Connect with us

Iz Svijeta

Francuska i Njemačka žele sastanak na vrhu EU-a i Rusije

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Francuska i Njemačka u srijedu su predložile sastanak na vrhu Europske unije i ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se poboljšali odnosi između tog saveza i Rusije, otkrila su dva diplomata o potencijalnom susretu, prvom takve vrste od 2014. godine.

Susret bi se dogodio nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i Putina ranije ovog mjeseca u Ženevi, u vrijeme dok su Pariz i Berlin nezadovoljni što se pristup EU-a prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi agencija Reuters.

„Moramo raspraviti kako izaći iz ove negativne spirale, no moramo nastupiti ujedinjeno“, rekao je jedan europski diplomat, dodavši da bi se baltičke države mogle protiviti samitu.

Nije još jasno bi li takav susret uključivao svih 27 čelnika članica EU-a ili samo predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Susreti na toj razini prekinuti su nakon što je Rusija 2014. godine anektirala ukrajinski poluotok Krim.

EU čelnici o novoj će strategiji upravljanja sve gorim odnosima s Rusijom razgovarati od četvrtka, na dvodnevnom samitu u Bruxellesu.

„Njemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji. Merkel je ranije spomenula da s Rusijom i Kinom na najvišoj razini ne bi trebao razgovarati samo SAD. Rusija je susjed, a takav je format već postojao 2007. u Finskoj“, rekla je Reutersu osoba upućena u nadolazeći sastanak o Rusiji.

Strateški dokument Europske komisije i diplomatske službe EU-a ranije ovaj mjesec pokazao je da, usprkos godinama tenzija, „EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i sigurnost na europskom kontinentu“.

Iako zapad optužuje Rusiju za kibernetske napade, kampanje dezinformiranja i druga djela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svijetu je i peti najveći trgovinski partner EU-a, dok je europski blok najveći strani investitor u Rusiju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari