Pratite nas

Politika

Gdje je nestao spis o Milijanu Brkiću? Jelenić: U ovom trenutku nema ga u DORH-u

Objavljeno

na

“Provjerama na višim državnim odvjetništvima utvrđeno je da nikada Općinsko državno odvjetništvo o postojanju tog predmeta nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo”

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je kako trenutno na Državnom odvjetništvu nema spisa iz 2011. vezanog uz istragu u kojoj se zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića teretilo za odavanje policijske tajne i ometanje istrage o razbijanju lanca elitne prostitucije. Nakon što se DORH nekoliko dana prozivalo da se oglasi, glavni državni odvjetnik poručio je kako je nesporno da je na temelju saznanja koje je imalo 2011. godine Državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka, piše VečernjiList

– Ti svjedoci su ispitani. Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovila. To znači da nema terećenja, odnosno da su saznanja koja su neformalno data i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku, kada su se pretočila što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu. Opovrgnuli su ono što su neformalno izjavili policiji – objašnjava Jelenić. Ne može, dodaje, otkriti čija su se imena spominjala tada u neformalnim policijskim dokumentima, no naglašava kako one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava tada krenulo u neko postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili.

Upitan je li istraga u tom trenutku stala ili se nastavilo s nekim drugim radnjama kako bi se istražilo ima li osnove za takve tvrdnje, Jelenić uzvraća kako mora probati rekonstruirati spis predmeta da bi mogao odgovoriti na to pitanje.

– Jer spisa predmeta u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema. Općinsko državno odvjetništvo će nakon rekonstrukcije predmeta donijeti svoju odluku – kaže Jelenić. On je u to doba bio zamjenik državnog odvjetnika, no sa slučajem nije bio upoznat.

– Ja s tom problematikom nisam bio upoznat. Provjerama na višim državnim odvjetništvima, dakle Županijskom sudu i DORH-u je utvrđeno da nikada Općinsko državno odvjetništvo o postojanju tog predmeta nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo – pojašnjava glavni državni odvjetnik koji ipak vjeruje kako tada nije bilo nikakvog zataškavanja.

Dva dana nije istupao, iako ga se prozivalo, nastavlja Jelenić, jer je želio biti odgovoran prema javnosti.

– Kad sam provjerio o čemu je sve tu bila riječ i kad sam prikupio sve informacije, utvrdio sam ovo što sam rekao – tvrdi.

Komentirao je i posljednju aferu SMS, kao i curenje informacija, odnosno podatak da je Brkićev kum i vozač ministra Tomislava Tolušića Blaž Curić dojavio Franji Vargi da je pod mjerama policije.

– Očekujem rezultate u realnom vremenu u kojem se do tih rezultata objektivno može doći. Istraga nije baš jednostavna i ima puno radnji koje policija u tom istraživanju mora napraviti. Nemam zamjerke na rad policije – rekao je Jelenić. Upitan je li Milijan Brkić dao iskaz u toj istrazi, kaže kako će svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procijenjeno da je to za dobitak istrage najbolje.

Odbacuje kritike da je curenje podataka u istragama često.

– Unazad tri-četiri godine svaki puta je policija i zajedničkom radu s DORH-om reagirala na takve pojave i koliko mi je poznato za to je optuženo do sada 9 policijskih službenika. Po meni sustav funkcionira zadovoljavajuće. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju kukolj prepoznati i onda kada postaje osnove sumnje i dokazi protiv tog kukolja podignuti optužnicu – kazao je Jelenić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jandroković: EU izbori pokazat će HDZ-ovu snagu i ozbiljnost, oporba jalova i bez ozbiljnih argumenata

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u petak u Šibeniku, da je HDZ trenutno daleko najjača politička stranka u Hrvatskoj i da će europski izbori pokazati HDZ-ovu snagu, ozbiljnost i odgovornost, dok je oporba jalova i bez ozbiljnih argumenata.

Jandroković je u sklopu priprema za europarlamentarne izbore nazočio sjednici HDZ-a Šibensko-kninske županije te humanitarnoj večeri u organizaciji HDZ-a, a prikupljena sredstva donirat će Kninskoj bolnici te Udruzi oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida Aurora.

“Večeras sam ovdje u okviru redovitog obilaska Hrvatske te priprema za europske izbore, za što smo osnovali i stožer”, izjavio je Jandroković. Stranačke kolegice i kolege, dodao je, upoznao je s pripremama u stranci i svim planovima vezano za izbore za Europski parlament.

Rekao je kako očekuju uvjerljivu pobjedu na EU izborima. “HDZ je trenutno daleko najjača politička stranka u Hrvatskoj i vjerujem da će europski izbori pokazati i našu snagu, ozbiljnost i odgovornost.

Čini mi se da je u ovom trenutku oporba u vrlo slabom stanju, jalova i bez ozbiljnih argumenata kada pokušava napasti Vladu i vladajuću većinu, tako da su europski izbori test na kojem želimo pokazati svoju političku snagu”, kazao je glavni tajnik HDZ-a Jandroković.

Voljeli bismo da se politička bitka ne pretvara u dosjetke, uvrede ili klevete, nego natjecanje programima Na pitanje je li slaba oporba dobra za vladajuću stranku, odgovorio je kako bi HDZ volio jače protivnike.

“Voljeli bismo da neki od naših kolega iz oporbe odgovornije nastupaju i da se ta politička bitka ne pretvara u dosjetke i doskočice ili, kao kod nekih, uvrede i klevete na račun drugih. Voljeli bismo takmičenje programima, svjetonazorima i idejama vezanima uz gospodarski rast i zapošljavanje”, istaknuo je Jandroković.

Ova kampanja pokazat će tko je ozbiljam, tko može braniti hrvatske nacionalne interese u Europi i tko je kadar voditi ozbiljne politike, procijenio je.

Na upit kako sustavno riješiti problem konzumacije kanabisa u zdravstvene svrhe bolesnicima, a u kontekstu potpisanog pomilovanja predsjednice Republike za Huanita Luksetića, Jandroković je odgovorio kako je tu riječ o kompleksnoj materiji.

“Treba biti posebno obziran te voditi računa o konzumaciji u medicinske svrhe. Tu treba imati razumijevanja, ali isto tako treba biti jasan kada se govori o tome treba li legalizirati drogu. Za to se ne zalažem. Tu su dva smjera, a neki sada ovu raspravu o marihuani, kao pomoćnom sredstvu u bolesti, nastoje pretvoriti u raspravu o legalizaciji droge, što ne podržavam”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.

Više od 300 okupljenjih prije svečane humanitarne večere pozdravio je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Nediljko Dujić. “Osim politike kojom se bavimo i zbog koje izbivamo iz kuće, želimo kroz ovu humanitarnu večeru pokazati i ljudsko lice HDZ-a.

Ovakvo druženje članova HDZ-a prvo je u našoj županiji i vjerujem da će postojati interes i za slična druženja na humanitarnom planu jer nema ništa plemenitije nego pomoći kad su u pitanju humanitarne akcije”, rekao je Dujić.

Među brojnim uzvanicima bili su i gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenikom Paškom Rakićem, župan šibensko-kninski Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak i gosti.

(Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Mirela Holy na listi SDP-a za Europske izbore

Objavljeno

na

Objavio

Predsjendištvo SDP-a je na prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića izglasalo da se na njihovoj listi za izbore zastupnika u Europski parlament nađe i Mirela Holy, njihova bivša članica.,

– Predsjedništvo je danas donijelo dvije važne odluke. Usvojen je nacrt Programa za predstojeće europarlamentarne izbore. Nacrt puštamo u javnu raspravu među naše članice i članove, simpatizerke i simpatizere. Ključna poruka je da želimo biti ravnopravni unutar Europske unije, da budemo partneri, a ne sluge. Druga važna odluka, a koju je Predsjedništvo jednoglasno podržalo na moj prijedlog, je da se na našoj listi nađe i Mirela Holy.

Ona je istinska socijaldemokratkinja, žena koja se snažno zalaže za zaštitu okoliša, paritetnu demokraciju i prava manjina, stoga je ona na našoj listi pravo pojačanje – kazao je Bernardić nakon sjednice Predsjedništva.

Komentirajući tu odluku Mirela Holy je kazala kako je više puta razgovarala s Davorom Bernardićem o tome da bude na SDP-ovoj listi za europarlamentarne izbore, te da je na kraju pristala uz tri uvjeta. Prvi je da ne bude moneta za potkusurivanje u SDP-u, odnosno da svi u Predsjedništvu i oni kojih se tiču ovi izbori budu s time suglasni. Drugi uvjet je da ne ulazi u SDP, a treći da bude na dnu liste.

– Ne želim da netko kaže kako sam zahvaljujući SDP-u nekome uzela mjesto u Europskom parlamentu – rekla je Holy.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari