Pratite nas

Pregled

Gatalo “Govor mržnje prema Srbima i Hrvatima u Sarajevu se smatra patriotizmom”

Objavljeno

na

Zašto je kampanja najprljavija do sada? Hoće li Hrvati ponovo biti majorizirani? Tko će sjediti u Predsjedništvu nakon 7. 10., čeka li nas nova kriza nakon izbora, hoće li se moći formirati vlast? Na ova i druga pitanja u sinoćnjoj emisiji Argumenti Naše TV, urednika i voditelja Milana Šutala odgovarali su Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva, književnik Veselin Gatalo, i politolog Dražen Barbarić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Ovi izbori posljednji su pokušaj eutanaziranja političke volje srpskog i hrvatskog naroda od strane većinskog naroda, Bošnjaka. U Republici Srpskoj pobjedu će sigurno odnijeti SNSD sa partnerima, ne zato što su nešto posebno kvalitetni nego zato što je opozicija očajna“, rekao je Veselin Gatalo komentirajući politički rat koji se vodi između dva suprotstavljena politička bloka u RS-u.

„Politički i stranački sustav u BiH posložen je tako da ne možete voditi kampanju, a da ona nije prljava. To je vrlo jednostavno, zašto bi radili program ako možemo etiketirati protivnika, nazvati ga neprijateljem ili izdajnikom. Nemamo debate o javnim politikama, zapravo je suština politike depolitizirana“, smatra Dražen Barbarić.

Vlaisavljević: Cilj im je eliminacija Hrvata iz političkog odlučivanja

Govoreći o Radončiću, Džaferoviću i Bećiroviću kao najizglednijim kandidatima za bošnjačkog člana predsjedništva Sanja Vlaisavljević kaže da se njihove kampanje zapravo po ničem ne razlikuju. „ Cilj svih bošnjačkih kandidata je eliminacija Hrvata pa onda i Srba iz procesa odlučivanja“, tvrdi Vlaisavljević

Upitan hoće li i jedan od vodećih bošnjačkih kandidata za Predsjedništvo imati sluha za položaj Hrvata u BiH, Gatalo odgovara kako će i za Radončića i za Džaferovića pa i za Bećirovića glasovati bošnjački nacionalisti. „Za Džaferovića će glasovati bošnjački nacionalisti, za Radončića oni nacionalisti kojima je bitno gospodarsko jačanje BiH, a za Bećirovića oni koji ni samima sebi ni drugome ne žele priznati da jesu bošnjački nacionalisti“, kaže Gatalo.

Željko Komšić ističe da bi njegova pobjeda bila pobjeda Bosne i Hercegovine. Dražen Barbarić smatra da je i sama njegova kandidatura zloupotreba političkog sustava. „ Njegov izbor ne bi bila pobjeda, već tragičan poraz za BiH. Ako se ova zemlja ikada demokratizira Komšić će ostati upamćen kao tragičan lik ove epohe bosanskohercegovačke povijesti“, rezolutan je Barbarić.

Osvrćući se na mogućnost da Komšić ponovo postane hrvvatski član Predsjedništva BiH i izabran bošnjačkim glasovima pitanje Vlaisavljević ističe da se Komšić služi jeftinim floskulama i strašenjem likom i djelom Dragana Čovića.

“Hrvati i Srbi izvan Sarajeva smatraju se ustašama i četnicima”

Na pitanje kako gleda na nastupe radikala Suljagića i Bajrovića iz GS-a koji plaše Bošnjake tvrdnjama kako Čović priprema genocid protiv njih i namjerava ih ograditi žicom, Gatalo kaže: -Govor mrženje prema Hrvatima i Srbima u Sarajevu se smatra patriotizmom, dok je naziv za Srbe i Hrvate izvan Sarajeva Četnik odnosno Ustaša. U Sarajevu možete biti Hrvat i Srbin sve dok niste politički Hrvat politički Srbin“.

Komentirajući to što su hrvatske stranke istakle dva kandidata, umjesto, zbog svoje malobrojnosti Dražen Barbarić ne misli kako je to dokaz političke nezrelosti. No, slaže se kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH nemaju luksuz potpunog uživanja političkog pluralizma. „Pluralizam je dobar i poželjan, ali vas sustav iznova onemogućava. Zelenika svojom kandidaturom i u kom slučaju ne može naštetiti dr. Čoviću jer ona eventualno može animirati onaj dio apstinenata koji nisu zadovoljni Čovićevom politikom, tako da njenom kandidaturom Komšić neće dobiti niti hrvatske apstinente“, uvjeren je Barbarić.

Gatalo: Hrvati moraju imati agresivniji pristup

Gatalo je mišljenja da hrvatski političari moraju imati agresivnije nastupe kada govore o položaju svoga naroda u BiH.

Osvrćući se na druga dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, Lijanovića i Falatara, Gatalo je mišljenja da se o Lijanoviću uopće ne može govoriti na ozbiljnoj razini niti je on to ičime zaslužio. „Falatar mi, pak, zvuči kao ´Avatar´. Tog čovjeka zapravo nitko ne zna, a kada stavite slogan ´Zajedno i tačka´, što je njegov i slogan njegove „Naše stranke“, to je onda dokaz da vas ne namjeravaju ništa pitati“, rezolutan je Gatalo.

„Naša stranka nije htjela ući u izravnu borbu s DF-om i GS-om jer nemaju kapaciteta za to, pa su onda išli linijom manjeg otpora ističući kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH“, mišljenja je Vlaisavljević.

Barbarić je mišljenja da bi se građanskim opcijama u BiH moglo vjerovati tek onda kada se ne bi uvijek i isključivo priklanjali većinskom bošnjačkom nacionalizmu i kada bi, recimo, pohvalili napore na europskom putu BiH koje čini Čović ili u slučaju da podrže neki zakonski prijedlog kojega je SNSD inicirao.

Komentirajući spregu bošnjačkih građanskih stranaka i ambasade SAD-a u Sarajevu Vlaisavljević kaže kako je „priča o građanskoj BiH projekt intelektualaca koji su bliski američkoj ambasadi u Sarajevu, a to je, tvrdi jako unosan posao.

Barbarić: Da bar Sarajevo ima Havela

Upitan čeka li BiH nakon izbora nova kriza jer se zbog izmjena Izbornog zakona neće moći formirati federalni i državni dom naroda, a time ni Federalna i državna izvršna vlast Barbarić smatra kako će se BiH, nakon izbora, naći u pat poziciji: „Da barem u Sarajevu imamo političara nalik Vaclavu Havelu, jer ako ga u Mostaru i imadnemo od njega neće biti nikakve koristi. Na žalost ja ni u jednom sarajevskom političaru ne vidim taj potencijal.“, zaključio je Barbarić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: U slučaju Uljanik mora se voditi računa o svim aspektima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će se odluka o Uljaniku donijeti nakon što se obave još neki razgovori, među inim, i konzultacije s europskim partnerima te da se pritom mora voditi računa o svim aspektima.

“U ovom trenutku moramo voditi računa o svemu, o brodogradnji, o pravima radnika, o političkoj, ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj, regionalnoj i europskoj dimenziji i u konačnici donositi odluke koje moraju biti sagledane i kroz širu sliku. Ako gledate da je jedan od glavnih prioriteta fiskalna konsolidacija, izlazak iz postupka prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, svi pozitivni gospodarski pokazatelji, što je bitno zadržati”, rekao je Plenković novinarima.

Predstavnici vladajuće koalicije u srijedu na sastanku u Banskim dvorima nisu donijeli konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je i da su na sastanku izneseni podatci po kojima bi troškovi restrukturiranja Uljanika iznosili nešto više od milijardu eura, a troškovi stečaja oko 557 milijuna eura.

“Nije svejedno izložiti se ponovno iznosima koji će praktički ići i do iznosa koji su u ovom trenutku skoro dvostruko veći od projiciranog koliko nas košta varijanta isplate obveza sukladno stečaju. Čuli ste jučer to je 557,5 milijuna eura, a od toga smo već dobar dio, skoro 420 milijuna eura platili. No, donosit ćemo odluke kada se još malo konzultiramo i kad obavimo još neke razgovore i ovdje s našim europskim partnerima”, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Plenković je rekao da želi podsjetiti radnike Uljanika i 3. maja da je sve što su prošle godine primili došlo iz državnog proračuna slijedom odluke vlade.

“To nisu bila jamstva za brodove, za što smo u prosincu, siječnju, veljači i početkom ožujka isplatili 3,1 milijardu kuna, nego sanacijsko jamstvo u iznosu od 716 milijuna kuna, pokušaj da se ide u restrukturiranje. Taj pothvat nažalost nije uspio, nije bio verificiran ni od naših resora, ni od strane EK-a”, rekao je premijer.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu uoči sastanka vladajuće koalicije da će se “u prvom koraku sigurno brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj”.

“U prvom koraku sigurno će brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj ali dugoročno, u sljedećih deset godina, to je predmet polemike”, rekao je Horvat.

(Hina)

 

Ministar Marić o Uljaniku: Radnici kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Markić: Vjerujem da ćemo s OSA-om razjasniti optužbe iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Nakon trosatne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj su razmatrana i prihvaćena izvješća sigurnosnih službi za 2018., ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je novinarima kako vjeruje da će s vodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH razjasniti optužbe da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju selefije (islamske ekstremiste) u BiH.

Markić je više puta rezolutno demantirao tu priču, koja je krenula nakon tvrdnji ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da SOA vrbuje selefije kako bi potvrdila optužbe predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama radikalnih islamista u BiH.

Markić: Bio sam uvjeren da dobro surađujemo s OSA-om

“Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno ono što se događa u BiH, i vjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno što se desilo. Do sada smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u BiH ima samo jednog sugovornika, a to je OSA, meni kao ravnatelju SOA-e sugovornik je ravnatelj OSA-e. Nadam se da ćemo to razjasniti”, izjavio je Markić novinarima.

Kaže kako je na dan kada je izašla u javnost afera s navodnim vrbovanjem selefija cijeli dan proveo s ravnateljem OSA-e na skupu kojem je tema bila borba protiv terorizma.

“Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju“, kazao je Markić.

Odbacio optužbe da je hrvatska služba vrbovala islamiste

Odbacio je optužbe da je hrvatska služba vrbovala i naoružavala radikalne islamiste. “Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti EU-a i NATO-a”, rekao je.

“Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo tko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome”, rekao je.

Na pitanje kakav je odgovor OSA-e dobio, odgovorio je: “Mogu samo reći što smo mi napravili i rekli, i spreman sam to i deklasificirati, ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u BiH”.

Negirao je i optužbe da je SOA od više osoba tražila suradnju ili, ako odbiju, prijetila izgonom iz Hrvatske.

Markić se neće sastati s Mektićem

Markić se neće sastati s Mektićem, koji je u Zagrebu zbog zdravstvenih problema. “Nemamo suradnju s gospodinom Mektićem, čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom, ali neću ja tumačiti kako funkcionira sigurnosno-obavještajni sustav u BiH. Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti”, poručio je.

Kaže da ga zabrinjava povratak onih koji su ratovali s ISIL-om, jer čim je netko bio na ratištu i vojno djelovao, naravno da a priori postoji opasnost. Što se brojki tiče, u SOA-i procjenjuju da je bilo oko tisuću odlazaka.

“Možda se vratilo oko 35 posto, 30 posto je možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati provjeriti s partnerima”, dodao je.

Nema straha od radikalnog desnog ekstremizma

S obzirom na nedavni teroristički napad na Novom Zelandu, Markić ocjenjuje kako nema straha od radikalnog desnog ekstremizma kod nas. “Ne, vjerujem da ta scena kod nas nije razvijena, ali kada gledamo smjernice rada službe, to je jedna od stavki”, poručio je.

U vezi informacija da je ubojica s Novog Zelanda boravio u Hrvatskoj, kazao je da surađuju s njihovim službama, “imamo puno informacija, već ih dijelimo”.

“Odmah smo počeli suradnju s tamošnjom službom, ali nemamo ništa znakovito što bi moglo ukazati da je imao ikakvo negativno djelovanje u Hrvatskoj ili da je imao kontakte koji bi mogli ukazivati da će nešto počiniti”, pojasnio je Markić.

Najavio je da će SOA do kraja mjeseca publicirati izvješće u kojem će se vidjeti presjek njezina rada i procjene za budućnost.

Najbitnija je vanjska stabilnost jer sve prijetnje proizlaze iz moguće nestabilnosti, pa i terorizam. Naša služba, sama, bilateralno s drugim službama i u sklopu NATO-a i EU-a investira iznimno puno u borbu protiv terorizma, ali smatram da je, što se tiče Hrvatske, prijetnja relativno niska, kaže Markić.

Ostojić: Optužbe iz BiH radi dnevno-političkih potreba 

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić ustvrdio je da su članovi Odbora čelnicima službi postavljali vrlo konkretna pitanja na koja su dobili konkretne odgovore te da su zadovoljni dobivenim informacijama.

Što se tiče obavještajnog problema s BiH, Ostojić je rekao da će pitati OSA-u što oni misle.

“Markić je bio vrlo precizan i rekao je da još nije dobio odgovor od partnerske službe, prema tome, ne mogu komentirati nešto što trenutno ne postoji. Što se tiče odgovora koje smo dobili sve je točno rečeno. Onaj tko ne da argumente ima ozbiljan problem”, istaknuo je.

Hrvatska je daleko ispred BiH po tome, kazao je, kod nas se ne može dogoditi da netko bez argumenata optuži zemlju članicu EU-a da naoružava teroriste, i to zemlju koja je zainteresirana da bude sudionik antiterorističke koalicije.

Tu se očito radi o potrebama dnevno-političke situacije u BIH, a prelomilo se preko Hrvatske, ocijenio je Ostojić.

(Hina)

 

Davor Dijanović: OSA i specijalni rat protiv Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari