Connect with us

Geopolitika

G20 prihvatio zajedničku deklaraciju

Objavljeno

-

EPA/HINA

Skupina G20 usvojila je konsenzusom deklaraciju o pitanjima s kojima se blok suočava, objavio je indijski premijer Narendra Modi u subotu tijekom samita skupine, signalizirajući da su pregovarači riješili duboke razlike oko formulacije o ratu u Ukrajini.

Nije iznio detalje o kompromisnom tekstu.

“Na temelju napornog rada svih timova, dobili smo konsenzus o Deklaraciji samita čelnika G20. Najavljujem usvajanje ove deklaracije”, rekao je Modi čelnicima G20 u New Delhiju.

Prethodno je Modi inaugurirao dvodnevni sastanak pozivajući članice da ukinu “globalni deficit povjerenja” i najavio da blok daje trajno članstvo Afričkoj uniji u nastojanju da se učini reprezentativnijim.

“Danas, kao predsjedateljica G20, Indija poziva cijeli svijet da najprije ovaj globalni deficit povjerenja pretvori u povjerenje”, rekao je. “Vrijeme je da svi krenemo naprijed zajedno”, dodao je.

Skupina je duboko podijeljena oko rata u Ukrajini, pri čemu zapadne zemlje traže snažnu osudu Rusije u Deklaraciji čelnika, dok druge zahtijevaju usredotočenje na šira gospodarska pitanja.

Formulacija bi mogla biti slična jeziku u deklaraciji objavljenoj u Indoneziji na samitu 2022., u kojoj je navedeno da iako većina zemalja osuđuje Rusiju zbog invazije, postoje i različita stajališta.

U ranijem nacrtu završne izjave od 38 stranica koji je pregledao Reuters stavak “geopolitičke situacije” ostao je prazan, dok je postojao dogovor oko 75 drugih stavaka koji pokrivaju pitanja od globalnog duga i kriptovaluta do klimatskih promjena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari