Connect with us

Hrvatska

Franka nije ni bilo, banke su prevarile dužnike pa bilancu neće ni pokazati!

Objavljeno

-

Nakon žestoke medijske paljbe Hrvatske udruge banaka po profesorima koji su upozorili da banke ostvaruju ekstraprofite jer se nisu zaduživale u francima, profesori Jakovčević i Lovrinović zatražili su od bankara da pokažu bilance da su se doista zaduživali u švicarskoj valuti, ili da zašute.

Bankari su zašutjeli.

Znači li to da se banke uopće nisu zadužile u francima da bi izdavale kredite s klauzulom u toj valuti, odnosno da su prevarile hrvatske građane kako bi ih opljačkali razlikom u tečaju, upitali smo ekonomistu mr. Karino Hromin-Sturma. Odgovorio je potvrdno.

Banke bilancu neće ni pokazati

”Profesori Jakovčević i Lovrinović su sto posto u pravu i uvjeren sam da banke neće ni pokazati bilancu. Tvrdim da oni uopće nisu uzeli kredite u inozemstvu da bi građanima dali kredite, već su ih kreditirali štednjom hrvatskih građana.  To je, dakle, čista malverzacija koja je dovela do dužničkog ropstva tisuća hrvatskih građana. Bankari su iskoristili ”dobrotu” Hrvatske narodne banke te su zaračunali valutnu klauzulu kako bi zaradili ekstraprofite. Budući da je kuna zakonsko platežno sredstvo u Hrvatskoj, to znači da je valutna klauzula protuzakonita”, decidirano tvrdi Hromin-Sturm.

Pojašnjava potom da hrvatski građani u bankama drže štednju u iznosu od oko 170 milijardi kuna, a da je toliki otprilike i iznos kredita odobrenih građanima.

Evo što znači dužničko ropstvo i kako se proizvodi:

”To znači da banke daju taj novac za kredite stanovništvu. To pak znači da za tu svrhu nije bilo uvoza švicarskog franka, već su banke klauzulu izmislile da bi ostvarile duplo veću zaradu! Zato je i moguće da netko, tko je imao mjesečnu ratu u iznosu od 3500 kuna, sada ima ratu od čak 7000 kuna. Uzeo je 50.000 eura kredita, a sada je dužan čak 100.000 eura. Zbog namjerno izazvane krize, vrijednost nekretnina je pala, zbog čega dužnikov stan danas vrijedi samo 30.000, umjesto 50.000 eura. A taj stan dužnik mora platiti čak 100.000 eura! I tko je tu lud? To se zove dužničko ropstvo, o čemu govorim već dvadeset godina”, pojašnjava ekonomist koji je, doista, u intervjuima otprije pet i više godina prognozirao ovo što se danas događa.

Državni intervencionizam kao protumjera manipulantima

”Cijelo vrijeme zagovaram državni intervencionizam kako bi se spriječile ovakve bankarske pljačke. Ljudi su me čudno gledali kada sam to govorio, no sada je i premijer Milanović napokon posegnuo za državnim intervencionizmom kako bi makar malo olakšao dužnicima. Državni intervencionizam je nužan jer u ekonomiji više ne vladaju ekonomski zakoni. Svijetom vlada financijska oligarhija, a instrumenti njihove vladavine su slijedeće doktrine: dolar kao oružje, hrana kao oružje, nafta kao oružje i zlato kao oružje. Ovih dana mogli smo vidjeti kako se manipuliranje cijenom nafte može koristiti kao oružje. Međunarodna financijska oligarhija na taj način regulira tržište, zbog čega je i nužan državni intervencionizam, odnosno niz mjera koje država uspostavlja kako bi se narod zaštitio od spomenutih malverzacija i dužničkog ropstva”, podvlači Karino Hromin-Sturm.

Primjećuje potom da bankari sada vrište da će poslovati negativno, dok su samo šutjeli i zadovoljno trljali rukama kada su ostvarivali profit od čak 350 do 400 posto.

”Imali bi 1000 posto profita, da im se dopusti da građanima naplate ovu veliku tečajnu razliku. No, budući da se radi o čistoj bankarskoj malverzaciji, ne dolazi u obzir podjela odgovornosti između banaka i građana. Banke moraju snositi sav trošak”, zaključuje poznati ekonomist.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari