Connect with us

Iz Svijeta

G20: Rusija optužuje zapad da je ‘destabilizirao’ samit

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija je u subotu optužila zapad da je “destabilizirao” samit G20 u Indiji pokušavajući “ucjenom” nametnuti usvajanje paragrafa o Ukrajini u zajedničkoj izjavi, što se nije dogodilo zbog razlika u stajalištima.

“Žalimo što kolektivni zapad i dalje destabilizira aktivnosti G20 i koristi ih na proturuski i očito konfliktan način”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Po Moskvi, SAD, EU i G7 “poremetili su usvajanje zajedničkih odluka” pokušavajući nametnuti “diktat” putem “očite ucjene” kako bi njihova interpretacija sukoba u Ukrajini bila uključena u izjavu.

Ministarstvo je optužilo Washington i njegove saveznike da su postavili “ultimatume” mnogim izaslanstvima.

“Pod hitno pozivamo kolektivni zapad da se što je prije moguće odrekne svoje destruktivne politike, da shvati objektivne realnosti multipolarnog svijeta”, poručila je Moskva.

“G20 mora ostati gospodarski forum, a ne miješati se u sigurnosnu sferu”, naglasila je.

Financijski čelnici skupine G20, okupljeni u Bangaloreu, tehnološkoj prijestolnici Indije, pokušavali su od petka postići dogovor o rješenjima za izazove koji stoje pred svjetskim gospodarstvom, u kontekstu sukoba u Ukrajini i rasta inflacije.

Indija, koja predsjeda skupinom G20, objavila je u subotu nakon sastanaka “sažetak” rasprava, ali ne i zajedničku izjavu.

Po tom dokumentu, “većina članica odlučno je osudila” rusku ofenzivu na Ukrajinu, ali “različito ocjenjuju situaciju i sankcije”.

U dodatku se kaže da samo Kina i Rusija nisu prihvatile dva paragrafa o Ukrajini. (Hina)

Većina članica G20 osudila rusku agresiju

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari