Pratite nas

Pregled

Gatalo “Govor mržnje prema Srbima i Hrvatima u Sarajevu se smatra patriotizmom”

Objavljeno

na

Zašto je kampanja najprljavija do sada? Hoće li Hrvati ponovo biti majorizirani? Tko će sjediti u Predsjedništvu nakon 7. 10., čeka li nas nova kriza nakon izbora, hoće li se moći formirati vlast? Na ova i druga pitanja u sinoćnjoj emisiji Argumenti Naše TV, urednika i voditelja Milana Šutala odgovarali su Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva, književnik Veselin Gatalo, i politolog Dražen Barbarić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Ovi izbori posljednji su pokušaj eutanaziranja političke volje srpskog i hrvatskog naroda od strane većinskog naroda, Bošnjaka. U Republici Srpskoj pobjedu će sigurno odnijeti SNSD sa partnerima, ne zato što su nešto posebno kvalitetni nego zato što je opozicija očajna“, rekao je Veselin Gatalo komentirajući politički rat koji se vodi između dva suprotstavljena politička bloka u RS-u.

„Politički i stranački sustav u BiH posložen je tako da ne možete voditi kampanju, a da ona nije prljava. To je vrlo jednostavno, zašto bi radili program ako možemo etiketirati protivnika, nazvati ga neprijateljem ili izdajnikom. Nemamo debate o javnim politikama, zapravo je suština politike depolitizirana“, smatra Dražen Barbarić.

Vlaisavljević: Cilj im je eliminacija Hrvata iz političkog odlučivanja

Govoreći o Radončiću, Džaferoviću i Bećiroviću kao najizglednijim kandidatima za bošnjačkog člana predsjedništva Sanja Vlaisavljević kaže da se njihove kampanje zapravo po ničem ne razlikuju. „ Cilj svih bošnjačkih kandidata je eliminacija Hrvata pa onda i Srba iz procesa odlučivanja“, tvrdi Vlaisavljević

Upitan hoće li i jedan od vodećih bošnjačkih kandidata za Predsjedništvo imati sluha za položaj Hrvata u BiH, Gatalo odgovara kako će i za Radončića i za Džaferovića pa i za Bećirovića glasovati bošnjački nacionalisti. „Za Džaferovića će glasovati bošnjački nacionalisti, za Radončića oni nacionalisti kojima je bitno gospodarsko jačanje BiH, a za Bećirovića oni koji ni samima sebi ni drugome ne žele priznati da jesu bošnjački nacionalisti“, kaže Gatalo.

Željko Komšić ističe da bi njegova pobjeda bila pobjeda Bosne i Hercegovine. Dražen Barbarić smatra da je i sama njegova kandidatura zloupotreba političkog sustava. „ Njegov izbor ne bi bila pobjeda, već tragičan poraz za BiH. Ako se ova zemlja ikada demokratizira Komšić će ostati upamćen kao tragičan lik ove epohe bosanskohercegovačke povijesti“, rezolutan je Barbarić.

Osvrćući se na mogućnost da Komšić ponovo postane hrvvatski član Predsjedništva BiH i izabran bošnjačkim glasovima pitanje Vlaisavljević ističe da se Komšić služi jeftinim floskulama i strašenjem likom i djelom Dragana Čovića.

“Hrvati i Srbi izvan Sarajeva smatraju se ustašama i četnicima”

Na pitanje kako gleda na nastupe radikala Suljagića i Bajrovića iz GS-a koji plaše Bošnjake tvrdnjama kako Čović priprema genocid protiv njih i namjerava ih ograditi žicom, Gatalo kaže: -Govor mrženje prema Hrvatima i Srbima u Sarajevu se smatra patriotizmom, dok je naziv za Srbe i Hrvate izvan Sarajeva Četnik odnosno Ustaša. U Sarajevu možete biti Hrvat i Srbin sve dok niste politički Hrvat politički Srbin“.

Komentirajući to što su hrvatske stranke istakle dva kandidata, umjesto, zbog svoje malobrojnosti Dražen Barbarić ne misli kako je to dokaz političke nezrelosti. No, slaže se kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH nemaju luksuz potpunog uživanja političkog pluralizma. „Pluralizam je dobar i poželjan, ali vas sustav iznova onemogućava. Zelenika svojom kandidaturom i u kom slučaju ne može naštetiti dr. Čoviću jer ona eventualno može animirati onaj dio apstinenata koji nisu zadovoljni Čovićevom politikom, tako da njenom kandidaturom Komšić neće dobiti niti hrvatske apstinente“, uvjeren je Barbarić.

Gatalo: Hrvati moraju imati agresivniji pristup

Gatalo je mišljenja da hrvatski političari moraju imati agresivnije nastupe kada govore o položaju svoga naroda u BiH.

Osvrćući se na druga dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, Lijanovića i Falatara, Gatalo je mišljenja da se o Lijanoviću uopće ne može govoriti na ozbiljnoj razini niti je on to ičime zaslužio. „Falatar mi, pak, zvuči kao ´Avatar´. Tog čovjeka zapravo nitko ne zna, a kada stavite slogan ´Zajedno i tačka´, što je njegov i slogan njegove „Naše stranke“, to je onda dokaz da vas ne namjeravaju ništa pitati“, rezolutan je Gatalo.

„Naša stranka nije htjela ući u izravnu borbu s DF-om i GS-om jer nemaju kapaciteta za to, pa su onda išli linijom manjeg otpora ističući kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH“, mišljenja je Vlaisavljević.

Barbarić je mišljenja da bi se građanskim opcijama u BiH moglo vjerovati tek onda kada se ne bi uvijek i isključivo priklanjali većinskom bošnjačkom nacionalizmu i kada bi, recimo, pohvalili napore na europskom putu BiH koje čini Čović ili u slučaju da podrže neki zakonski prijedlog kojega je SNSD inicirao.

Komentirajući spregu bošnjačkih građanskih stranaka i ambasade SAD-a u Sarajevu Vlaisavljević kaže kako je „priča o građanskoj BiH projekt intelektualaca koji su bliski američkoj ambasadi u Sarajevu, a to je, tvrdi jako unosan posao.

Barbarić: Da bar Sarajevo ima Havela

Upitan čeka li BiH nakon izbora nova kriza jer se zbog izmjena Izbornog zakona neće moći formirati federalni i državni dom naroda, a time ni Federalna i državna izvršna vlast Barbarić smatra kako će se BiH, nakon izbora, naći u pat poziciji: „Da barem u Sarajevu imamo političara nalik Vaclavu Havelu, jer ako ga u Mostaru i imadnemo od njega neće biti nikakve koristi. Na žalost ja ni u jednom sarajevskom političaru ne vidim taj potencijal.“, zaključio je Barbarić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Krstičević s Odborom za obranu Hrvatskog sabora u MORH-u

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima sastao se u četvrtak, 15. studenog 2018. u Ministarstvu obrane RH s članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora predvođenim predsjednikom Igorom Dragovanom, priopćio je MORH

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom saborskog Odbora za obranu i Ministarstva obrane RH.

Članovi Odbora pohvalili su smjer i razvoj Oružanih snaga RH, te su posebno podržali mjere koje Ministarstvo obrane poduzima za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske.

Pozdravili su i projekt povratka Hrvatske vojske u gradove koji se provodi u cilju povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske.

Ministar Krstičević ovom je prigodom istaknuo izvrsnu suradnju s Odborom za obranu Hrvatskog sabora te dodao kako su Ministarstvo obrane i Odbor za obranu zajedno i timski, tijekom protekle dvije godine učinili mnogo u unaprjeđenju cjelokupnog sustava Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Naglasio je, kako je rezultat tih zajedničkih nastojanja i uloženog truda prije svega vidljiv kroz dobiveno bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju o poslovanju Ministarstva obrane u 2017. godini ali i priznanje Ponos Hrvatske, koje je Hrvatska vojska prvi puta dobila u cijelosti zbog zadaća pomoći civilnim institucijama i narodu u 2017. godini.

Ministar je članove saborskog Odbora ovom prigodom upoznao s postignućima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2017. i 2018. godini, te im predstavio aktivnosti planirane do kraja ove godine kao i smjernice za rad u 2019. godini.

Kao ključno postignuće koje je bilo temelj za jačanje i modernizaciju Hrvatske vojske, ministar je istaknuo zaustavljen dugogodišnji kontinuirani pad obrambenog proračuna, što je osigurala Vlada RH. U tom kontekstu, osvrnuvši se na povećanje obrambenog proračuna ministar je najavio i novu mjeru – povećanje naknade za ročnike na dragovoljnom vojnom osposobljavanju s 2.000,00 na 3.000,00 kuna.

Fokus rada Ministarstva, njegujući duh pobjedničke Hrvatske vojske, protekle dvije godine bio je na vraćanju dostojanstva vojnih osoba, uz podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika, časnika kao i državnih službenika i namještenika. “Sve je to omogućeno novim Zakonima i Odlukama iz područja obrane koji su doneseni u proteklom periodu, a koje je podržao i Odbor za obranu”, rekao je ministar te još jednom članovima Odbora zahvalio na suradnji.

“Izradili smo i novi Strateški pregled obrane, a kako bi operacionalizirali viziju Hrvatske vojske prikazanu u tom dokumentu, do kraja ove godine izraditi ćemo i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji će za razliku od postojećeg biti ambiciozan, ali realan i financijski provediv”, rekao je ministar u kontekstu donošenja strateških dokumenata iz područja sigurnosti čime se ova Vlada kontinuirano i sustavno bavi, počevši od izrade strateških dokumenata i izgradnje Partnerstva za sigurnost, do postavljanja zakonskog okvira za stvaranje i uspostavu Sustava domovinske sigurnosti.

“Razvijamo se, napredujemo i shvaćamo da sigurnost države, naroda i pojedinca – domovinska sigurnost, nisu samo tradicionalne zadaće vojske, policije i sigurnosnih službi” istaknuo je Krstičević.

Ministar je podsjetio i na ostale projekte i postignuća u Hrvatskoj vojsci, od procesa tranzicije i pomlađivanja Hrvatske vojske novim zapovjednim kadrom, novog operativnog rasporeda postrojbi Hrvatske vojske, razvoja novih sposobnosti, uvođenja u operativnu uporabu novih sredstava i opreme do konačnog ustrojavanja svih šest pričuvnih pješačkih pukovnija Hrvatske vojske.

Ministar obrane na kraju je još jednom zahvalio članovima Odbora za obranu na izvrsnoj suradnji te kao dobar primjer te kvalitetne suradnje prisjetio se sjednica Odbora u prosincu prošle godine, na kojoj je jednoglasno, uz pljesak, dano pozitivno mišljenje o projektu nabave višenamjenskog borbenog aviona.

“U Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, u svim našim aktivnostima vodit ćemo se i nadalje odgovornim ponašanjem, odgovornim i racionalnim  upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavom. Projekata je puno, međutim uz zajedništvo i sinergiju cijelog obrambenog sustava, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, uvjeren sam kako nema te prepreke koju zajedno ne možemo riješiti” zaključio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov ovom je prigodom upoznao članove Odbora za obranu s trenutnim stanjem i aktivnostima Oružanih snaga RH.

U kontekstu vojnih vježbi, general Šundov je rekao kako su pripadnici Oružanih snaga sudjelovali u pet međunarodnih vojnih vježbi i posebno izdvojio uspješno provedenu intergransku vježbu “Velebit 18“. Naglasio je, kako je riječ o združenoj vježbi Hrvatske vojske koja je obuhvatila glavne obučne događaje svih grana i koja je osim klasičnih borbenih zadaća obuhvatila i sve suvremene prijetnje, uključujući borbu protiv terorizma, borbu u urbanom području te kibernetičku obranu na operativnoj i taktičkoj razini.

“U toj najsloženijoj vježbi Hrvatske vojske od Domovinskog rata, u kojoj je sudjelovalo više od  5500 pripadnika, postignuti su izvrsni rezultati i u potpunosti su ostvareni svi postavljeni ciljevi” rekao je general Šundov te najavio održavanje takve vojne vježbe 2021. godine kada Hrvatska vojska slavi svoju 30. obljetnicu.

Isto tako, general Šundov upoznao je saborski Odbor sa sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga RH u misijama i operacijama diljem svijeta, istaknuvši kako se trenutno oko 300 pripadnika Hrvatske vojske nalazi u NATO, EU i UN aktivnostima, misijama i operacijama te na taj način doprinose svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti kao i međunarodnom položaju i ugledu Republike Hrvatske.

U kontekstu jačanja i modernizacije Hrvatske vojske, general je rekao kako su pripadnicima Hrvatske vojske poboljšana materijalna prava, standardi uvjeta života, rada i profesionalnog razvoja, te je na kraju istaknuo da je za održavanje i razvoj sposobnosti važna spremnost i obučenost snaga, a za koju su potrebni kvalitetni ljudi, razvoj stručnih i pouzdanih zapovjednika, združena djelovanja, stalna i realistična obuka te opremanje i modernizacija, priopćio je MORH

 

Hodnja ključnog osoblja MORH-a i Hrvatske vojske na Velebit

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Odbijen zahtjev za uvjetnim otpustom: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog za uvjetnim otpustom Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, kojem je Vrhovni sud u lipnju smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na 13,5 godina.

Vijeće varaždinskog suda zaključilo je, uzimajući u obzir podatke dobivene od Centra za dijagnostiku u Zagrebu i Kaznionice u Lepoglavi, da je prijedlog neosnovan.

Sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je “zatvorenik urednog ponašanja”, ali da treba uzeti u obzir da se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne pa se “ne može zaključiti kako će zatvorenik funkcionirati, jer do sada nije ocijenjen te nema podataka vezano za provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne”.

Osim toga, iz izvješća Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a kaznu smatra nezasluženom, što ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena. Zatvorenik je nekritičan te nije došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela, zaključio je sud.

Na sjednici o odlučivanju o uvjetnom otpustu Vasiljković je video vezom dao suglasnost za podnošenje prijedloga te nije želio ništa dodati.

Njegov opunomoćenik, kako se navodi u rješenju, isticao je da su ispunjene pretpostavke koje postavlja zakon da bi se odobrio uvjetni otpust te da je izdržao više od devet desetina kazne. Vasiljkovićev odvjetnik navodio je također da pri donošenju odluke treba imati u vidu da se odlučuje o osobi Draganu Vasiljkoviću, a ne o “kapetanu Draganu”.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Varaždinu naveo je pak da su u sudskoj praksi mnogobrojni primjeri odbijanja uvjetnog otpusta zatvorenicima koji su uspješno provodili programe na izdržavanje svojih zatvorskih kazni te da se u ovom slučaju radi o zatvoreniku koji prema podacima iz spisa svoju kaznu smatra nezasluženom i izražava skepticizam prema pravosudnom tijelu Republike Hrvatske.

Smatra da zbog toga nema nikakvih razloga da se odobri uvjetni otpust, ali da će vijeće donositi odluku isključivo na temelju podataka koji su sadržani u sudskim spisima, a ne na temelju podataka ili dojmova stečenih u medijima ili na bilo koji drugi način.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

(Hina)

 

Ante Nazor: Kapetan Dragan je idealna osoba da se potvrdi veza Srbije, JNA i pobunjenih Srba

 

 

 

Udruge iz Domovinskog rata sramotnim ocjenjuju smanjenje kazne kapetanu Draganu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari