Francuska: Upali u redakciju satiričnog lista i počeli pucati iz kalašnjikova.

0

Jedanaestero ljudi ubijeno je u napadu dvojice naoružanih muškaraca na redakciju kontroverznog satiričnog lista Charlie Hebdo u centru Pariza, potvrdila je policija novinarima, prenosi Guardian.

Ozlijeđeno je desetero ljudi, od kojih je kritično ranjeno petero ljudi. Policija je zasad potvrdila smrt jednog novinara. Ozlijeđena su i trojica policajaca, a novinari s mjesta događaja javljaju kako je jedan policijski auto izrešetan mecima.

Policijski glasnogovornik rekao je da je u redakciji “prava klaonica”, da su napadači nakon izlaska iz zgrade pobjegli u ukradenom autu s policijom za leđima.

Muškarci odjeveni u crno s kapuljačama na glavama ušli su u redakciju i počeli pucati iz kalašnjikova, rekao je svjedok Benoit Bringer.

– To je masakr. Mrtvi su! – rekao je zaposlenik novina za 20minutes. Novinar Martin Boudot rekao je kako je čuo pucnjeve i uzvike “Allahu akbar”, islamski izraz koji znači “Bog je najveći”.

francuska napad

Pariz je nakon napada objavio najvišu razinu opasnosti od terorizma. Na mjesto događaja stigao je francuski predsjednik Francois Hollande, koji je rekao da je kritično ozlijeđeno četvero ljudi, ali i da ih je više od 40 spašeno, te da će broj žrtava vjerojatno rasti. Hollande je rekao da nitko ne može napadati slobodu, da je riječ o barbarskom činu te da će napadači biti kažnjeni.

Oko 11.30 sati na profilu tjednika na Twitteru objavljena je karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija. Zasad nije poznato je li napad povezan s tom objavom ili prijašnjim kontroverznim izdanjima tog lista.

Podsjetimo, Charlie Hebdo, koji izlazi svake srijede, postao je poznat u svijetu nakon objave karikatura s islamskim prorokom Muhamedom, između ostalog 2012. godine, kada su karikature objavljene kao reakcija na nasilje nakon prikazivanja filma “Nevinost muslimana”, zbog čega se tjednik našao pod snažnom zaštitom zbog mogućih napada. Nakon objave karikature Muhameda 2011. godine na redakciju je bio izvršen bombaški napad.

Tjednik je inače poznat po snažnim antireligijskim ljevičarskim stajalištima, piše večernji List.

facebook komentari