Connect with us

Kultura

Fuchs traži da se fakulteti financiraju prema rezultatima

Objavljeno

-

Ministar znanosti i obrzovanja Radovan Fuchs traži da se fakulteti financiraju prema rezultatima, a promjenama Zakona o visokom obrazovanju protivi se zagrebačko Sveučilište, piše u četvrtak Večernji list.

Usporedo sa skorašnjim početkom nove akademske godine, kada na čelno mjesto zagrebačkog Sveučilišta, najvećeg i najstarijeg u zemlji, zasjeda novi rektor, dojučerašnji dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić, u sustavu visokog obrazovanja spremaju se važne i velike promjene, i to u Saboru.

Uskoro bi u drugo čitanje trebao novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti čime bi visokoobrazovni sustav nakon predugih 20 godina dobio nove zakonske smjernice.

Donošenje i usvajanje novog zakona s izborom novog rektora zagrebačkog Sveučilišta nema nikakve veze, ali važno je da se obje tako velike promjene odvijaju gotovo u istom trenutku, budući da je upravo zagrebačko Sveučilište, odnosno njegovo vodstvo na čelu s Damirom Borasom, najveći i gotovo jedini protivnik ispisanom Zakonu o visokom obrazovanju, koji je priredio ministar Radovan Fuchs.

Druga sveučilišta u državi u novom zakonu ne vide probleme. Uostalom, zagrebačko Sveučilište bilo je jedino čiji članovi Senata s ministarstvom, iako su imali priliku, nisu ni željeli rapravljati o novom zakonu. Zakon su podržali su i u Hrvatskoj akademskoj zajednici.

Ovo je Fuchsu drugi put da pokušava izmijeniti zakon o visokom obrazovanju. Prvi je takav pokušaj imao u Vladi Jadranke Kosor, no tada predviđene promjene nisu dospjele ni do saborske rasprave, jer izmjenu zakona spriječili su upravo članovi akademske zajednice – uglavnom sa zagrebačkog sveučilišta.

Pokušali su to učiniti i ovaj put. Do 1. listopada aktualni članovi vodstva zagrebačkog Sveučilišta apsolutno su odbili bilo kakve promjene, a na koncu su odlučili i da će Sveučilište platiti izdavanje knjige koja kritizira novi zakon i detaljno osporava predložene izmjene.

Najveća novost u novom zakonu jest činjenica da će se sveučilišta, odnosno fakulteti, financirati programskim ugovorima, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas