Pratite nas

Komentar

Franjo Topić: Na Bleiburgu su pobijeni ljudi bez suda, tamo su stradali i nevini ljudi, ne može se misa zabraniti

Objavljeno

na

Misa za žrtve Blaiburga u Sarajevu je previše politizirana i nema potrebe za tim, kazao je u razgovoru za „Avaz“ teolog i predsjednik HKD ”Napredak” Franjo Topić.

Samo molitva

– To je prije svega molitva i time Crkva ne ulazi u prosudbu NDH, krivnje i odgovornosti. Ova misa slučajno je došla u Sarajevo, poznato je da je ove godine misu u Blaiburgu trebao voditi naš kardinal Vinko Puljić, kako je u toku pandemija koronavirusa, tako i kardinal nije mogao gore otputovati, zato će misu imati u sjedištu svoje biskupije. Također, važno je da će se u Zagrebu jedan od imama moliti za žrtve. Ovo nije prilika da se govori o Jasenovcu i Blaiburgu – smatra Topić.

Pozvao je da pokušamo pokojnike ostaviti u pokoju vječno, a da se kod popisa stanovništva uvede rubrika o poginulima u Drugom svjetskom ratu.

– Nije prilika da se prepucavamo, to nikom ne treba. Svako politiziranje nije dobro došlo i spominjati Jasenovac u ovom kontekstu. Što se mene tiče ja sam davno za Jasenovac rekao da je tamo počinjen zločin. Ne treba relativizirati žrtve, naravno da je i Bleiburgu bilo krivih ljudi, bilo je oficira i tako dalje, ali tamo su stradali i nevini ljudi. Pobijeni su bez suda. Crkva neće presuđivati u ovom pitanju – naglasio je Topić.

Dodao je da se treba suprotstaviti ideji da će kardinal i Crkva na misi obnoviti NDH.

Jasenovac i Bleiburg

– To je nepotrebno, a mislim da je Crkva i u ovom posljednjem ratu pokazala djelom i riječima svoje lice. Nikad nije prihvaćala zločinačke pokrete i bilo što tog tipa. Nismo nikad ni u ovom prošlom ratu, kad riječ o humanitarnoj pomoći, nismo gledali tko je tko. Šteta da se sad ovo politizira, stručnjaci trebaju utvrditi brojke, a ne da se suprotstavljaju dvije polovice, jedna je Jasenovac, druga je Blaiburg. To nam je nepotrebno, pogotovo u BiH, jer i ovako imamo suviše podjela – naglasio je Topić.

Ne može se misa zabraniti

– Neki su govorili i o eventualnoj zabrani mise, to je zaista ružno i pomisliti jer se radi o molitvi. Mnogi to mogu protumačiti kao napad na Crkvu i katolike u Sarajevu, a mi znamo da to nije tako, ali uvijek ima onih koji to zloupotrebljavaju. Volio bih da istaknem ovdje kardinala, mišljenje Sarajlija o njemu je nepodijeljeno još od rata. Mislim, da se kandidirao, bio bi izabran za gradonačelnika Sarajeva, pa i za predsjednika Bosne i Hercegovine – kazao je Topić za Avaz./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Komentar

Ante Rašić: Sva težina osjećaja beznačajnosti

Objavljeno

na

Objavio

Sva htijenja prema osjećaju važnosti postanu neizmjeran teret kad ti se dogodi osjećaj beznačajnosti. Upravo to se dogodilo Miroslavu Škori i njegovoj političkoj platformi pod nazivom Domovinski pokret Miroslava Škore.

Sve ono htijenje, preneseno još s predsjedničkih izbora u parlamentarne, postalo je nakon parlamentarnih teret oko vrata svim onim koji su bili uključeni u taj pokret, nadasve koalicijskim partnerima Domovinskog pokreta. Saznanje da si upravo postao nitko i ništa u političkom smislu i da zapravo tvoje ime i tvoj glas nema nikakvu važnost i nikakvu težinu, postaju problem, ne samo u Saboru, već i kod onih koji su ti dali glas i koji su od tebe nešto očekivali, piše Ante Rašić.

Osjećaj beznačajnosti i nemoći, frustriranosti i defetizma neće se manifestirati samo kod onih koji su ušli u Sabor već i kod onih koji su im to omogućili. Sve kalkulacije iz izborne kampanje, obećanja biračima svih onih želja koje su artikulirali postaju teret koji će se vremenom pretvoriti u bunt i optužbe.Za sve ovo isključivi krivci su Miroslav Škoro kao vođa i čovjek koji donosi odluke, ali i njegovi koalicijski partneri, pogotovo oni koji sebe nazivaju Suverenisti.

Kriva je kampanja i predkampanja, vođena potpuno pogrešno, pogrešnom retorikom i pogrešnim komunikacijskim kanalima. Potpuno je promašena kalkulacija o broju njima sklonim biračima i biračima tzv „desnog“ spektra. Koštalo ih je napuštanje retorike iz Škorine predsjedničke kampanje i odricanje birača tzv „centra“ i zanemarivanje znanstvenih ispitivanja o političkim preferencijama birača.

Ne tako davno institut Ivo Pilar napravio je to znanstveno ispitivanje gdje je dokazao da je hrvatsko biračko ili političko tijelo podijeljeno u omjeru : 27-27-27 %. To znači da po 27 % podrške imaju stranke lijevog centra, centra i desnog centra. Sve ono što ostaje dijele ljevica i desnica, a to su upravo birači dviju opcija, one DP i one platforme Možemo.

Potpuno pogrešnom kampanjom, ekipa okupljena oko Miroslava Škore izgubila je sve one glasove centra koje je Miroslav Škoro dobio na predsjedničkim izborima , jer da su radili drugačije danas ne bi bili beznačajni. i oni koje nitko ne treba i nitko ni ne želi. Da je se držalo bar malo načela i retorike iz predsjedničke kampanje DP Miroslava Škore bio bi u potpuno drugoj situaciji i sigurno s onolikim brojem mandata da može biti neko i nešto, da nije beznačajan. Ovako su sve te birače poslali HDZ-u iz samo jednog razloga, straha od njih samih.

Dakako da se to može i promijeniti, no u tom slučaju Domovinski pokret će se morati odlučiti na neke radikalne promjene u svom političkom smjeru, svojoj doktrini i retorici, ali i odricanju od nekih koalicijskih partnera koji su ima već postali teret. Ti koalicijski partneri ionako su ostvarili svoj primarni cilj, a to je udobna saborska fotelja i svi benefiti koji idu uz to.

Ante Rašić/Hrvatski Glasnik

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ljevica je u katoličkoj Hrvatskoj neprirodna pojava

Objavljeno

na

Objavio

Jedan se lijevi portal pita: “Desni centar i desnica dobili su više mandata nego ’95., dva mjeseca nakon Oluje. Što nam to govori?” Podsjeća na to kako je koji mjesec poslije Oluje pobjeda HDZ-a bila “brutalno uvjerljiva”.

Tuđmanova stranka osvojila je 75 od tada ukupno 127 zastupničkih mjesta u Saboru, a pobjeda koju su sada “odnijeli desni centar i desnica bila je dosta uvjerljivija.”

Mnogi ljevičari još uvijek ne shvaćaju da je ljevica u katoličkoj Hrvatskoj neprirodna pojava, pogotovo kad se poistovjećuje sa zločincem Titom i kad izmišlja fašizam. Prije izbora Restart koalicija opominjala je Hrvate – birate između fašističke i moderne Hrvatske, što je značilo da su svi oni koji neće glasati za njih u službi toga mraka.

Ljevici je u tradiciji krivotvorenje stvarnosti, Titu je tijekom desetljeća koje je proveo na vlasti glavni protivnik bio neprijatelj kojega nije bilo, i ona šačica u emigraciji bila je prošarana udbašima. Iz razloga svoga postojanja ljevica je davno isključila “radničku klasu”, isključila je i narod koji optužuje, pa što joj je onda ostalo?

Ostali su joj glasači iz navike i komunističkog nasljeđa, a i takvih je sve manje, stoga tko zna hoće li na idućim izborima SDP biti najjača lijeva stranka, komentirao je Milan Ivkošić vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari