Connect with us

Geopolitika

Francuska – Bivši generali upozoravaju: Pariz više ne može čekati jer bi mogao izbiti građanski rat

Objavljeno

-

Islamizam, teroristički napadi i sigurnost glavna su tema danas u francuskom društvu. Da je tomu tako, svjedoči i otvoreno pismo koje je potpisalo 25 bivših generala francuske vojske u kojem su upozorili na moguće izbijanje građanskog rata u zemlji ne suzbiju li se odmah islamisti, a ton teksta mnoge je podsjetio na poziv na državni udar protiv vlade, zbog čega ministri pozivaju na kažnjavanje generala, piše VečernjiList

Francuska se isto tako još oporavlja od novog prošlotjednog terorističkog ubojstva policijske djelatnice, a vlada je u srijedu predložila i novi zakon za borbu protiv terorizma.

Čak 25 umirovljenih tamošnjih generala, a po svemu sudeći i malen broj aktivnog vojnog osoblja, potpisao je nedavno otvoreno pismo vladi u kojem se od predsjednika Emmanuela Macrona traži da zaustavi propadanje Francuske. To je nazadovanje pokrenula kombinacija “islamizma i horda iz predgrađa” te jedna vrsta “antirasističke ideologije”.

Ne popravi li se situacija, može se očekivati i “intervencija naših aktivnih vojnika”, zlokobno stoji u pismu koje je objavljeno 21. travnja, na 60. obljetnicu pokušaja državnog udara protiv vlade Charlesa de Gaullea, ali je u središte rasprave ušlo u utorak.

Pismo upozorava i da Pariz više ne može čekati jer bi mogao izbiti građanski rat. Generalima je podršku dala desna političarka i šefica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, koja se nada pobijediti Macrona na predsjedničkim izborima iduće godine. Njezina je politička platforma dobrim dijelom fokusirana upravo na probleme onih francuskih građana koji su zabrinuti zbog masovne imigracije te vjeruju da je zbog nje i pala sigurnost u zemlji.

Prema istraživanjima, te će teme biti među ključnima na izborima. Nakon što je Le Pen doživjela kritike zbog podrške generalima, rekla je da se slaže s njihovom dijagnozom, ali vjeruje da se promjene trebaju tražiti unutar političkog sustava. Francuski mediji naglašavaju da su neki od tih generala povezani s njezinom strankom.

Kako bi upozorili na smanjenje sigurnosti u zemlji, generali su u pismu istaknuli i slučaj ubijenog profesora Samuela Patyja, kojem je islamist odrubio glavu prošle godine zbog predavanja o sekularizmu. I prošlog je tjedna radikalizirani islamist, migrant iz Tunisa, ubio policijsku djelatnicu, nakon čega ga je ubijen.

Francuska je vlada vrlo burno reagirala na pismo generala, a osudila ga je većina stranaka, posebno na ljevici. Ministrica obrane Florence Parly naglasila je da vojsku moraju krasiti dvije karakteristike: lojalnost i neutralnost. Najavila je sankcije za bivše generale, a posebno za aktivno vojno osoblje, koje je stavilo potpis na otvoreno pismo. No, dok su sankcije i kritike za politizirane vojnike sasvim očekivane, strah od terorizma i islamizma postao je odavno dio političkog mainstreama, piše VečernjiList.

Francuska vlada predlaže stroži zakon za borbu protiv terorizma

Od 2017. na francuskom tlu bilo je 14 terorističkih napada koji su rezultirali s 25 žrtava, a sigurnosne su službe spriječile još 36 drugih terorističkih akcija. U francuskim je zatvorima u ovom trenutku oko 500 ljudi zbog zločina povezanih s terorizmom. Pariz ih želi bolje kontrolirati i nadzirati nakon što izađu iz zatvora. Francuski je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin zato najavio u srijedu novi zakon kojim će se povećati ovlasti službi u korištenju računalnih algoritama kojima će loviti potencijalne teroriste te će ih nadzirati nakon što budu pušteni iz zatvora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas