Pratite nas

FRA MILJENKO STOJIĆ U IZVRŠNOM ODBORU HSK-a

Objavljeno

na

Dr. fra Šimun Šito Ćorić, glasnogovornik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), istaknuo je danas, 28. srpnja, na konferenciji za tisak važnost organiziranja Hrvatskih svjetskih igara koje su se 21. – 26. srpnja održale u Zagrebu, kao i konvencije HSK-a. Oboje doprinose spajanju Hrvata iz iseljeništva i Hrvata u domovini. Predstavljeno je i novo vodstvo HSK-a kroz iduće dvije godine.

MiljenkoStojic»Mi se već 15 godina zauzimamo za dopisno glasovanje, da ne moramo putovati po 4 ili 5 sati da bismo glasovali, a u Europi i po svijetu svugdje je prošlo dopisno glasovanje, sad i elektroničko«, rekao je Ćorić, uz ostalo ocijenivši kako to sad traže preko Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Spomenuo je i poteškoće s osobnim iskaznicama, kao i s naplatom poreza na mirovine kada se vrate iz iseljeništva u domovinu. »Za to sve sad imamo Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji to odrađuje za nas«, nadodao je.

Zahvalio je medijima koji su se »izdigli iznad tradicionalnih škrtosti prema nama«, športskim savezima na ustupljenim igralištima, Gradu Zagrebu i Milanu Bandiću, te Uredu predsjednika. Kazao je kako je humanitarnom nogometnom utakmicom za Gunju između momčadi Hrvatskih svjetskih igara i Humanih zvijezda Hrvatske prikupljeno 46.000 kuna.

Predstavljajući novo vodstvo HSK-a Ćorić je rekao kako je novi predsjednik Stjepan Asić iz Australije, a glavni tajnik Vinko Sabljo iz Švicarske. Svima je zaželio uspješan rad.

Predsjednik Stjepan Asić je nakon toga preuzeo riječ te istaknuo važnost i kontinuitet rada Hrvatskog svjetskog kongresa naglasivši raširenost organizacije kao predstavničkog tijela svih Hrvata izvan domovine. »Došlo je vrijeme da prestanemo sa stalnom kritikom – pokažimo se svojim radom«, zaključio je Asić.

Petar Kuntić, hrvatski političar iz Vojvodine, svoje izabranje u Izvršni odbor HSK-a vidi kao potporu Hrvatima u Vojvodini i jačanju njihova položaja u matičnoj državi.

Fra Miljenko Stojić, koji u Mostaru vodi Središte HSK-a za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima, pojasnio je kako surađuju sa svim institucijama koje se bave sličnom tematikom. Najavio je i izgradnju Groblja mira na Bilima, između Širokog Brijega i Mostara, gdje će biti pokapane sve neidentificirane žrtve. Predstavio je i knjigu »Udbini tajni popisi “državnih neprijatelja”« u nakladi Središta i Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Knjiga donosi nekoliko tisuća imena emigranata i njihovih organizacija, način postupanja jugoslavenskih tajnih službi prema njima, kao i kodna imena onih koji su ih uhodili.

pobijeni.info/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Sestre Ramljak: Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu!

Objavljeno

na

Objavio

Međugorske glazbenice Anna Marija i Darija Ramljak, večeras nastupaju u finalnoj emisiji showa Supertalent, u programu NOVE TV.

Darija i Anamarija Ramljak sestre su koje su nas svojim iznimnim i nestvarnim vokalnim spobnostima sve impresionirale. One dolaze iz Međugorje, a kažu kako je duhovna glazba ono što ih čini osobitima i da ih najbolje predstavlja. Uoči večerašnjeg nastupa na svom facebook profilu napisale su:

Dragi naši, evo nas u pripremama za večerašnji nastup. Treba nam vaša molitva da bude Bogu na slavu! 😊
Glasajte (sa hrv.brojeva) uz sadržaj TALENT09 na broj 666888 i budite uz nas!
Hvala što postojite! 💓

Sestre Ramljak ponovno oduševile nastupom u Supertalentu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari