Connect with us

Vijesti

Gay parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali u braku – neće biti!

Objavljeno

-

Nije brak nego životno partnerstvo. Istospolni parovi moći će se vjenčati kod matičara, ali ne i posvajati djecu. Tako predviđa Zakon o registriranom partnerstvu koji bi se u Saboru mogao naći već krajem ove godine.

Životno partnerstvo između dvije žene ili dva muškarca sklapat će se na istom mjestu gdje i brak. Na svečanosti u matičnom uredu.

Na tim foteljama predviđenim za mladu i mladoženju vrlo brzo bi se mogli naći kandidati za istospolna vjenčanja. Naime, zakon je u izradi, a predviđa se da će krajem godine ući u saborsku proceduru.

Zakon o životnom partnerstvu radna skupina Ministarstva uprave priprema već mjesecima.

“Jasno smo rekli: životna zajednica dvije osobe istog spola neće se zvati brak i neće imati pravo na posvajanje djece, no na ostalim razlikama nećemo inzistirati”, kaže ministar uprave Arsen Bauk.

A to znači da će životni partneri imati ista prava kakva imaju bračni partneri. Gay aktivist Marko Jurčić misli da će tu priliku htjeti iskoristiti mnogi – baš zbog prava koje danas nemaju.

“Pravo na uzdržavanje, na posjete u bolnicama, poreznim olakšicama koje heteroseksualni građani imaju i to se podrazumijeva, a nama za to treba poseban zakon”, rekao je Jurčić.

Hrvatska će se tako pridružiti  Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji čiji zakoni poznaju takvu zajednicu ili brak. Takvu regulativu nemaju Bugarska, Cipar, Estonija, Grčka, Italija , Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

“Pretpostavljam da će u čitanje ići ove godine – a rezultat ovisi i od rezultata rasprave u Saboru”, poručio je Bauk.

A rasprave o gejevima dosad su u Saboru bile suzdržane i europske. Borci za zaštitu institucije braka – inicijativa “U ime obitelji” – novi zakon nisu htjeli komentirati.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari