Pratite nas

Politika

Gdje je nestao spis o Milijanu Brkiću? Jelenić: U ovom trenutku nema ga u DORH-u

Objavljeno

na

“Provjerama na višim državnim odvjetništvima utvrđeno je da nikada Općinsko državno odvjetništvo o postojanju tog predmeta nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo”

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je kako trenutno na Državnom odvjetništvu nema spisa iz 2011. vezanog uz istragu u kojoj se zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića teretilo za odavanje policijske tajne i ometanje istrage o razbijanju lanca elitne prostitucije. Nakon što se DORH nekoliko dana prozivalo da se oglasi, glavni državni odvjetnik poručio je kako je nesporno da je na temelju saznanja koje je imalo 2011. godine Državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka, piše VečernjiList

– Ti svjedoci su ispitani. Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovila. To znači da nema terećenja, odnosno da su saznanja koja su neformalno data i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku, kada su se pretočila što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu. Opovrgnuli su ono što su neformalno izjavili policiji – objašnjava Jelenić. Ne može, dodaje, otkriti čija su se imena spominjala tada u neformalnim policijskim dokumentima, no naglašava kako one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava tada krenulo u neko postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili.

Upitan je li istraga u tom trenutku stala ili se nastavilo s nekim drugim radnjama kako bi se istražilo ima li osnove za takve tvrdnje, Jelenić uzvraća kako mora probati rekonstruirati spis predmeta da bi mogao odgovoriti na to pitanje.

– Jer spisa predmeta u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema. Općinsko državno odvjetništvo će nakon rekonstrukcije predmeta donijeti svoju odluku – kaže Jelenić. On je u to doba bio zamjenik državnog odvjetnika, no sa slučajem nije bio upoznat.

– Ja s tom problematikom nisam bio upoznat. Provjerama na višim državnim odvjetništvima, dakle Županijskom sudu i DORH-u je utvrđeno da nikada Općinsko državno odvjetništvo o postojanju tog predmeta nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo – pojašnjava glavni državni odvjetnik koji ipak vjeruje kako tada nije bilo nikakvog zataškavanja.

Dva dana nije istupao, iako ga se prozivalo, nastavlja Jelenić, jer je želio biti odgovoran prema javnosti.

– Kad sam provjerio o čemu je sve tu bila riječ i kad sam prikupio sve informacije, utvrdio sam ovo što sam rekao – tvrdi.

Komentirao je i posljednju aferu SMS, kao i curenje informacija, odnosno podatak da je Brkićev kum i vozač ministra Tomislava Tolušića Blaž Curić dojavio Franji Vargi da je pod mjerama policije.

– Očekujem rezultate u realnom vremenu u kojem se do tih rezultata objektivno može doći. Istraga nije baš jednostavna i ima puno radnji koje policija u tom istraživanju mora napraviti. Nemam zamjerke na rad policije – rekao je Jelenić. Upitan je li Milijan Brkić dao iskaz u toj istrazi, kaže kako će svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procijenjeno da je to za dobitak istrage najbolje.

Odbacuje kritike da je curenje podataka u istragama često.

– Unazad tri-četiri godine svaki puta je policija i zajedničkom radu s DORH-om reagirala na takve pojave i koliko mi je poznato za to je optuženo do sada 9 policijskih službenika. Po meni sustav funkcionira zadovoljavajuće. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju kukolj prepoznati i onda kada postaje osnove sumnje i dokazi protiv tog kukolja podignuti optužnicu – kazao je Jelenić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Nakon mog izlaganja većina kolega u EU tek je sada shvatila dimenziju problema u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu.

Plenković je na summitu 28 čelnika Europske unije u okviru rasprave o vanjskim odnosima govorio o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora u toj zemlji, na kojima su većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlanom predsjedništvu zemlje.

“Mislim da je nakon mog izlaganja većina kolega tek sada shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je za nekoga tko je malo dalje od naših krajeva to teško razumljivo.

Intervenciju su podržali bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski Viktor Orban i zanimljivo španjolski premijer Pedro Sanchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također je uvažila sve naše argumente”, rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Plenković je rekao da je izrazio zabrinutost zbog toga što su Bošnjaci, većinski narod u Federaciji BiH, izabrali člana predsjedništva BiH Hrvata, suprotno uvjerljivo većinskoj volji Hrvata u BiH koji su glasali za dosadašnjeg člana predsjedništva.

“Pojasnili smo da se time izigrava duh Daytonskog sporazuma. Takav scenarij nije dobar ni za funkcioniranje BiH, nije dobar za sva tri naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda u odnosu na ostale u smislu ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti u institucijama”, rekao je Plenković.

Plenković će se nakon summita bilateralno sastati s visokom predstavnicom Mogherini i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

“Razgovarat ćemo malo šire, nije BiH jedina tema. Zanima me kako visoka predstavnica gleda na niz tema u našem susjedstvu – što će biti nakon referenduma u Makedoniji na koji nije izišao dovoljan broj birača, kako napreduju razgovori između Srbije i Kosova, a s predsjednikom Tuskom o brojnim temama koje nisu samo vezane uz ovo”, rekao je Plenković.

(Hina)

 

Ivan Vukoja: Radikalni unitaristi žele mobilizirati Bošnjake i gurnuti ih u sukob s Hrvatima

 

 

Pet hrvatskih županija u Federaciji BiH proglasile da Komšić nije dobrodošao

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Mislim da je ponuda EU-a koja je na stolu jako dobra za Ujedinjenu Kraljevinu

Objavljeno

na

Objavio

Ponuda Europske unije Velikoj Britaniji u pregovorima o njezinu izlasku je dobra i velikodušna i sada je pitanje što Britanci mogu prihvatiti s obzirom na tamošnju političku situaciju, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mislim da je ponuda EU-a koja je na stolu jako dobra za Ujedinjenu Kraljevinu. U ovom trenutku više se radi što oni mogu prihvatiti s obzirom na političku situaciju tamo. Što se tiče ponude EU-a, ona je velikodušna”, izjavio je Plenković prije početka drugog dana summita.

U srijedu navečer tijekom radne večere čelnici 27 zemalja članica razgovarali su o stanju pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Prije radne večere obratila im se britanska premijerka Theresa May, ali nije iznijela nikakav novi prijedlog koji bi omogućio otklanjanje zastoja u pregovorima, koji su zapeli na pitanju granice na irskom otoku.

Čelnici 27 zemalja izrazili su puno povjerenje u svog pregovarača Michela Barniera te još jednom potvrdili da su jedinstveni.

Prema suradnicima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, “čelnici EU-a pozvali su glavnog europskog pregovarača Michela Barniera da nastavi sa svojim naporima kako bi se došlo do sporazuma” i spremni su se ponovno sastati kada Barnier ocijeni da je postignut “odlučujući napredak”.

Barnier je prije radne večere rekao da mu je potrebno “puno više vremena i da će sljedećih tjedana nastaviti raditi, mirno i strpljivo”.

EU inzistira na tome da u slučaju izostanka rješenja za granicu sa Sjevernom Irskom taj dio irskog otoka koji pripada Ujedinjenoj Kraljevini ostane u carinskoj uniji, što je Londonu neprihvatljivo.

“Htjeli smo čuti poruke premijerke May, njezina glavna poruka da pitanje režima carinske unije na području Sjeverne Irske UK-u nije prihvatljivo, dakle ako bi se išlo po tom modelu, ona bi htjela da to bude za cijelu UK, a onda bi to bio problem za sve ostale članice EU-a jer se na taj način praktički dezavuira koncept unutarnjeg tržišta, što nije prihvatljivo”, rekao je Plenković.

Plenković je potvrdio da su čelnici dali punu potporu svome glavnom pregovaraču Barnieru da nastavi s pregovorima te da ne žele fiksirati novi izvanredni summit u studenome ako ne bude odlučujećeg napretka. Ranije se spominjalo da će se izvanredni summit o brexitu održati 17. i 18. studenoga.

“Spremni smo uložiti dodatne napore u pregovarački proces, ali ne želimo a priori fiksirati novi izvanredni sastanak na vrhu koji će se održati jedino ako se postigne dogovor na razini pregovarača, a ako toga ne bude onda će se se o tome razgovarati tek na redovitom summitu u prosincu”, rekao je Plenković.

Premijerka Theresa May je u četvrtak rekla da bi bila spremna razmotriti produljenje prijelaznog razdoblja “za nekoliko mjeseci”. To s druge strane nije prihvatljivo njezinim kritičarima u vladi i u stranci.

Premijer Plenković, koji je u srijedu prije radne večere, sudjelovao i na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) potvrdio je da je i na tom sastanku govorio o stanju u BiH nakon općih izbora u toj zemlji te da će o tome govoriti i u četvrtak u sklopu rasprave o vanjskim odnosima.

“Na sastanku EPP-a sam vrlo temeljito i detaljno objasnio situaciju nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini. Danas ću u dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom to napraviti i ovdje. Mislim da je važno senzibilizirati šefove država ili vlada za tu temu jer za mnoge od njih ta tema nije u fokusu, što svi znamo jako dobro i zato je dobro da se na to osvrnemo. Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Irske, odnosno Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU-a vode računa o tome što se zbiva u hrvatskom susjedstvu”, rekao je Plenković

Plenković je kazao kako očekuje “razumijevanje i veću osjetljivost za pronalaženje rješenja koje se treba naći o pravičnom izbornom zakonu kako bi se spriječio scenarij kakav danas imamo”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari