Connect with us

Iz Svijeta

Francuski žuti prsluci pridružili se aktivistima na ‘Alternativnom G7’ summitu

Objavljeno

-

Aktivisti za klimu i antiglobalizaciju udružili su se s pokretom žutih prsluka i baskijskim nacionalistima uoči summita G7 koji će se ovog vikenda održati u Francuskoj kako bi se suprotstavili nejednakosti između bogatih i siromašnih za koju tvrde da je sve veća zbog “cinizma” svjetskih vođa.

Oko 50 nevladinih organizacija sastat će se na anti-summitu na francusko-španjolskoj granici, u susjednim gradovima Hendayeu u Francuskoj i Irunu u Španjolskoj, 30 kilometara južno od Biarritza u kojemu se održava summit skupine G7, kako bi prosvjedovali protiv gospodarskih i klimatskih politika vodećih svjetskih industrijskih zemalja te promovirali alternativna rješenja.

“Cinizam summita G7 je u tome što je glavna tema događaja nejednakost, a upravo su je politike tih bogatih zemalja stvorile i ojačale”, rekao je Sebastien Bailleul, glasnogovornik summita “Alternativni G7”.

Rekao je da ne vidi problem u tome da međunarodni antiglobalizacijski aktivisti surađuju s francuskim “žutim prslucima” čiji je pokret nastao iz prosvjeda protiv poreza na gorivo.

U pokret žutih prsluka bile su uključene i osobe s krajnje desnice, a obilježili su ih sukobi i pljačke tijekom niza često nasilnih tjednih prosvjeda od kraja 2018. do rane 2019.

Bailleul je dodao da se baskijski pokret za neovisnost odrekao nasilja. Baskijska militantna separatistička organizacija ETA je 2011. najavila obustavljanje kampanje za naoružano djelovanja tijekom koje je u više od pola stoljeća u Španjolskoj poginulo više od 850 ljudi.

“Ovaj alternativni summit organiziramo s pripadnicima baskijskog pokreta koji su pretežito ljevičari te koji dijele jednake poglede na svijet kao i antiglobalizacijski pokret”, rekao je Bailleul.

Dodao je i da bi njihov anti-summit bio potpuni neuspjeh kada predstavnici najvažnijeg društvenog pokreta u Francuskoj, žuti prsluci, ne bi bili prisutni. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari