Connect with us

Iz Svijeta

Francuski ministar vanjskih poslova Le Drian poručio Blinkenu: Trebat će vremena za vraćanje francuskog povjerenja u SAD

Objavljeno

-

Foto: EPA

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u četvrtak američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu da će trebati “vremena i djelovanja” za vraćanje povjerenja u odnose sa SAD-om, nakon krize izazvana australskim otkazivanjem unosnog ugovora o kupnji francuskih podmornica.

Australija, SAD i Velika Britanija formirali su obrambeni savez AUKUS koji će Australiji omogućiti izgradnju podmornica na nuklearni pogon.

Canberra je zbog toga raskinula ugovor o kupnji konvencionalnih francuskih podmornica koji je 2016. vrijedio 40 milijardi američkih dolara, a danas vrijedi puno više, što je razbjesnilo Pariz koji je opozvao svoje veleposlanike u Washingtonu i Canberri.

Blinken i Le Drian sastali su se nakon telefonskog razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u srijedu.

Tada je dogovoreno da će Pariz i Washington razgovarati o izgradnji povjerenja između dvije saveznice u NATO-u te je dogovoren susret uživo u Europi krajem listopada.

Le Drian i Blinken sastali su se u New Yorku, gdje borave zbog Opće skupštine UN-a, a razgovarali su o “uvjetima i glavnim temama” na budućim konzultacijama o francusko-američkim odnosima, navodi se u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova, piše Reuters.

Le Drian je “podsjetio da je prva etapa prijeđena telefonskim razgovorima između dvojice predsjednika, ali je konstatirao da će za izlaz iz krize etrebati vremena i djelovanja”

Šef francuske diplomacije je također “dogovorio da će održavati kontakt s Antonyjem Blinkenom kako bi vratili povjerenje”, piše u francuskom priopćenju bez drugih pojedinosti.

State Department je pak priopćio da su Le Drian i Blinken razgovarali o planovima koji se tiču “dubinskih bilateralnih konzultacija”.

Jednosatni razgovor dvojice šefova diplomacije održan je u najvećoj diskreciji bez mikrofona i kamera, piše AFP.

Privatno je Jean-Yves Le Drian proteklih mjeseci bio oduševljen američkim kolegom, frankofonim frankofilom Blinkenom koji je u mladosti živio u Francuskoj.

Od početka tjedna francuski ministar vanjskih poslova je nakon vrlo oštrih riječi na račun Sjedinjenih Država zbog krize izazvane australskim odustajanjem od kupnje francuskih podmornica, odbijao svaki bilateralni sastanak s Blinkenom na marginama zasjedanja Opće skupštine.

AFP piše da su se dvojica predsjednika suglasila “da su otvorenim konzultacijama između saveznika” mogli “izbjeći takvu situaciju” te su najavili “proces iscrpnih konzultacija koji bi trebao uspostaviti uvjete za povjerenje”.

Biden je izrazio nadu “u povratak u normalu”, a Pariz je suzdržaniji, ocjenjuje AFP. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari