Pratite nas

Događaji

Fra Petar Bakula: Najobrazovaniji franjevac svoga vremena na cijelom Balkanu

Objavljeno

na

U Mostaru je u petak održan drugi dan Međunarodnog znanstvenog simpozija o fra Petru Bakuli, koji je otvoren u četvrtak u Posušju.

Prvog dana Simpozija predstavljena je knjiga “Pasivni leksik u Politici fra Petra Bakule”, autorice dr. sc. Katice Krešić te pretisak i prvi prijevod Bakulina Šematizma iz 1873. “Topografsko – historijski šematizam Apostolskog vikarijata i Franjevačke misijske kustodije u Hercegovinu za godinu Gospodnju 1873.”, javlja Fena.

Drugoga dana u Franjevačkome samostanu u Mostaru predstavljeno je desetak radova znanstvenih djelatnika sa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru, priopćili su organizatori: Hercegovačka franjevačka provincija, Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH i Općina Posušje.

Simpozij je održan u povodu 200. obljetnice rođenja fra Petra Bakule, koji se smatra najobrazovanijim franjevcem onoga doba na cijelom Balkanu.

Kao prvak hrvatskoga narodnog preporoda u Hercegovini fra Petar Bakula, ugledni franjevac koji je ustrajno svjedočio, širio i jačao katoličku vjeru, ali i obnavljao i gradio crkve i škole te uopće unaprjeđivao uz duhovni i materijalni život, cijelim se svojim bićem posvetio hercegovačkomu zavičaju i njegovu napretku.

Njegovo djelo, napisano na tri jezika (na hrvatskome, latinskome i talijanskome) u preko trideset knjiga od kojih neke ni do danas nisu objavljene, predstavlja ga kao vrsna poliglota, profesora, teologa, filozofa, povjesničara, književnika, sociologa, demografa, etnografa, svojevrsna liječnika (i ljekarnika), neumorna graditelja, humanitarnoga djelatnika i velikoga humanista.

Svojim je djelom trajno obilježio jedno tegobno doba hrvatske povijesti ostavivši iza sebe mnoga tvarna i duhovna dobra.

Fra Petar Bakula rođen je 1816.godine i u svojih 57 godina života dao je neprocjenjiv doprinos književnosti, izgradnji institucija, te ga se smatra jednom od najzaslužnijih osoba za opstanak kršćanstva na ovim prostorima.

Godine u kojima je djelovao spadaju u mračno doba turske vladavine, u kojima se zvjerskim mučenjima i enormnim porezima prisiljavalo kršćansko stanovništvo da prijeđe na Islam. Danas je neshvatljivo i izgleda nemoguće, da je malobrojni puk vođen nekolicinom fratara opstao čitavo to vrijeme i čak izgradio crkve i samostane. U tome je u Hercegovini svakako najzaslužniji fra Petar Bakula.

Osnovnu naobrazbu stekao u franjevačkom samostanu u Kreševu a za svećenika je zaređen 1839. Više je nauke završio u Italiji, gdje je obnašao dužnost profesora filozofije i bogoslovije. Po Europi je skupljao pomoć za prosvjetno i vjersko uzdizanje Hercegovine, namicao sredstva za dogradnju škola te izgradnju franjevačke crkve u Mostaru, samostana na Humcu i završetak radova u Š. Brijegu.

Pokretač je i nositelj mnogih pothvata u Provinciji i Apostolskom vikarijatu u Hercegovini. Istaknuo se kao odgojitelj, profesor, župnik, gvardijan, vrsni pravnik (uspješno je u Rimu riješio pravno uređenje hercegovačke franjevačke zajednice), graditelj, sudac, liječnik, ljekarnik i nadzornik katoličkih škola.

Za zasluge je dobio počasni naziv ”bivšeg kustoda”. Djela je pisao na talijanskom, hrvatskom i latinskom, a po književnim oblicima svrstavaju se u pjesme, sonete, ode, himne, religiozno-povijesne epove, filozofiju, polemiku, prijevode. Njegov Šematizam iz 1867. objavljen je 1970. u hrvatskom prijevodu pod naslovom Hercegovina prije sto godina.

Malo je kulturnih djelatnika u 19. stoljeću koji su iza sebe ostavili toliko raznovrstan opus kao što je to učinio fra Petar Bakula. Sa pravom ga se smatra najobrazovanijim franjevcem tog doba na cijelom Balkanu. Od Rima, Bečkog dvora i Istambula (tada Carigradu), pa do pisma Napoleonu, svugdje se proteže ista misao: opstanak i uzdizanje puka u Hercegovini, što mu je na kraju i uspjelo.

Fra Petar Bakula umro je u Mostaru 1873. godine, prema zapisima svjedoka u posljednje dane povučen u mir i razmišljajući samo o Bogu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari