Connect with us

Komentar

fra Mario Knezović: Ugovor kako uposliti migrante. Jeste dobro čuli?

Objavljeno

on

fra mario knezović

Dok se uslijed pandemije borimo s gubitkom radnih mjesta i zatvaranjem određenih djelatnosti dogodio se jedan zanimljiv ugovor. Naime, izvjestiše kako su Hrvatska udruga poslodavaca i Isusovačka služba za izbjeglice potpisali ugovor kako lakše zaposliti migrante i dat im smještaj i ostalo potrebito pod imenom integracije.

Ni na kraj pameti mi nije širiti netrepeljivost prema migrantima. Nakana mi je misliti na našega radnika koji je ostao bez posla i koji ne prima pravednu plaću. Samo pitam: Je li stategija domaćeg radnika poslati u Njemačku ili drugdje, a u našu Domovinu primiti u radni odnos migrante? Je li se to sprema neki tajni plan za koji ne znamo, zapitao se fra Mario Knezović na facebooku.

Naime, Hrvatska udruga poslodavaca i Isusovačka služba za izbjeglice sklopili su krajem studenoga Sporazum o suradnji kojim će se pružiti institucionalna podrška integracijskom procesu državljana trećih zemalja u hrvatsko društvo i omogućiti njihovo lakše zapošljavanje, odnosno olakšati ulazak u tržište rada, piše IKA.

Posljednjih godina svjedočimo pojačanim migracijskim kretanjima prema zemljama Europske unije što ima snažne posljedice i za Republiku Hrvatsku i okolne zemlje. Putem aktivne međusobne suradnje, HUP i JRS žele potaknuti razvoj pozitivnih aspekata tog fenomena. Poznato je da je jedan od najvažnijih aspekata kvalitetne integracije u bilo koje društvo zapošljavanje, stoga je poslodavačka zajednica važna karika u ovom procesu. Također, poslodavci su i u ovoj krizi bili suočeni s nedostatkom radne snage u određenim zanimanjima za koja ne postoji interes domaćih radnika i u tom je području ovim sporazumom otvoren prostor za suradnju HUP-a i Isusovačke službe za izbjeglice. Do danas je ostvaren niz kvalitetnih primjera uspješnog zapošljavanja migranata, a neki od njih bit će predstavljeni na konferenciji koju HUP planira organizirati zajedno s JRS-om početkom iduće godine.

„Samo uspješnom integracijom možemo migracije učiniti stvarnom prilikom za sve: za građane, za poslodavce i čitavo društvo. Važno je izgraditi uspješan sustav integracije (administrativne, edukacijske, logističke i psiho-socijalne) s ciljem sprečavanja mogućih negativnih aspekata imigracije. Nužno je kontinuirano unaprjeđivati zakonodavni okvir, propise, politike, mjere i aktivnosti prema ovoj ciljanoj skupi te provoditi aktivnosti u cilju boljeg razumijevanja imigranata o institucionalnom okviru i vlastitim pravima, ostvarivanju socijalne i zdravstvene zaštite te pronalasku adekvatnog smještaja i zaposlenja“, izjavio je dr.Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

„Isusovačka služba u Hrvatskoj ima puno iskustva u području pružanja podrške, edukacije i integracije stranaca u društvo i na tržište rada. Kroz trenutačnu društveno–ekonomsku situaciju uviđamo da je nužno migracije, kao najveći izazov sadašnjice, promatrati i kao mogući dobitak i doprinos, ukoliko upravo na ovakve konkretne i dokazano isplative načine pružamo podršku te promičemo integraciju i uključivost. Tako zajedno idemo prema kreiranju suvremenog, solidarnog te ekonomski, demografski i socijalno održivog društva. Kroz naše programe prekvalifikacije i zapošljavanja prošlo je već više od stotinjak osoba – mnoge su od njih pronašle posao i poslodavci su, kao i sami migranti, ali i čitava zajednica, vrlo zadovoljni. Ti primjeri dobre prakse svjedoče kako je uz početnu podršku i kulturnu medijaciju te edukaciju moguće ostvariti dugoročne i učinkovite suradnje od kojih dobre plodove ubire čitavo društvo“, naglasio je o. Stanko Perica, SJ, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.

Globalna pandemija, kao i njezine ekonomske i druge posljedice, zasigurno će ostaviti traga na životima izbjeglica i migranata. Svi su oni već sada u dodatnom povećanom riziku od isključenosti, gubitka posla, siromaštva, stigmatizacije i zapostavljanja. Upravo u toj situaciji prepoznaje se dodatna vrijednost projekata koji uz osnaživanje, potiču i zagovaraju jednaka prava i mogućnosti, suradnju Vladinog i nevladinog sektora sa samim izbjeglicama i lokalnom zajednicom, predstavljanje i poticanje uključivog, solidarnog i pravednog društva, posebno osjetljivog za potrebe najranjivijih – što su sve preduvjeti za bolji i uspješni život u Hrvatskoj, kako samih izbjeglica, tako i društva koje ih prima, navodi se u izvješću Isusovačke službe za izbjeglice. (IKA)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari