Pratite nas

Iz Svijeta

Francuska pod pritiskom desnice postrožuje useljavanje

Objavljeno

na

Francuska će ukloniti neke logore ilegalnih migranata, uvesti kvote za migrantske radnike i osim hitne pomoći onemogućiti novopridošlim tražiteljima azila pristup zdravstvenoj skrbi kako bi se pokazalo biračima da predsjednik Emmanuel Macron vodi računa o njihovoj zabrinutosti zbog useljavanja.

“Želimo ponovno preuzeti kontrolu nad svojom imigracijskom politikom”, rekao je novinarima premijer Edouard Philippe kojega je imenovao Macron nakon što je predstavio paket novim mjera.

“To znači da kad kažemo ‘da’ onda to stvarno znači da, a kada kažemo ‘ne’ onda to znači ‘ne'”, dodao je.

Ankete pokazuju imigracija muči birače i da diže rejting čelnici desnice Marie Le Pen koja će najvjerojatnije biti protukandidat Macronu na predsjedničkim izborima 2022.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja ona je sve popularnija, dok popularnost Macrona, iako je još uvijek u vodstvu, pada.

Macronova centristička administracija dosad se odupirala pritisku desnice oko pitanja imigracije, djelomično zbog toga što njezini liberalni birači bilo kakve oštrije mjere doživljavaju kao ksenofobne.

Najavljujući nove mjere Francuska se priključuje drugim europskim državama poput Italije, Velike Britanije i Švedske koje su se oštrije postavile prema ilegalnim migrantima od izbijanja rata u Siriji 2011. koji je izazvao golemu migrantsku krizu diljem Europe i doveo do rasta popularnosti populističkih stranaka.

Francuska je u drugom kvartalu 2019. primila 28.575 zahtjeva za azilom ili 426 na milijun stanovnika, pokazuju podaci Eurostata.

To je iznad europskog prosjeka od 291 zahtjeva na milijun stanovnika i stavlja Francusku na osmo mjesto u Europi.

Francuska ima najveću muslimansku zajednicu u zapadnoj Europi i veliki dio useljenika dolazi iz muslimanskih zemalja. (Hina)

 

TRAGEDIJA ILI ORGANIZIRANA DIVERZIJA : ‘Saudijski princ nudi 5000 dolara svakom tko iz islamskih zemalja ode u Europu’?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Slovenski premijer Marjan Šarec dao ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Marjan Šarec u ponedjeljak je izjavio da će parlamentu već danas uputiti svoju ostavku i da je najbolje da se što prije održe izvanredni parlamentarni izbori.

“Još danas će svoju izjavu o ostavci poslati u parlament i najbolje je da idemo na prijevremene parlamentarne izbore”, kazao je Šarec na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu vlade u Ljubljani, dodavši da njegova manjinska vlada u sadašnjoj situaciji nije u stanju provesti potrebne reforme.
“S ovim sastavom parlamenta i s ovom koalicijom ne mogu ispuniti očekivanja ljudi, ali bi to mogao nakon izbora”, kazao je Šarec.

U ponedjeljak je prije Šareca ostavku ponudio ministar financija Andrej Bertoncelj, zbog neslaganja s Šarecom oko zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja o kojemu je parlament trebao glasovati u srijedu.

Šarecova ostavka automatski znači i ostavku sadašnje vlade, a alternativa novim izborima je moguće traženje nove većine u parlamentu, odnosno novog mandatara prijelazne vlade.
Šarec je kazao da bi nabolje rješenje ipak bili izvanredni izbori te dodao da je dogovorio da na njima njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) mogla nastupiti u koaliciji sa Strankom modernog centra (SMC), sadašnjeg ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka.

“Svjestan sam da će sada djelovati politička kuhinja kako bi se oblikovala nova prijelazna vlada, ali mislim da bi bilo najbolje i najpoštenije da idemo na izbore i da ljudi kažu da li mi vjeruju”, kazao je Šarec.

Na redovnim izborima 2018. Lista Marjana Šareca (LMŠ) osvojila je 13 mjesta u 90-očlanom parlamentu, dvostruko manje od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec dobio mandat za sastav vlade budući da Janša nije uspio okupiti svoju parlamentarnu većinu. Šarecova stranka u koaliciju je ušla sa Strankom modernog centra (SMC), Socijalnim demokratima (SD), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Strankom Alemke Bratušek (SAB) i te okupila 43 zastupnika u parlamentu, što je manje od potrebne većine od 46 zastupnika.

Potporu u vladinim zakonskim projektima pružala joj je oporbena stranka Ljevica (L), ali je ona prekinula suradnju s vladom prije tri mjeseca, zbog neslaganja oko socijalne politike. Od tada su počeli problemi za Šareca, koji je preživljavao uz pomoć provizornih dogovora s nekim dijelovima oporbe, primjerice s Jelinčićevom Slovenskom nacionalnom strankom (SNS). (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Tri rakete pale na američko veleposlanstvo u Bagdadu

Objavljeno

na

Objavio

Tri rakete pale su u nedjelju na američko veleposlanstvo u Bagdadu, javio je izvor službi sigurnosti.

Zasad nema dojava o stradalima.

Jedna raketa pala je na restoran u vrijeme večere, prenosi AFP.

Ovo je prvi put da su rakete pale izravno na američko veleposlanstvo u ekstremno osiguranoj Zelenoj zoni, ciljanoj posljednjih mjeseci.

U dobro osiguranoj zoni u Bagdadu nalaze se vladine zgrade i strane misije.

Napetosti na Bliskom istoku pojačale su se posljednjih tjedana nakon što je SAD ubio iranskog generala u zračnoj luci u Bagdadu, a Iran odgovorio raketnim napadom na američku vojnu bazu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari