Connect with us

Iz Svijeta

G7 pozvao jemenske Hutije da smjesta prekinu ugrožavati pomorski promet

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ministri vanjskih poslova G7 u srijedu su pozvali šijitske pobunjenike iz plemena Huti u Jemenu da “smjesta prekinu” ugrožavati pomorski promet i oslobode posadu teretnog broda otetog u Crvenom moru prije 10 dana.

“Pozivamo sve strane da ne ugrožavaju ili sprečavaju pravo i slobodu plovidbe za sve brodove. Posebice pozivamo Hutije da smjesta prestanu s napadima na civile i prijetnjama međunarodnim plovnim putevima i trgovačkim brodovima te da oslobode brod M/V Galaxy Leader i njegovu posadu otetu 19. studenoga”, stoji u izjavi G7.

Hutiji, saveznici Irana, oteli su trgovački brod i 25-članu posadu u znak odmazde zbog rata kojeg Izrael vodi protiv Hamasa u Gazi, izazvanog krvavim napadom islamističkog pokreta bez presedana na Izrael 7. listopada.

Brodom Galaxy Leader upravlja japanska kompanija, no pripada britanskom brodaru čiji je vlasnik izraelski poduzetnik,

Pokušaj otmice broda M/V Central Park, tankera u vlasništvu kompanije povezane s Izraelom, neslavno je završio u nedjelju u Zaljevu nakon intervencije američkog razarača USS Mason. Privedeno je pet napadača za koje se sumnja da su somalski pirati.

Prošli petak je jedan brod, također povezan s Izraelom, oštećen u Indijskom oceanu pomoću drona Šahed, iranske proizvodnje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas