Connect with us

Iz Svijeta

Francuska: Ljevica i centristi natežu se oko sastavljanja vlade

Objavljeno

-

Foto: EPA

Čelnici ljevičarskog bloka Nove narodne fronte (NFP), koji je u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju izbio na čelo, i drugi po broju glasova centristi, u srijedu nastavljaju borbu oko sastavljanja održive vlade.

Neočekivani ishod prijevremenih izbora, na kojima je skup ljevičarskih stranaka okupljenih u NFP-u, udružen s centristima predsjednika Emmanuela Macrona, profitirao od francuskog izbornog sustava i dobio veliku potporu, ali ne i apsolutnu većinu, gurnuo je zemlju u političku nesigurnost, bez jasno vidljivog puta kako sastaviti vladu.

NFP, koji čine radikalna ljevica Nepokorena Francuska, komunisti, socijalisti i Zeleni, i Macronov centristički blok Zajedno pokušavaju svaki za sebe privući zastupnike suprotstavljenih tabora na svoju stranu.

Mislim da postoji alternativa NFP-u, smatra Aurore Berge, zastupnica iz Macronove liberalne stranke Renesansa.

Mislim da Francuzi ne žele provedbu NFP-ove platforme, mislim da ne žele povećanje poreza. Mi smo jedini koji možemo proširiti svoju bazu, rekla je Berge za France 2 TV, dodajući da bi se kao opcija mogli pokazati konzervativni Republikanci.

Kako javlja Reuters pozivajući se na političke izvore,, telefoni ne prestaju zvoniti dok centristi mahnito nastoje pridobiti zastupnike iz lijevog centra kako bi stvorili temelj za novu vladu.

U međuvremenu, čelnici ljevice ističu da bi oni trebali voditi vladu, no razne stranke koje čine NFP tek se trebaju složiti oko premijerske pozicije i sastava vlade.

Bilo bi uobičajeno da predsjednik Macron pozove najveću parlamentarnu grupaciju da sastavi vladu, no ustav ga na to ne primorava. (Hina)

Marine Le Pen: Macronova situacija je neodrživa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas