Connect with us

Iz Svijeta

Francuski ministar unutarnjih poslova priznao pogreške nakon napada u sjedištu policije

Published

on

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je u nedjelju neuspjeh jer policija nije prepoznala radikalizaciju napadača nožem u Parizu prije nego je s terorističkim motivima u četvrtak nasmrt izbo četiri osobe.

U četvrtak je zaposlenik pariške policije ubio četvero kolega u gradskome sjedištu policije, prije nego što su ga svladali i ubili.

Bilo je nekoliko očiglednih slabih točaka, rekao je Castaner za TV postaju TF1, no odbio je zahtjev za podnošenjem ostavke.

Osumnjičenik je ranije kontaktirao s članovima ultrakonzervativnog islamskog salafističkog pokreta, kazao je u subotu glavni istražitelj koji je radio na slučaju, Jean-Francois Ricard.

Četrdesetpetogodišnji napadač na islam je prešao prije otprilike 10 godina, kazao je na konferenciji za novinare u Parizu.

Castaner je rekao da dosje osumnjičenog nije upućivao na radikalizaciju.

Oporbeni političari ministra su optužili za toda je zadržao informacije o tomu da je osumnjičenik možda bio radikaliziran.

Po podacima što su ih iznijeli istražitelji koji se bave protuterorizmom, napadač je još 2015. iskazao potporu napadu na satirični časopis Charlie Hebdo, rekao je Castaner.

O tomu nije bilo izvješća. “Ako su se greške i dogodile, moraju se ispraviti”, rekao je.

Francuski premijer Edouard Philippe je za Le Journal du Dimanche rekao da Francuska kani pokrenuti dvije istrage kao odgovor na napad u četvrtak – jedna će se odnositi na policijske snage u glavnome gradu, a druga će se baviti istragom obavještajne agencije odgovorne za borbu protiv terorizma. (Hina)

 

Višnja Starešina: Nož zaboden u srce francuske sigurnosti

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari