Connect with us

Iz Svijeta

Francuska: Države EU-a složile se oko reforme Schengena

Objavljeno

-

Foto: EPA

Države EU-a složile su se u četvrtak da će šengenskim prostorom upravljati putem redovitih ministarskih sastanaka, čime će se ojačati političko upravljanje tim prostorom na sličan način kao što sastanci eurozone usmjeravaju gospodarsku politiku, objavila je Francuska.

Ministri koji su se sastali u Lilleu također su se složili s drugim francuskim prijedlogom da se postupno počnu izrađivati planovi kojima bi se reformirala pravila azila u Uniji. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin je dodao da se s tim planovima odugovlačilo zbog nesuglasica između država članica.

Pitanja nacionalne sigurnosti, valova migracija i pandemije koronavirusa dovela su do ponovnog pojavljivanja graničnih kontrola unutar područja Schengena, ali i kritika njegovog funkcioniranja.

Time je u pitanje doveden projekt koji je svojedobno bio slavljen kao veliko postignuće Europe u njenoj integraciji nakon Drugog svjetskog rata.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, obraćajući se europskim ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa u srijedu prije sastanka, objasnio je da će takozvano „Šengensko vijeće“ ocjenjivati kako područje funkcionira, ali i donositi zajedničke odluke i olakšati koordinaciju u kriznim razdobljima.

„Ovo vijeće može postati lice snažne, zaštitničke Europe koja je u stanju upravljati vlastitim granicama i stoga i vlastitom sudbinom“, rekao je Macron.

Inauguracijski sastanak vijeća održat će se kada se europski ministri pravosuđa i unutarnjih poslova sljedeći put sastanu 3. ožujka, najavio je Darmanin na tiskovnoj konferenciji.

Prostor Schengena najveće je područje bez granica u svijetu koje omogućuje slobodno kretanje ljudi iz 26 europskih zemalja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari