Connect with us

Gospodarstvo

Gdje je nestalo 15 milijardi dolara?

Objavljeno

on

Otvoreno pismo članova Europskoga parlamenta Zoranu Milanoviću i njegovu bivšem ministru financija:

Poštovani gospodine Milanoviću i gospodine Liniću,

monicaU ime poreznih obveznika država članica Europske Unije i hrvatskih građana i poreznih obveznika zatražili smo od hrvatske vlade da se očituje o problemu više od 15,2 milijardi dolara (11,4 milijardi eura) nezakonitih financijskih odljeva. Razočarali smo se izostankom pravovremenog odgovora i nastavljamo tražiti odgovornost. Kao što znate, Global Financial Integrity, organizacija sa sjedištem u Washington DC-u koja se bavi istraživanjem i aktivizmom je u svojem izvješću objavljenom u prosincu 2012, našla da je više od 15,2 milijardi dolara napustilo Hrvatsku (video) kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tokom perioda 2001. do 2010. godine. Tokom istog perioda, porezni obveznici Europske unije slali su financijsku pomoć Hrvatskoj.

Planira se da će Hrvatska dobiti 11,1 milijardi eura (14,8 milijardi dolara) sredstava europske unije u periodu 2014. do 2020. godine. Od ogromne je važnosti da ova sredstva ne završe podržavati korumpirane mreže (prijevod teksta) i budu poslana na privatne račune hrvatskih korumpiranih političara, državnih dužnosnika ili njihovih privatnih partnera u kriminalu u Hrvatskoj i jurisdikcijama drugih zemalja.

Gospodine Milanoviću i gospodine Liniću, očekujemo Vaš pismeni odgovor na sljedeća ključna pitanja:

  1. Jesu li hrvatske vlasti zatražile informacije od vlasti u Lihtenštajnu, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama uključujući imena pojedinaca i pojedinačne iznose transferiranih sredstava obuhvaćene nezakonitih financijskim odljevima?
  2. Koliko slučajeva nezakonitog bogaćenja je hrvatska država tužila od 1991. godine? Koliko je sredstava naplaćeno za hrvatsku riznicu do sada? Molim vas, dostavite nam detalje svih ovih slučajeva.
    Praksa slanja sredstava poreznih obveznika Europske unije Hrvatskoj se ne može nastaviti dok hrvatska vlada ne uspostavi punu odgovornost i polaganje računa. Vlada se mora prihvatiti rješavanja problema nezakonitih financijskih odljeva i korupcijom političara i državnih dužnosnika. Vlada mora naplatiti (izvršiti povrat) sredstava koja su se nagomilavala kroz korupciju i primjeniti mjere kako bi se stalo na kraj korupciji.

Očekujemo Vaše odgovore.
S poštovanjem,

Monica Macovei, članica Europskog parlamenta,Rumunjska
Roger Helmer, član Europskog parlamenta, Velika Britanija
Nataša Srdoč, suosnivačica i predsjednica Adriatic institut za javnu politiku
Joel Anand Samy. suosnivači Dopredsjednik Adriatic institut za javnu politiku

www.portaloko.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari