Connect with us

Gluposti

Fred Matić napao Banožića, Ministarstvo branitelja, Vladu RH, : ‘Ako Pupovac ide u Banja Luku, to je stav Vlade’

Objavljeno

-

Bivši ministar branitelja, europarlamentarac Predrag Matić komentirao je u Novom danu N1 televizije proslavu neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci. Osvrnuo se i na broj branitelja, koji je opet porastao, a dotaknuo se i trenutnog ministra branitelja, Tome Medveda, i kupnje američkih Bradleya.

Na pitanje o mogućim sankcijama Republici Srpskoj, Matić kaže: “Znajući kakvu sterilnu politiku vodi EU, teško je očekivati ikakve sankcije.”

“Podržao bih takvu odluku. Ovo što se radi u BiH prelazi sve granice, ovo što se radi zadnjih dana za normalnog čovjeka je potpuno nenormalno, ali za one ostale i za hrvatsku vlast je normalno. Da predstavnik Hrvata odlazi na proslavu neustavnog dana RS-a… Za Pupovca je to normalno, a Plenković je progutao već mnogo žaba i progutat će ih još mnogo zbog vlasti. Tri čovjeka vuku za nos cijelu hrvatsku politku. S ove udaljenosti se to mnogo bolje vidi.

Ova priča oko BiH najviše ide na dušu Plenkoviću. Svatko tko ima zrno soli u glavi zna da on to mora istrpjeti zbog vlasti. Sjetimo se Račana koji je rekao da vlast možemo izgubiti, a obraz ne. Sve za vlast, i trpiti Pupovca… Gdje su sada branitelji, gdje je sada Đuro Glogoški… Čovjek koji je predstavnik vlasti je došao tamo. Kad ste dužnosnik, nema privatnih poslova. Ako Pupovac odlazi u Banja Luku, to je sigurno i stav Vlade, sva druga objašnjenja padaju u vodu”, govori Matić.

“Najspornije je to što BiH nema nikakvu šansu s Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem. To očito nije jasno stanovnicima BiH, a ni vlastima u Srbiji i Hrvatskoj, i EU-u, koji se petljaju u to. Konji koji su uvukli kola u blato ne mogu ih izvući iz blata. Ako ti isti ljudi rade loše stvari za BiH, a BiH ih i dalje želi za svoje lidere, onda – bujrum”, kaže Matić.

Na pitanje o mogućem otcjepljenju RS-a od BiH i ujedinjenju tog entiteta sa Srbijom, Matić kaže: “U EP-u se bavim drugim stvarima, to treba pitati kolege iz Odbora za vanjsku politiku. Svatko iole normalan vidi da situacija u BiH više nije održiva.”

“Mogu reći da je to logika djeteta iz drugog razreda. Ako 20 godina pokušavate riješiti problem, a problem je sve veći, onda njih trojica koji to vode nisu dobar izbor. U nogometu ne možete zamijeniti cijeli tim, mijenjate trenera. Ovi treneri koji vode BiH… Sva trojica njih imaju mnogo manju plaću nego ja, a usporedimo naše imovine. To je u sukobu sa zdravom pameću, pouzdati se u tu trojicu je suludo…”, govori Matić.

Na pitanje postoji li alternativa sadašnjem vodstvu u BiH, Matić kaže: “Nažalost ne jer su ta trojica zauzela sav prostor. Pored nekoliko milijuna stanovnika kao da ne postoji nitko drugi osim te trojice. Ono što mogu reći, gledajte, pokušali ste 20 godina s ovom trojicom, a da probate malo drugačije?”

O tome tko vodi hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini Matić kaže: “Kako stvari stoje, politiku najviše vodi Milorad Pupovac. Mi smo samo statisti u toj politici i ne bismo se trebali puno petljati. Hrvatska politika, srpska politika, miješanje u unutarnje stvari jedne države…”

“Kad bih trebao kupiti glasove, kupio bih tuđim novcima. Čestitam HDZ-u. Nek se postroji tih 7 tisuća branitelja na stadionu, vjerujem da je 99 posto njih simpatizera HDZ-a, a onaj jedan posto SDSS-a”, govori Matić i dodaje: “Ako je i od HDZ-a, previše je.” komentira Matić za N1.

Matić o stjecanju statusa branitelja kaže: “Učlaniš se u HDZ ili SDSS i 90 posto stvari je riješeno. 30 godina nakon rata, to samo HDZ može raditi, po onoj Plenkovićevoj ‘mogu kako hoću’”.

“Zar netko može vjerovati da se 30 godina nakon rata može pojaviti 7 tisuća branitelja, 5 tisuća invalida… Kad HDZ izgubi izbore, prva stvar koju će SDP napraviti će biti objava registra branitelja”, govori bivši ministar.

“Koliko se smanjio broj HRVI-ja 30 godina nakon rata? Pa dobili smo 6 tisuća novih, to je 6 tisuća stanova, 6 tisuća mirovina… Da mi je znati što se to dogodilo u zadnjih 20 godina da su oni postali invalidi? Možda ih bole leđa? I mene bole leđa, u ratu sam imao 29 godina, sada imam 60, bole me leđa jer imam 60 godina, a ne od posljedica rata”, govori Matić.

U Hrvatskoj se ne proizvode novi branitelji već ispravljaju pogreške nekih drugih koji su traljavo odradili svoj posao!

Podsjetimo, kada je tadašnji ministar hrvatskih branitelja u Vladi RH Predrag Matić, u prosincu 2012. godine, objavio registar hrvatskih branitelja, u njemu se nalazilo 505.000 branitelja koji su bili uključeni u obranu Hrvatske. Objava registra tada je naišla na brojne kritike, prije svega, braniteljskih udruga pri čemu su Matić i tadašnja Vlada Zorana Milanovića bili posebno na udaru. Međutim, devet godina kasnije i više od 25 godina poslije završetka Domovinskog rata broj hrvatskih branitelja i dalje raste

Razlog tome je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je Hrvatski sabor izglasao krajem 2017. godine. Kada se donosio taj zakon, rečeno je kako će kroz njega biti osigurana odgovarajuća skrb i prava, uz uvažavanje zdravstvenog i socioekonomskog stanja hrvatskih branitelja, ali i da se njime želi omogućiti da svoje pravo iskoriste i oni koji to, iz bilo kojeg razloga, još nisu napravili.

Rezultat je rast broja novih branitelja pa je tako Hrvatska tijekom protekle četiri godine dobila više od sedam tisuća novih branitelja. Broj novih hrvatskih branitelja povećao se i tijekom pandemije tako da je, prema službenim podacima, od ožujka 2020. do kraja studenoga 2021. Hrvatska dobila 3324 nova branitelja iz Domovinskog rata.

Na upit Večernjeg lista iz Ministarstva hrvatskih branitelja odgovorili su kako je na dan stupanja na snagu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u prosincu 2017., u evidenciji hrvatskih branitelja bilo ukupno 505.935 hrvatskih branitelja, tada 441.257 živih.

Prema službenim podacima, na dan 30. studenog 2021. godine u evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja bilo ukupno 513.140 hrvatskih branitelja, od kojih je 426.345 živih.

‘Od stupanja na snagu Zakona, zaključno s 30. studenog 2021. godine, status hrvatskog branitelja ostvarilo je 7205 hrvatskih branitelja, a u istom razdoblju umrlo je više od 22.000 hrvatskih branitelja. Dio novoostvarenih statusa odnosi se i na postupke koji su započeti prije 2009. godine te su nakon dugotrajnih sudskih postupaka pravomoćno okončani’, stoji u odgovoru Ministarstva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari