Connect with us

Kronika

G7 osuđuje potez Rusije, prekinute pripreme za G8

Objavljeno

on

NATO je u nedjelju pozvao Rusiju i Ukrajinu da potraže mirno rješenje sukoba kroz dijalog i raspoređivanje međunarodnih promatrača, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Ukrajina je u nedjelju proglasila mobilizaciju i od svjetskih čelnika zatražila “stvarne poteze” kako bi je zaštitili od agresivnog ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svjetski analitičari ocijenjuju da se radi o najvećem sukobu Moskve i Zapada od razdoblja Hladnog rata.
NATO je u nedjelju pozvao Rusiju i Ukrajinu da potraže mirno rješenje sukoba kroz dijalog i raspoređivanje međunarodnih promatrača, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel za osnivanjem ‘misije za otkrivanje podataka’ kako bi se uspostavio politički dijalog, prihvatio je ruski predsjednik Vladimir Putin.  OSCE će vjerojatno voditi misiju.

Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, osudile su ulazak Rusije u Ukrajinu i zasad prekinule pripreme za summit G8 na kojemu sudjeluje i Rusija i koji se trebao održati u lipnju u Sočiju, priopćila je Bijela kuća.

“Mi, čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a te predsjednik Europskoga vijeća i predsjednik Europske komisije, osuđujemo Rusku federaciju zbog očitog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, istaknule su zemlje G7 u zajedničkom priopćenju.

“Odlučili smo zasad prekinuti sudjelovanje u aktivnostima vezanim uz pripreme za zakazani summit G8 koji se u lipnju trebao održati u Sočiju”, dodaje se.

Zemlje G7 zatražile su od Rusije da nastavi razgovore s Ukrajinom te da sva pitanja koja se odnose na ljudska prava i sigurnost pokuša riješiti izravno ili uz međunarodno sudjelovanje.

U priopćenju se izražava potpora Ukrajini koja je zatražila financijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda za oporavak gospodarstva.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u nedjelju telefonski o ukrajinskoj krizi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i istaknuo “potpunu nezakonitost” upada Rusije u ukrajinski Krim, rekao je visoki američki dužnosnik.

“Glavna namjera u svim njegovimm razgovorima je bila istaknuti potpunu nezakonitost intervencije Rusije” u krimskoj regiji Ukrajine, rekao je dužnosnik novinarima u konferencijskom pozivu.

Dužnosnik, koji je govorio uz uvjet da ne bude imenovan, je rekao da Obama planira istaknuti istu stvar u razgovorima s britanskim premijerom i poljskim predsjednikom.

Hina/AP

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari