Connect with us

Pregled

Franjo Gregurić: Tuđman nikad nije dao izjavu o 200 bogatih poduzeća

Objavljeno

on

Danas se održava sjednica saborskog Istražnoga povjerenstva za Agrokor.

Trebali su se saslušati svjedoci bivši premijeri Franjo Gregurić (u 10 sati) i Zlatko Mateša (u 13 sati), no na početku sjednice predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić(SDP) kazao je da Mateša danas neće doći jer je na službenom putu.

Mostov Nikola Grmoja Gregurića je pitao kad je ušao u HDZ, na što ga je HDZ-ov Milijan Brkić kritizirao jer se pita “zašto je to pitanje važno”.

Povjerenstvo nije formirano da bi istražilo aktivnosti političke stranke, upozorio je Brkić te je Grmoju opomenuo da se drži poslovnika i da raspravlja o Agrokoru. Miljenić podsjetio da se istražuje političku sliku u kojoj je izrastao koncern, no zamolio je Grmoju da preformulira pitanje.

Svi procesi su dobili zeleno svjetlo Fonda za privatizaciju, ali druga je stvar što se nisu uvijek pojavili pravi poslovni ljudi. Vi na Trgovačkom sudu možete vidjeti za svaku tvrtku kada je i za koliko novca kupljena. Ako postoji moja politička odgovornost onda je ona za vođenje ratne vlad – rekao je Gregurić, izvještava N1.

Kako to da su neki izabrani da bi dobili kredite koji su bili nenamjenski potrošeni, kako to da su neki u samo tri četiri godine postali vlasnici tolikih tvrtki, je li svatko mogao dobiti takve kredite, kako su birani oni koji će dobiti povoljne kredite i je li tu bilo pogodovanja, zanimalo je Grmoju.

– Slažem se da je u pretvorbi i privatizaciji bilo malverzacija, ali nemojte to meni tovariti na leđa. U moje doba ni jedna privatizacija nije provedena. Mene prati istočni grijeh oko privatizacije, ali nema ni jednog argumenta koji bi pokazali da sam ja kriv, ustvrdio je Gregurić dodavši da sada ispada da je on bio svemoguć.

– Financijske tokove nije mogao kontrolirati Franjo Gregurić nego banke. Koga da ja imenujem? Imate podatke sa sjednica Sabora, poručio je Gregurić nakon što je Grmoja od njega zatražio da navede imena ljudi koji su pomagali Ivici Todoriću da dođe do tvrtki.

SDP-ov Gordan Maras je pitao je li HDZ imao dvije grupacije unutar sebe, koje su različito gledale na privatizaciju.

– U vrijeme pokojnog predsjedika Tuđmana bilo je različitih struja, nismo mi jedinstveno mislili. Međutim, nije bilo razlike između one “krajnje desne struje” i one “liberalnije”. U svom radu smo s poštovanjem cijenili posao – kazao je Gregurić.

Rekao je da su svi dobro surađivali, i da je postojao minimalni konsenzus oko nekih pitanja.  Na pitanje člana povjerenstva o tome ima li bilo kakva saznanja o mogućim pogodovanjima Agrokoru, rekao je da ne zna. – Nisam sudjelovao u niti jednom razgovoru ili pregovoru – kazao je.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari