Connect with us

Povijesnice

Gazimestan 1989 – početak srpske mitomanije i najava rata

Objavljeno

-

Prije točno 30 godina Milošević je održao govor koji je nagovijestio raspad Jugoslavije

Slobodan Milošević je na Vidovdan 1989. održao agresivni govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. Prigoda je bila proslava 600. obljetnice Kosovske bitke, piše kamenjar.com

Na današnji dan u Srbiji se slavi Vidovdan i godišnjica Bitke na Kosovu polju.

Povodom 600. obljetnice te bitke, na današnji dan 1989. održana je velika manifestacija u blizini Kosova polja, na tzv. Gazimestanu, nekoliko kilometara od Prištine, gdje se okupilo mnoštvo ljudi i gotovo čitav tadašnji jugoslavenski politički vrh.

Slobodan Milošević, u to vrijeme predsjednik Predsjedništva SR Srbije, održao je agresivan govor, koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. Na proslavi je bilo prisutno i gotovo čitavo Predsjedništvo SFRJ, tada na čelu s Janezom Drnovšekom, trenutnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ. Jedini član Predsjedništva koji je bojkotirao okupljanje bio je hrvatski predstavnik Stipe Šuvar.

Miloševićev odnos prema Kosovu postao je poznat već dvije godine ranije (1987.) kad je izgovorio poznate riječi: “Niko ne sme da vas bije!“, uzevši u zaštitu Srbe na Kosovu i preobrazivši se od komuniste u nacionalističkog vođu.

Miloševićev govor na današnji dan najpoznatiji je po riječima u kojima govori o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.”

Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji.

Svojim prisustvom, proslavu je obilježilo i oko dva milijuna ljudi, od kojih je jedan dio došao iz SAD-a, Australije i mnogih zemalja Europe. Proslavi je nazočilo gotovo kompletno Predsjedništvo SFRJ, na čelu sa Janezom Drnovšekom, zatim je tu bio i Milan Pančevski – tadašnji predsjednik Predsjedništva CK SKJ, a središnji govor održao je Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije. Jedini iz predsjedništva SFRJ koji je bojkotirao Gazimestan je bio predstavnik SR Hrvatske Stipe Šuvar. Proslavi je nazočio, naravno i cjelokupan vrh Srpske pravoslavne crkve.

 „Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene.“

(izvod iz govora Slobodana Miloševića)

Proslavi su prisustvovali i gotovo svi veleposlanici članica NATO saveza i Europske unije koji su imali predstavništva u Jugoslaviji. Jedini izuzeci su bili veleposlanik SAD Warren Zimmerman i veleposlanik Turske. Danas se u zemljama zapadne Europe, kao i u SAD, smatra da je Miloševićev govor na ovom skupu označio početak borbe Srbije za teritorijalno proširenje prema zapadu Jugoslavije.

 „Gazimestan je jedna šovinistička manifestacija. Nisu se samo Srbi borili protiv Turaka, u bici su sudjelovali i Albanci, i Hrvati, iBosanci. To je događaj od značaja za sve jugoslovenske narode. Moj dojam je da u Jugoslaviji postoje snage koje gotovo priželjkuju terorističke akcije na Kosovu. Mogu samo da upozorim Srbe da uvijek kada je neki mali narod, a i Srbi su mali narod, pokušavao da nametne svoju prevlast na Balkanu, to se završavalo njegovom osobnom tragedijom.“ (Ibrahim Rugova)

K.K./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari