Connect with us

Kultura

Ganga fest – dokaz da ganga još uvijek živi

Objavljeno

-

Brojni izvođači gange s prostora Hercegovine i Imotske krajine okupili su se preksinoć, na blagdan sv. Kate u boćarskom domu “Biberon” u Grudama gdje je održan 3. Ganga fest.

gangasi_2014_002

U programu koji je trajao više od dva sata posjetitelji su uživali u zvucima gange te su svaku skupinu ispratili dugotrajnim pljeskom, a osim gange na pozornici su nastupili i mladi Gruđani izvedbom na guslama i diplama.

Program je otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Uz dobru gangu i nezaboravno druženje, svi sudionici i posjetitelji nastavili su program prigodnim domjenkom do kasnih večernjih sati.

“Ovo je još jedan dokaz da ganga postoji, da nije izumrla na našem području. Vrijeme donosi zaborav, tijek života se stalno mijenja, ali ono što je rađeno za sva vremena i ono što uistinu vrijedi, nikada se ne mijenja i nikad ne nestaje. Ganga je prošla bune i bunice, a opet je ostala neprikosnovena kraljica glazbenih žanrova ovoga dijela Hercegovine”, kazali su zadovoljni organizatori dodavši kako ganga ima izrazito bogatu povijest.

kamena ljepotica

“Na našem prostoru, pa i Dalmatinskoj zagori, od vremena naših djedova i baka čuju se zvuci gange. Ovo tradicionalno pjevanje prenosilo se, a i danas se prenosi, s koljena na koljeno, iz generacije u generaciju. Slušajući starije, i mlađi naraštaji su učili i oponašali njihovo pjevanje te se ono iz toga razloga sačuvalo i dan danas. Treći Ganga fest je znak da se tradicija ne zaboravlja, da živi u ljudima i nadajmo se da ćemo još dugo uživati uz pjesme i stihove gange naših djedova i baka. Na mladima svijet ostaje. Današnji mladi bi trebali biti čuvari tradicijske glazbe, pjesme, plesova i običaja koji su obilježili živote naših baka i djedova, naših predaka”, kazali su.

Foto: grude-online.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas