Connect with us

Komentar

Fra Mario Knezović: Nerazborit Dinamov mural. Tu Stepincu nije mjesto!

Objavljeno

-

Prema javljanjima (nisam osobno vidio!) u Stocu je orisan mural u znak Dinama. Tim mladima ne treba ništa zamjeriti – TREBA IH POUČITI piše fra Mario Knezović na Facebooku.

Kao cjeloživotni dinamovac, te onaj kojeg mnogi ne Hrvati drže prenaglašenim ljubiteljem svoga hrvatskoga puka, moram zbog ljubljena istine reagirati. Istina je veća i od Hrvatske i od Dinama! Isus je Istina!

Naime, taj mural sadrži tri komponente: Lik blaženika Alojzija Stepinca, grb hrvatskoga naroda iz BiH i Dinamov grb uronjen u bivše granice hrvatske države (NDH) i tu je još, doduše, dodana Istra, otoci itd.

Korištenje lika blaženika, a nama sveca, Alojzija Stepinca u te navijačke svrhe i u tom kontekstu nije primjeren. Naime, Alojzije Stepinac pripada svima nama bez obzira na navijačke osjećaje i Stepinac nije podržavao tadašnji sustav i model vladavine. On je, to je istina, podržavao pravo Hrvata na svoju državu, ali nije bezuvjetno podržavao vlast – Pavelića.

Ključno je shvatiti: Jedno je Država, a drugo sustav vlasti. Pa i danas mi mnogi podržavamo Hrvatsku kao državu, ali ne podržavamo način i stil vladavine tih politički vlastodržaca.

Stoga, preporučam tim navijačima, iz meni dragoga Stoca, da naprave poseban i još veći mural Dinamu s legalnim grbom kluba, pa i grboma Hrvata iz BiH, ali bez drugih asocijacija i motiva.

Preporučam također da načine poseban mural i bl. Alojziju Stepincu s njegovim pozivom na molitvu i mir.

Neka blaženi, i za nas sveti, Alojzije Stepinac kod Boga zagovara sve navijače da u ljubavi, miru, dolično, bez nasilja, nereda i opijata podržavaju svoje sportske timove, napisao je fra Mario Knezović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas