Connect with us

Iz Svijeta

Francuska se sprema za još jedan dan štrajkova i prosvjeda

Objavljeno

-

Foto: EPA

Francuska se u utorak sprema za još jedan dan štrajkova i prosvjeda zbog omražene reforme mirovinskog sustava kao okidača sveopćeg nezadovoljstva i pobune u zemlji, dok predsjednik Emmanuel Macron i dalje prkosno brani novi zakon koji je na silu progurao u parlamentu i ne odaje dojam da će ustuknuti.

Premijerka Elisabeth Borne, koja u tjednu koji počinje 3. travnja treba primiti parlamentarne skupine i političke stranke, pa tako i oporbene, te predstavnike tvrtki kako bi “smirila zemlju”, u nedjelju je kazala da je reforma prihvaćena i “nastavlja svoj put” do Ustavnog vijeća koje će dati svoje mišljenje, nakon čega predsjednik Republike “treba potpisati zakon”, kao što predviđa Ustav.

Prosvjedi i nasilje potresaju zemlju otkad je 16. ožujka, bez glasovanja u Narodnoj skupštini, prihvaćena sporna reforma o povišenju dobne granice za umirovljenje za dvije godine, sa 62 na 64 godine.

Zadnji prosvjed održan u četvrtak mobilizirao je između 1 i 3,5 milijuna ljudi, rekli su izvori, a nezadovoljstvo je ponegdje eskaliralo i otelo se kontroli. U Parizu su se prosvjednici sukobili s policijom i na mnogim mjestima su podmetnuti požari.

Zbog nemira u zemlji koji su prerasli u nasilje u Parizu i gradovima širom Francuske. morao je biti otkazan nedjeljni državni posjet britanskog kralja Karla III.

Umjesto toga je Macron u ponedjeljak primio premijerku Borne, ostale ministre u vladi i neke zastupnike.

Jedan od sudionika je rekao da treba nastaviti pružati ruku sindikatima, ali i da nasilni prosvjedi “nemaju ništa s mirovinama”, već se radi o napadima na “naše institucije i snage sigurnosti”.

Macron je optužio tvrdu, krajnju ljevicu Nepokorenu Francusku (LFI) da sprovodi “projekt delegitimizacije razumnog reda, naših institucija i njihovih alata”.

Borne, nastojeći zvučati pomirljivije, najavila razgovore sa sindikatima, parlamentarcima, političkim strankama i lokalnim vlastima.

Ako sindikati prihvate njezin poziv na razgovore, očekuje se da će Borne ponuditi mjere za ublažavanje posljedica zakona o mirovini, s posebnim naglaskom na fizički teške poslove te uvjete za starije radnike.

No, prve reakcije nisu obećavajuće.

Glavni tajnik CFDT sindikata Laurent Berger je spreman za razgovore, ali samo pod uvjetom da se reforma prvo “stavi na stranu”.

Čelnik LFI-a Jean-Luc Melenchon u nedjelju je poručio da postoji “vrlo jednostavan način” povratka miroljubivim odnosima, rekavši: “Povucite zakon”.

Prosvjedi protiv reforme prerasli su u najveću unutarnju krizu Macronova drugog mandata.

Prošli četvrtak, ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin je u petak za televiziju CNews rekao da je uhićeno 457 ljudi, a ozlijeđeno je 440 pripadnika snaga sigurnosti. U Parizu su prosvjednici izazvali oko 900 manjih požara, a gorjelo je i ispred gradske vijećnice u Bordeauxu i policijske stanice u Lorientu.

On je rekao da će danas u zemlji biti raspoređeno oko 13.000 pripadnika snaga sigurnosti, od kojih 5500 u Parizu.

Pozvao je ljude na “suzdržanost”, imajući u vidu da se na današnjim prosvjedima i štrajkovima očekuje između 650.000 do 900.000 ljudi. Samo u Parizu se očekuje oko 100.000 ljudi.

Promet podzemnom željeznicom i željeznički promet biti će “uvelike poremećeni”, kazao je pariški operater RATP.

Kako su u štrajku i radnici čistoće, u Parizu se nagomilalo 8000 tona smeća. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari