Connect with us

Iz Svijeta

Francois Hollande: ‘Islam je problem, želi se afirmirati kao religija u Francuskoj’

Objavljeno

on

Francuski predsjednik Francois Hollande u svojoj je knjizi, čiji su dijelovi objavljeni u srijedu, priznao da u francuskom društvu postoji “problem s islamom” i da se imigracija mora zauzdati, prenosi AFP.

“Islam nije problem u smislu da je to religija koja je opasna sama po sebi, već je problem zato što se želi afirmirati kao religija u Francuskoj Republici”, piše u knjizi naslovljenoj “Predsjednik to ne bi trebao reći”.

U razgovoru s novinarima Le Monda, Hollande je također kazao da “s islamom postoji problem jer islam iziskuje sveta mjesta i priznanje”.

U drugim dijelovima knjige francuski predsjednik kaže kako smatra da “je previše dolazaka, imigracija koja se ne bi smjela događati”.

Imigracija i nacionalni identitet glavne su teme u kampanjama za nadolazeće predsjedničke izbore. Niz islamističkih napada u Francuskoj u posljednje dvije godine te migrantska kriza koja je snažno zahvatila Europu potaknuli su neraspoloženje prema migrantima, što je rezultiralo porastom popularnosti čelnice francuske krajnje desnice Marine Le Pen.

Hollande, čija je nepopularnost dosegla vrhunac, još uvijek se nije izjasnio hoće li biti u utrci za reizbor predsjednika, no njegov glavni suparnik Nicolas Sarkozy, koji pokušava osvojiti predsjedničku nominaciju desnog centra, veliki naglasak stavlja upravo na pitanje imigracije.

U nedjelju je potvrdio da će, bude li izabran, raspisati referendum i zatražiti od Francuza da se izjasne podupiru li ukidanje prava neeuropskim državljanima da se pridruže članovima obitelji u Francuskoj – što je jedan od glavnih kanala za ulazak migranata u zemlju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari