Pratite nas

Pregled

Gatalo “Govor mržnje prema Srbima i Hrvatima u Sarajevu se smatra patriotizmom”

Objavljeno

na

Zašto je kampanja najprljavija do sada? Hoće li Hrvati ponovo biti majorizirani? Tko će sjediti u Predsjedništvu nakon 7. 10., čeka li nas nova kriza nakon izbora, hoće li se moći formirati vlast? Na ova i druga pitanja u sinoćnjoj emisiji Argumenti Naše TV, urednika i voditelja Milana Šutala odgovarali su Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva, književnik Veselin Gatalo, i politolog Dražen Barbarić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Ovi izbori posljednji su pokušaj eutanaziranja političke volje srpskog i hrvatskog naroda od strane većinskog naroda, Bošnjaka. U Republici Srpskoj pobjedu će sigurno odnijeti SNSD sa partnerima, ne zato što su nešto posebno kvalitetni nego zato što je opozicija očajna“, rekao je Veselin Gatalo komentirajući politički rat koji se vodi između dva suprotstavljena politička bloka u RS-u.

„Politički i stranački sustav u BiH posložen je tako da ne možete voditi kampanju, a da ona nije prljava. To je vrlo jednostavno, zašto bi radili program ako možemo etiketirati protivnika, nazvati ga neprijateljem ili izdajnikom. Nemamo debate o javnim politikama, zapravo je suština politike depolitizirana“, smatra Dražen Barbarić.

Vlaisavljević: Cilj im je eliminacija Hrvata iz političkog odlučivanja

Govoreći o Radončiću, Džaferoviću i Bećiroviću kao najizglednijim kandidatima za bošnjačkog člana predsjedništva Sanja Vlaisavljević kaže da se njihove kampanje zapravo po ničem ne razlikuju. „ Cilj svih bošnjačkih kandidata je eliminacija Hrvata pa onda i Srba iz procesa odlučivanja“, tvrdi Vlaisavljević

Upitan hoće li i jedan od vodećih bošnjačkih kandidata za Predsjedništvo imati sluha za položaj Hrvata u BiH, Gatalo odgovara kako će i za Radončića i za Džaferovića pa i za Bećirovića glasovati bošnjački nacionalisti. „Za Džaferovića će glasovati bošnjački nacionalisti, za Radončića oni nacionalisti kojima je bitno gospodarsko jačanje BiH, a za Bećirovića oni koji ni samima sebi ni drugome ne žele priznati da jesu bošnjački nacionalisti“, kaže Gatalo.

Željko Komšić ističe da bi njegova pobjeda bila pobjeda Bosne i Hercegovine. Dražen Barbarić smatra da je i sama njegova kandidatura zloupotreba političkog sustava. „ Njegov izbor ne bi bila pobjeda, već tragičan poraz za BiH. Ako se ova zemlja ikada demokratizira Komšić će ostati upamćen kao tragičan lik ove epohe bosanskohercegovačke povijesti“, rezolutan je Barbarić.

Osvrćući se na mogućnost da Komšić ponovo postane hrvvatski član Predsjedništva BiH i izabran bošnjačkim glasovima pitanje Vlaisavljević ističe da se Komšić služi jeftinim floskulama i strašenjem likom i djelom Dragana Čovića.

“Hrvati i Srbi izvan Sarajeva smatraju se ustašama i četnicima”

Na pitanje kako gleda na nastupe radikala Suljagića i Bajrovića iz GS-a koji plaše Bošnjake tvrdnjama kako Čović priprema genocid protiv njih i namjerava ih ograditi žicom, Gatalo kaže: -Govor mrženje prema Hrvatima i Srbima u Sarajevu se smatra patriotizmom, dok je naziv za Srbe i Hrvate izvan Sarajeva Četnik odnosno Ustaša. U Sarajevu možete biti Hrvat i Srbin sve dok niste politički Hrvat politički Srbin“.

Komentirajući to što su hrvatske stranke istakle dva kandidata, umjesto, zbog svoje malobrojnosti Dražen Barbarić ne misli kako je to dokaz političke nezrelosti. No, slaže se kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH nemaju luksuz potpunog uživanja političkog pluralizma. „Pluralizam je dobar i poželjan, ali vas sustav iznova onemogućava. Zelenika svojom kandidaturom i u kom slučaju ne može naštetiti dr. Čoviću jer ona eventualno može animirati onaj dio apstinenata koji nisu zadovoljni Čovićevom politikom, tako da njenom kandidaturom Komšić neće dobiti niti hrvatske apstinente“, uvjeren je Barbarić.

Gatalo: Hrvati moraju imati agresivniji pristup

Gatalo je mišljenja da hrvatski političari moraju imati agresivnije nastupe kada govore o položaju svoga naroda u BiH.

Osvrćući se na druga dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, Lijanovića i Falatara, Gatalo je mišljenja da se o Lijanoviću uopće ne može govoriti na ozbiljnoj razini niti je on to ičime zaslužio. „Falatar mi, pak, zvuči kao ´Avatar´. Tog čovjeka zapravo nitko ne zna, a kada stavite slogan ´Zajedno i tačka´, što je njegov i slogan njegove „Naše stranke“, to je onda dokaz da vas ne namjeravaju ništa pitati“, rezolutan je Gatalo.

„Naša stranka nije htjela ući u izravnu borbu s DF-om i GS-om jer nemaju kapaciteta za to, pa su onda išli linijom manjeg otpora ističući kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH“, mišljenja je Vlaisavljević.

Barbarić je mišljenja da bi se građanskim opcijama u BiH moglo vjerovati tek onda kada se ne bi uvijek i isključivo priklanjali većinskom bošnjačkom nacionalizmu i kada bi, recimo, pohvalili napore na europskom putu BiH koje čini Čović ili u slučaju da podrže neki zakonski prijedlog kojega je SNSD inicirao.

Komentirajući spregu bošnjačkih građanskih stranaka i ambasade SAD-a u Sarajevu Vlaisavljević kaže kako je „priča o građanskoj BiH projekt intelektualaca koji su bliski američkoj ambasadi u Sarajevu, a to je, tvrdi jako unosan posao.

Barbarić: Da bar Sarajevo ima Havela

Upitan čeka li BiH nakon izbora nova kriza jer se zbog izmjena Izbornog zakona neće moći formirati federalni i državni dom naroda, a time ni Federalna i državna izvršna vlast Barbarić smatra kako će se BiH, nakon izbora, naći u pat poziciji: „Da barem u Sarajevu imamo političara nalik Vaclavu Havelu, jer ako ga u Mostaru i imadnemo od njega neće biti nikakve koristi. Na žalost ja ni u jednom sarajevskom političaru ne vidim taj potencijal.“, zaključio je Barbarić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marijan Knezović u Bujici

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Osječko-baranjskoj županiji država darovala nekretnine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, jedan od potpisnika ugovora, izrazio je zadovoljstvo što je država Županiji prepustila vlasništvo nad zgradom u Županijskoj 4 u kojoj se nalaze županijske službe.

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je u Osijeku potpisao pet ugovora o darivanju nekretnina u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze i uručio jednu odluku o izdavanju isprave za upis prava vlasništva na nekretnini.

„Ukupno je u protekle dvije godine Ministarstvo državne imovine donijelo 450 odluka koje se odnose na jedinice lokalne samouprave i darovalo nekretnina u vrijednosti milijardu kuna. To može dovesti do novih zapošljavanja i aktiviranja investicijskog ciklusa jer se očekuje najmanje tri milijarde kuna investicija na tim nekretninama”, rekao je ministar Marić.

Prema njegovim riječima, za područje Osječko-baranjske županije je do sada doneseno 36 odluka o darovanju nekretnina u vrijednosti 36 milijuna kuna, od čega samo u ponedjeljak u vrijednosti od 30 milijuna kuna.

„Sve je to rezultat odgovornosti čelnih ljudi jedinica lokalne samouprave i Ministarstva državne imovine”, rekao je Marić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, jedan od potpisnika ugovora, izrazio je zadovoljstvo što je država Županiji prepustila vlasništvo nad zgradom u Županijskoj 4 u kojoj se nalaze županijske službe.

„Zgradu ćemo konačno moći obnoviti i dovesti u stanje koje ona kao spomenik kulture zaslužuje. Problem vezan za tu zgradu rješavan je 27 godina i sada smo ga potpisivanjem Diobnog ugovora između Republike Hrvatske, Ministarstva državne imovine i Županije konačno uspjeli riješiti”, rekao je Anušić.

Osim te zgrade u središtu Osijeka, ministar je potpisao ugovor o darovanju nekretnina Gradu Đakovu (poslovna zgrada Đakovštine „Mimoza”) kao i ugovor o darovanju suvlasničkog dijela nekretnine općini Satnica Đakovačka za potrebe doma za starije i nemoćne osobe.

Potpisao je i ugovor o darovanju nekretnine Općini Punitovci u svrhu provođenja programa stambenog zbrinjavanja i programa demografske obnove, kao i darovanje nekretnine Općini Bizovac u svrhu gradnje ceste u naselju Habjanovci. Osim tih ugovora o darivanju nekretnina, načelniku općine Marijanci uručio je Odluku o izdavanju isprave za upis prava vlasništva na nekretnini u naselju Črnkovci.

Prije potpisivanja ugovora ministar Marić se na zatvorenom sastanku s predstavnicima svih općina i gradova s područja Županije upoznao s problematikom vezanom za državne nekretnine na njihovom području.

Komentirajući sastanak, župan Anušić je zaključio „da su se stvari vezane uz rješavanje državnih nekretnina u općinama i gradovima Osječko-baranjske županije počele rješavati”, te dodao kako za to postoji veliki interes gradonačelnika i načelnika na čijim područjima se te nekretnine nalaze.

(Hina)

 

Ivan Anušić: Hvala našoj Vladi – Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari