Connect with us

Iz Svijeta

Francuska i Mađarska u pomirljivom tonu za Macronova posjeta Budimpešti

Objavljeno

-

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak u Budimpešti da je Francuska spremna zajedno s Mađarskom raditi za Europu unatoč razlikama u njihovim političkim stajalištima, nastupivši u pomirljivu tonu uoči francuskog predsjedanja Vijećem EU-a iduće godine.

Mađarski premijer Viktor Orban također je ispružio maslinovu grančicu prije razgovora u Budimpešti. Rekao je da Mađarska poštuje francuskog predsjednika i podržao njegova nastojanja da Europska unija bude samostalnija na području obrane, nuklearne energije i poljoprivrede.

Pariz i Budimpešta imaju različita stajališta kad su u pitanju prava LGBT osoba, vladavina prava i demokratski standardi. Ali Macron želi da druge članice EU-a podrže prioritete koje je odredio za francusko predsjedanje EU-om koje počinje u siječnju, uključujući bolju zaštitu i kontrolu vanjskih granica Unije, piše Reuters.

“Među nama postoje političke nesuglasice koje su dobro poznate, ali postoji i volja da zajedno radimo za Europu i da budemo lojalni partneri”, rekao je Macron nakon dolaska u Budimpeštu.

Macron je prošli tjedan rekao da Orbana smatra i političkim protivnikom i europskim partnerom.

“Odnos Mađarske prema predsjedniku Macronu je odnos poštovanja”, poručio je Orban prije sastanka.

“Francuska je domovina enciklopedista, oni su najbolji kad su u pitanju definicije, pa prihvaćamo njihove definicije: nedavno smo od g. predsjednika čuli da smo politički protivnici, ali istodobno i europski partneri”.

Unatoč pomirljivu tonu, Macron je Orbanu uputio i poruku započevši posjet Budimpešti polaganjem vijenca na grob Agnes Heller, mađarske filozofkinje koja je bila protiv Orbana.

Kasnije tijekom dana trebao bi se također sastati s čelnicima oporbenog saveza koji će na izborima iduće godine pokušati smijeniti Orbana, a sudjelovat će i na sastanku Višegradske skupine koja uključuje Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku.

Orban je u zadnja dva mjeseca primio čelnike francuske krajnje desnice Marine Le Pen i Erica Zemmoura, kandidate na predsjedničkim izborima iduće godine na kojima će Macron tražiti drugi mandat.

Oboje su podržali Orbanovo protivljenje imigraciji, a Zemmour je pozdravio njegovu obranu “identiteta, suvereniteta i granica njegove zemlje”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari