje, koja nema zapreka. Izuzev naravno virusa, potresa i sličnih gluposti. I potaknuti najmlađe na čitanje, jel da?

Pitanje za čitatelje: što mislite, je li ova akcija osmišljena i promovirana da bi se u samoizolaciji djeci približio Dinko Šimunović i potaklo ih se na čitanje, ili se radi o približavanju djeci neke druge, specifične simbolike i modela identifikacije? Onako, baš svjetske akcije ljubavi, solidarnosti, snošljivosti i ljepote novoproizvedenog čovjeka nasuprot primitivca kojega će korona i ostali virusi istrijebiti. Ili mu razviti dugin imunitet, čitao ili ne Šimunovića.

Marko Ljubić/Facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

‘Korona obveznice’ potenciraju stare sukobe

Objavljeno

na

Objavio

ECB

Za spašavanje krize zbog pandemije virusa države kao što su Španjolska i Italija i još neke predlažu da bi Europska zajednica izdala tzv. korona obveznice za koje bi jamčila Europska središnja banka. Obveznice bi imale potražnju, jer ECB stoji iza toga.

Nizozemska i Njemačka se protive tom prijedlogu, jer, kako kažu, neće opet spašavati rastrošne države koje su zadužene preko 100% svoga GDP i nemaju štedljivu proračunsku politiku. Njemačka se odrekla svoje marke samo radi toga da dobije zabranu financiranja javnog duga rastrošnih država juga Europe.

Od postanka EZ to je i temeljnu sukob među njima, a radi se o fikciji. Kada je 2008. nastupila kriza potaknuta slomom američkih CDO obveznica, tada je kancelarka Merkel uputila kritiku američkim bankarima da se u pogledu upravljanja financijama ugledaju na štedljive švabske kućanice, da bi joj nakon toga priopćili iz Ministarstva financija da su i njemačke bake pred bankrotom.

Visina kredita kojim je tada trebalo spašavati, Njemačke, Nizozemske, Francuske i banke Velike Britanije je bila 10000 dolara po glavi stanovnika, a ista ta visina kredita kojom je trebalo spašavati američke banke je bila 258 dolara po glavi stanovnika. To znači, da su europsko bankari bili 38,8 puta lakomisleniji ulaganjem u američke CDO obveznice nego američki bankari.

Tada su banke spašavane tako, da je Europska središnja banka između prosinca 2011. i veljače 2012. preuzele dug oko 1 bilijun eura i to posudila insolventnim bankama eurozone u zamjenu za bezvrijedni kolateral. Tada nije bilo prigovora na rastrošnu politiku koje danas upućuje Nizozemska i Njemačka iste one članice koje se bore protiv toga.

Ostale članice Europske zajednice kao što su članice iz srednje i istočne Europe ne bi smjele podleći toj fikciji kojom se manipulira od slučaja do slučaja. Ne treba zaboraviti da je i Hrvatske donedavno bila u proceduri prekomjernog deficita i bila blizu te kategorije rastrošnih država.

Zvonko Koprivčić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari