Connect with us

Iz Svijeta

Francuska vlada predlaže stroži zakon za borbu protiv terorizma

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Nekoliko dana nakon ubojstva policajke nožem u blizini Pariza, francuska vlada je u srijedu predložila stroži zakon za borbu protiv terorizma.

Nakon sastanka s predsjednikom Emmanuelom Macronom, premijer Jean Castex je izjavio da je prijetnja od islamističkog terorizma i dalje velika.

Tunižanin koji je u Francuskoj boravio legalno, u petak je ubodom nožem u vrat ubio policijsku administrativnu djelatnicu na ulazu u policijsku postaju u Rambouilletu, nedaleko od Pariza.

No, najnoviji napadi su u velikom broju djelo tzv. vukova samotnjaka koji nužno ne pripadaju organiziranim terorističkim mrežama te su nepoznati sigurnosnim službama, rekao je Castex.

Istaknuo je da su vladi i pravosuđu potrebni veći resursi s obzirom na novu vrstu prijetnji te sve veći broj radikaliziranih putem društvenih medija.

Iako je odluka o strožem zakonu za borbu protiv terorizma donesena ubrzo nakon napada u Rambouilletu, Castex tvrdi da je nacrt zakona u pripremi bio već dulje vrijeme.

Novi bi zakon obavještajnim agencijama omogućio bolje korištenje algoritama za nadzor mogućih terorista ‘online’ i sustavniji nadzor ljudi koji su u zatvoru zbog kaznenih djela vezanih uz terorizam.

Prema riječima ministra pravosuđa Erica Dupond-Morettija, to se trenutno odnosi na manje od 100 ljudi.

Zakon bi sigurnosnim agencijama također omogućio da drže korak s novim tehnologijama, uključujući i one koje trenutno koriste teroristi, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, dodajući da kriminalci sve manje komuniciraju putem poruka ili fiksnih telefona.

Policija će imati i veće ovlasti prilikom pretrage kuća osumnjičenika, a osim zatvaranja mjesta bogoslužja za koje postoji sumnja da podržavaju terorizam, policija će moći zatvoriti i ostale objekte i prostore.

U Parizu, ostalim gradovima Francuske i svijeta, održan je prije nekoliko dana prosvjed protiv odluke najvišeg francuskog suda  – Cour de Cassation, da neće kazneno goniti Kobili Traorea koji je 2017. provalio u stan 65-godišnje Sarah Halimi i bacio je s balkona na trećem katu zgrade u pariškoj četvrti Belleville zbog toga što je židovka.

Kasacijski sud je presudio da se Traoreu ne može suditi zbog njegovog mentalnog zdravlja, tj. “delirija” u kojem se nalazio zbog konzumiranja droge.

Odvjetnici obitelji Halimi tvrde da bi se na njega trebala primjenjivati ista pravila kao i na počinitelje ubojstava koji su bili pijani.

Uz oštru reakciju javnosti, odmah se oglasio i predsjednik Macron i pozvao na promjenu zakona.

“Odluka da će netko koristiti narkotike i onda poludjeti tog istog ne lišava kaznene odgovornosti. Želio bih da ministar pravosuđa što prije predstavi promjene u zakonu”, kazao je prošli utorak Macron. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari