Connect with us

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Svijet tijela – svijet Sodome i Gomore

Objavljeno

-

Isus svojim učenicima reče kako se trebamo više čuvati onih koji ubijaju dušu nego tijelo. Danas, čini se, čovječanstvo više bdije nad sigurnošću svoga tijela, a duša kao da je stavljena na čekanje. Mnoge nosi logika kako treba sada dobro živjeti jer, kako takvi tvrde, tko zna hoće li poslije ičega biti. Takvima je vječnost apstraktna i nedostižna.

Nasuprot tome, čovjek neumorno trči za užicima tijela. Tako čovjek sve više niječe trodimenzionalnost svoga postojanja: duh, dušu i tijelo. Tijelo je potisnulo duh i dušu. A nije dobro kad se bilo koja od ovih sastavnica zapostavi. Čovjek je sklad tih triju sastavnica i samo u njihovoj harmoniji može biti potpun.

Kad znamo za takve pojave onda nas ne treba čuditi zašto cvate prostitucija, nevjernost u braku, blud, nastrane seksualne sklonosti, homoseksualnost, pedofilija… Čovječanstvo koje propagira život po tijelu drugo i ne može ponuditi. Zapravo, svijet samo bere svoje plodove.

Afirmacija tijela u obliku bludnosti postala je punoljetna. I dok se društvo, barem u svojim deklaracijama, bori za nekakvu ravnopravnost i poštivanje ljudskog dostojanstva, dotle imamo sve više uništenih osobnosti.

Nije zaštita dostojanstva osobe sloboda bez granica. Sloboda i dostojanstvo osobe je u prihvaćanju istinskih moralnih vrijednosti i načela zdrave ljudskosti. Svijet bez tih načela putuje jednosmjernom ulicom – u propast.

Sjećamo se životnoga primjera bivšega ministra Buttiglionea iz Italije koji u sastavu Europske komisije nije mogao naći svoje mjesto. Njegova «krivica» bijaše što reče kako je prakticiranje homoseksulanih odnosa i brakova grijeh.

Zbog toga bijaše prozvan i napadan. Prozvaše ga kako ruši prava osoba i pojedinaca da misle drukčije. No, kako je onda moguće da taj ministar katolik, bijaše pobačen u sastavu nove Europske komisije. Vidi paradoksa! Homoseksulaci su, tobože, diskriminirani a on, eto, nije.

Svijetu koji sve više živi po principima Sodome i Gomore, a ne po moralnim i Božjim zakonima ne slijedi romantična budućnost. Svijet bez Boga putuje u smrt. Toga smo očevici svakodnevno.

Ratovi, sukobi, izrabljivanja slabijih i siromašnih, trgovina robom i ljudima bit će i dalje tužna zbilja svijeta u kojem živimo. Svijet koji ekonomski tone a u oholosti se uzdiže prijeti samouništenje. Takvom svijetu je potreban Bog. Iz međugorske vizije to je jasno kao dan.

Gospin poziv na obraćenje i povratak Isusu dolazi u pravo vrijeme. Onima koji su čuli taj glas i spoznali veličinu Božje ljubavi vječnost nije samo puko obećanje nego stvarnost. Takvima život tijela nije prioritet, već duša koja je pozvana na besmrtnost.

Ovdje je nekad bila Sodoma i Gomora

Fra Mario Knezović / misija.slobodnadalmacija.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari