Connect with us

Iz Svijeta

Francuska premijerka uoči štrajkova: O mirovinskoj reformi nema pregovora

Objavljeno

-

Foto: EPA

Potaknuti uspjehom prvog štrajka protiv mirovinske reforme, francuski sindikati pozvali su na nove velike prosvjede u utorak, ali je premijerka u nedjelju ostala pri svom stajalištu i poručila da se o starosnoj granici za odlazak u mirovinu “ne može pregovarati”.

Veoma nepopularna reforma, protiv koje je još 19. siječnja mirno prosvjedovao jedan do dva milijuna ljudi, predviđa pomicanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine, što su sindikati jednoglasno odbili, ali i lijeve i krajnje desne oporbene stranke.

Elisabeth Borne istaknula je u nedjelju da se “više ne može pregovarati o odlasku u mirovinu sa 64 godine i o ubrzavanju reforme” prihvaćene 2014. za mandata socijalista Francoisa Hollandea, kako bi se produljilo vrijeme uplaćivanja u mirovinski fond.

Vlada tvrdi da se povisivanjem dobne granice i produljenjem uplata treba zajamčiti financijska stabilnost francuskog mirovinskog sustava, što protivnici reforme osporavaju.

“Ako ne želite da zemlja bude paralizirana, vladina malena manjina mora odustati od te reforme”, poručio je koordinator Nepokorene Francuske (LFI, radikalna ljevica) Manuel Bompard.

Osam glavnih francuskih sindikata nadaju se da će efekt mase u utorak presuditi “nepravednoj reformi” dok ankete potvrđuju porast nezadovoljstva javnosti.

“Težak” utorak

U utorak se najveći poremećaji očekuju u željezničkom i u pariškom gradskom prometu. Ministar prometa Clement Beaune u nedjelju je upozorio da će utorak biti “težak, pa i veoma težak” dan, pozivajući sve koji mogu da rade od kuće.

Moguće je da će i neke škole biti zatvorene.

Nastavak prosvjeda zasad je neizvjestan.

Novi štrajkovi već se najavljuju u lukama, rafinerijama i elektranama od 6. veljače. Željezničari su najavili štrajk za 7. i 8. veljače, s mogućim ponovnim izlaskom na ulicu “već sredinom veljače”, upozoravaju sindikati CGT i SUD.

Nacrt zakona stiže u ponedjeljak u Narodnu skupštinu gdje će o njemu prvo raspravljati povjerenstvo. Upućeno je više od 7.000 amandmana, uglavnom iz redova ljevice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas